BANCI | Stirea Zilei

Bancpost a vandut recuperatorilor credite neperformante de 170 milioane euro; bancile mai au la vanzare imprumuturi de peste 1 miliard de euro ale persoanelor fizice, cu restante de peste 1 an

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-17 20:41

Bancpost a vandut credite neperformante acordate persoanelor fizice in valoare bruta de 170 milioane euro unui consortiu de investitori din care face parte o firma de recuperare creante regionala, a anuntat banca-mama din Grecia, Eurobank, care precizeaza ca tranzactia s-a incheiat in aceasta luna.

Creditele neperformante negarantate sunt vandute de banci investitorilor si firmelor de recuperare creante la preturi reprezentand in general sub 10% din datoria pe care clientii o mai au de rambursat.

Asta pentru ca bancile nu sunt specializare in procesul de recuperare a datoriilor, care presupune logistica, resurse financiare, umane si de timp pentru derularea procedurilor de urmarire si depistare a datornicilor, urmate de initierea procesului de rambursare pe cale amiabila a datoriilor iar in final de proceduri juridice, executari silite sau poprirea conturilor.

Bancile prefera asadar sa vanda firmelor de recuperare specializate creditele pe care cu greu le mai pot recupera, majoritatea avand intarzieri la plata de peste 1 an si care oricum au fost acoperite integral de provizioane de risc, ceea ce inseamna ca banca le-a recunoscut ca pierderi.

Cate credite neperformante mai au bancile

Conform datelor BNR, administrate de Centrala Riscului de Credit (CRC), care monitorizeaza creditele bancilor cu valori mai mari de 20.000 de lei, valoarea totala a creditelor neperformante aferente persoanelor fizice, mai exact cele cu intarzieri de peste 1 an, se ridica in martie la 5,6 miliarde lei, o valoare aproape neschimbata pe parcursul ultimului an. (vezi graficul)

Dintre acestea 2,3 miliarde lei sunt credite scoase in afara bilanturilor, ceea ce inseamna ca sunt credite provizioanate integral, recunoscute drept pierderi, pe care bancile le vand firmelor de recuperare sau incearca sa le recupereze singure de la debitori.

O alta categorie de credite neperformante sunt cele cu intarzieri intre 6 luni si 1 an, dar care se ridicau la 271 milioane lei in martie, dintre care numai 50 de milioane de lei sunt scoase in afara bilanturilor.

Toate creditele restante ale persoanelor fizice, inclusiv cele cu valori mai mici de 20.000 de lei, dar si cele ale IFN-urilor, sunt inregistrate la Biroul de Credit, unde raporteaza date un numar 31 de banci si 25 de IFN-uri.

Totalul sumelor restante la Biroul de Credit s-a ridicat la 11,4 miliarde lei in martie 2016, dintre care 7,7 miliarde lei sunt cu intarzieri de peste 90 de zile, nefiind publice date cu privire la intarzierile mai mari.

Exista insa o categorie de credite restante denumita “la colectare”, cu o valoare de 2,1 miliarde lei, precum si caregoria creditelor scoase in afara bilanturilor, de 1,4 miliarde lei.

Taguri: cont online  Centrala Riscului de Credit (CRC)  Biroul de Credit  BNP Paribas Personal Finance  reclamatie Unicredit  probleme Home Bank  recuperare creante  

Comentarii

Tanase Zbanghiu
Laba trista la Bancpost
Mai bine le luau in plata. Vai de capul lor, au impresia ca recuperatorii care sunt tot ai lor mai scot ceva de la imprumutati? S-a terminat cu schemele bine organizate de valorificare intre grupuri infractionale a garantiilor imobiliare si executarea debitorilor. Multa, multa MUIE odata cu Legea Darii in Plata. Vor sucomba prin propria escrocherie.

Toader cornelia
As dori pentru nevoi personale
As dori pentru nevoi personale

Toader cornelia
As dori pentru nevoi personale
As dori pentu nevoi personale



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude

Cand am vazut cat de multe fraude online cu actiuni Transgaz sau cu criptmonede se fac, m-am intrebat care ar putea fi motivele. Din reclamatiile cititorilor am constatat ca primul pas al inselatoriilor cu investitii in actiunile unor firme cunoscute, precum detalii

 



 

Ultimele Comentarii