BANCI | Analiza

Topul bancilor dupa active in 2014: Banca Transilvania a fost campioana cresterii cotei de piata, cu aproape 1 punct, iar BCR a pierdut cel mai mult teren, din cauza creditelor neperformante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-26 00:22

Banca Transilvania (BT) a fost in 2014 campioana bancilor romanesti in privinta majorarii volumului de active, cu 3,5 miliarde lei, ajungand la un total de 35,6 miliarde lei, cota sa de piata urcand de la 8,9% la 9,8% din totalul activelor bancare, de 364 miliarde lei.

Banca din Cluj isi consolideaza astfel a treia pozitie in topul bancilor romanesti, dupa BCR si BRD, conform datelor prezentate in raportul anual al BNR. Iar in urma preluarii Volksbank, are sanse sa devina cea mai mare banca din Romania in acest an.

BT a preluat la finalul anului trecut si banca austriaca Volksbank, cu active de 12,3 miliarde lei, care se vor adauga activelor proprii de 35,6 miliarde lei, ajungand astfel la un total de 47,9 miliarde lei, mai multe decat cele 45,1 miliarde de lei ale BRD, care se afla in prezent pe locul 2 in topul bancilor, dupa BCR.

Pe de alta parte, BCR a pierdut cea mai multa cota de piata in 2014, de la 17,5% la 16,2%, echivalentul a 4,4 miliarde lei, pe fondul curateniei bilantului de creditele neperformante. Banca a anuntat ca a vandut anul trecut credite neperformante de 2 miliarde de lei iar in total stocul de credite cu probleme a scazut cu 4 miliarde lei, dupa ce o parte din ele au fost scoase din bilant.

BCR are in portofoliu credite neperformante in valoare de 2,1 miliarde euro (9,2 miliarde lei), in scadere de la 3 miliarde euro (13,2 miliarde lei) in primul trimestru din anul trecut, inainte de inceperea operatiunii de curatare a portofoliului.

BCR urmeaza ca in acest an sa vanda un pachet si mai mare de neperformante, estimat la suma uriasa de 14 miliarde de lei, pentru care candideaza Deutsche Bank si doua mari fonduri de investitii americane, Blackstone si Lone Star.

Daca acesta tranzactie se realizeaza, iar activele BCR scad cu 14 miliarde de lei, la 45 miliarde lei, exista riscul ca banca sa-si piarda prima pozitie in topul bancilor, in favoarea Bancii Transilvania sau a BRD.

BRD si-a redus anul trecut activele cu 1,9 miliarde lei, cota sa de piata scazand de la 13 la 12,4% din totalul activelor bancare.

Alte doua mari banci, Raiffeisen si UniCredit, si-au majorat anul trecut activele, ajutate si de tranzactiile de preluare a diviziilor de retail de la Citibank, respectiv RBS. Raiffeisen a crescut cel mai mult, cu 2,2 miliarde lei, iar UniCredit cu 1,2 miliarde lei, ambele banci ajungand la o cota de piata identica, de 7,9%, pe locurile 4 si 5 in topul dupa active.

Primele 5 banci detin peste jumatate din volumul total de credite si depozite ale sistemului bancar

Primele cinci banci detin 54% din volumul total al activelor bancare, al creditelor si depozitelor, precum si 58% din totalul capitalurilor proprii ale bancilor, se arata in raportul anual al BNR.

BNR mai precizeaza ca “sistemul bancar românesc prezintă un nivel de concentrare moderat, reflectat atât de cota de piaţă în funcţie de activele deţinute de primele 5 bănci din sistem, cât şi de indicele Herfindahl-Hirschman calculat în funcţie de active. Evoluţia descendentă a acestui indice (797 puncte în decembrie 2014 faţă de 821 puncte în decembrie 2013) arată o scădere continuă a gradului de concentrare a sistemului bancar şi, implicit, creşterea competiţiei între instituţiile de credit”.

Grupa băncilor cu active de peste 5 la sută în volumul total al activelor sistemului deţinea o pondere de 67,0 la sută la finele anului 2014, în timp ce grupa băncilor de mărime mijlocie (cu active cuprinse între 1 la sută şi 5 la sută) deţinea 26,3 la sută, iar cea a băncilor cu active sub 1 la sută avea o pondere de 6,7 la sută, mai precizeaza BNR.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaIRCC, indicele pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila, scade la 1,25%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile in lei, alaturi de marja fixa a bancii, scade de la 1,67% la 1,25% de la 1 iulie 2021, cel mai redus nivel din ultimii trei ani (11 luni), conform datelor publicate de detalii

Creditele noi acordate de banci, mai mare cu o treime fata de anul trecut

Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor au crescut cu 32% în primele patru luni din anul 2021, în pofida contextului pandemic, la 34 miliarde lei, comparativ cu aceeași perioadă din 2020, când s-au acordat împrumuturi în detalii

Bugetul si obiectivele Raiffeisen in 2021: contracaram prin volume mai mari dobanzile in scadere

Evolutia pe parcursul anului 2021 a ratei somajului, a numarului companiilor care vor intra in insolventa si a volumului creditelor neperformante prezinta un grad ridicat de incertitudine, apreciaza Raiffeisen Bank. Este de asteptat ca eliminarea pe parcursul acestui an a masurilor de detalii

Raiffeisen Bank a pierdut 100.000 de clienti in 2020

Numarul clientilor Raiffeisen Bank a scazut anul trecut la 2,2 milioane, de la 2,3 milioane cati erau in urma cu un an, conform raportului anual prezentat de banca-mama din Austria. In aceeasi perioada, banca a inchis 17 unitati teritoriale, a caror numar a ajuns la 337 la finalul lui detalii

  

Ultimele Comentarii