ASIGURARI | Ultima Ora

Firmele de asigurari vor avea o noua lege de autorizare si supraveghere, conform regimului Solvency II

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-07-08 14:54

Pentru transpunerea directivelor europene în ceea ce privește regimul Solvency II, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va supune spre consultare publică, din a doua jumătate a lunii iulie 2014, proiectul de lege privind “Autorizarea și supravegherea societăților de asigurare”, anunta ASF intr-un comunicat.

Institutia mai face urmatoarele precizari: "După consultarea publică și obținerea avizelor din partea ministerelor de Externe, Finanțelor și Justiției, proiectul va fi transmis Guvernului României spre aprobare și depunere la Parlament, în vederea dezbaterii și adoptării. Legea va trebui adoptată până la 31 mai 2015, .

În vederea tranziției spre regulile aferente noului regim de solvabilitate, ASF va face studii de impact (pe baza rezultatelor financiare din 2013 și 2014) și va urmări, începând cu anul 2015, datele de bilanț conform regimului, care se va aplica de la 1 ianuarie 2016.

Societățile de asigurare trebuie să aplice planurile de măsuri proprii în vederea tranziției la regimul Solvency II, iar în cazul în care ASF va constata decalaje majore, va stabili măsuri corective.

Solvency II include măsuri de evitare a volatilității artificiale a bilanțurilor asigurătorilor, măsuri de prevenire a investițiilor pro-ciclice, măsuri de încurajare a investițiilor și a creșterii economice. Solvency II este conceput pentru a preveni acumularea de riscuri excesive în sistemul financiar și pentru a anticipa evoluții nefavorabile din punct de vedere macroprudențial. Solvency II va urmări impactul potențial al deciziilor asigurătorilor asupra stabilității financiare și va conduce la o creștere a calității elementelor de capital disponibile pentru asigurători și reasigurători.

Până la aplicarea regimului, ASF va dialoga în permanență cu piața și își va întări propria capacitate instituțională necesară pentru aplicarea Solvency II, prin prisma pregătirii profesionale, a îmbunătăţirii infrastructurii și investițiilor IT.

Noile reguli vor crește nivelul de protecție a asiguraților, prin diminuarea probabilităților de pierdere în cazul în care un asigurător întâmpină dificultăți. Un sistem mai robust va oferi deținătorilor de polițe mai multă încredere în produsele de asigurare și va întări cadrul competiției reale și corecte între companiile de asigurări.

Ce este Solvency II

Solvency II urmărește constituirea unui set unitar de reguli la nivel european care va deveni aplicabil tuturor asigurătorilor, reasigurătorilor și supraveghetorilor din piața internă europeană. Regimul are ca obiectiv principal creșterea protecției asiguraților prin armonizarea reglementării și supravegherii sectorului, în scopul amplificării contribuției la dezvoltarea economică.

Solvency II este un regim de supraveghere bazat pe principii și obiective care urmărește printre alte elemente şi:
- evaluarea și cuantificarea riscurilor pentru calcularea capitalului în scopul creșterii calității elementelor de capital disponibile pentru asigurători și reasigurători;
- calculul necesarului de capital de solvabilitate;
- armonizarea și uniformizarea practicilor de supraveghere la nivelul pieței interne;
- responsabilizarea maximă a membrilor Consiliului de Administrație/Supraveghere, directoratului și conducerii executive a societăților de asigurare în respectarea legislației, inclusiv prin asigurarea calității profesionale și profilului moral ale persoanelor din conducerea executivă și din alte funcții de execuție."

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBanca Transilvania a accelerat cresterea in 2023, majorandu-si profitul cu 20%, la aproape 3 miliarde lei

Banca Transilvania a anuntat rezultatele financiare obtinute in 2023, an in care a accelerat cresterea reusind majorarea profitului net, la nivel de grup, cu 20%, la aproape 3 miliarde de lei. Banca a atras 623.000 de clienti noi in 2023, numarul total al detalii

Banca Transilvania isi sfatuieste clientii cum sa evite fraudele online

Banca Transilvania vine cu o serie de recomandări pentru clienții săi, pentru evitarea tentativelor de fraudă online, pe fondul creșterii numărului acestora atât la nivel național, cât și internațional, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Obiectivul detalii

Sase banci iti arata numele persoanei careia-i trimiti bani, pentru prevenirea fraudelor

In aplicatiile de mobile banking sau internet banking ale unui numar sase banci poti vedea si numele persoanei careia-i trimiti banii, nu doar banca la care are contul, o masura pentru prevenirea fraudelor. Cele sase banci sunt CEC Bank, ING, Libra Bank, First detalii

La CEC Bank, platile instant se fac automat, iar comisionul scade la 2,8 lei pentru sume sub 500 de lei

CEC Bank a anuntat ca din 14 februarie platile instant in lei se fac automat, iar comisionul scade la 2,8 lei online si 7 lei la ghiseu, pentru sume mai mici de 500 de lei: "Din 14 februarie 2024, poți face plăți instant mai simplu și la costuri mai detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii