BANCI | Profil

Misu Negritoiu critica aspru politica Bancii Nationale a Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-02-06 10:58

Cresterea inflatiei cu mult peste tinta si prognozele Băncii Nationale a României făcute în urmă cu un an si fluctuatiile puternice ale monedei nationale în raport cu euro oferă criticilor motive serioase să pună la îndoială viabilitatea politicilor gândite în ultima perioadă de reprezentantii băncii centrale. Mai întâi, este vorba de cursul valutar.

Leul s-a apreciat sistematic în prima parte a anului trecut, câte putin lună de lună, astfel încât putini si-au data seama că moneda natională câstigase peste 10 procente în numai o jumătate de an, fără motive serioase. Aprecierea leului a ajutat serios la scăderea inflatiei iar BNR-ul pare să fi intrat într-o iluzorie euforie care a determinat-o să scadă dobânda de politică monetară până la 7%.

Aproape toti au fost fermecati de puterea leului, asa încât se miza pe o aprecieze în continuare a monedei nationale. Acesta se apreciase însă atât de mult, încât ajunsese la 3,1 lei pentru un euro, record al ultimilor patru ani. BNR, prin guvernatorul Isărescu, a spus, într-un rând sau cel mult două, că s-ar putea dovedi o apreciere nesustenabilă, cu alte cuvinte care nu va rezista mult, însă vocea sa a fost prea blândă, prea discretă si prea rară, neimpresionând pe nimeni.

Au fost însă si bancheri, e drept foarte putini, care trăgeau semnale de alarmă. Unul dintre ei, Misu Negritoiu, seful ING, acuza reprezentantii BNR, la începutul anului trecut, când toate mergeau strună, că stau undeva într-un turn de fildes, satisfăcuti de faptul că leul se întâreste, ajutând astfel inflatia să scadă, dar fără să avertizeze lumea că lucrurile ar putea lua o altă turnură.

˝Ne împăunăm cu leul puternic si cu scăderea inflatiei, în timp ce piata bălteste de lichiditate si toate băncile aleargă să ofere credite de consum si ipotecare. Nu poti fi însă atât de încrezător când corectii s-au întâmplat la toti, când există o lege a ciclicitătii care functionează oricum.

Până acum n-am avut nicio criză, dar Doamne fereste! Promovăm credite în franci elvetieni fără să ne uităm la curs, 90% din creditul ipotecar este în euro, dacă apare o depreciere brutală va fi un dezastru pe piată pentru că totul este doar un pariu pe cursul de schimb al leului˝, spunea Negritoiu la începulul lunii mai a anului trecut, cu trei luni înainte ca leul să ajungă la recordul de 3,1 lei pentru un euro si cu nouă luni înainte ca acelasi leu să se deprecieze până la aproape 3,8 lei pentru un euro.

Iată acum că leul s-a depreciat cu aproape 20% în ultimele sase luni, inflatia a galopat la 6,57% la finele anului trecut, fată de o tintă de 4 procente plus o marjă de un procent iar deficitele au explodat, fapt care au atras critici severe, inclusiv deteriorarea perspectivei de rating.

BNR-ul a fost criticat, de asemenea, de mai multi ani, de faptul că nu stimulează suficient piata financiară, rezumându-se la interventii directe, desi sporadice, pe piata valutară, sau pe cea monetară, prin drenarea excesului de lichiditate, fapt care nu produce prea multe efecte benefice, pe termen mediu si lung.

Băncile continuă să se plângă de un exces de lichiditate, cauzat în principal de faptul că nu există suficiente instrumente financiare pentru investitii, cu exceptia depozitelor la BNR si a tot mai rarelor titluri de stat emise de Ministerul Finantelor, multe dintre ele fiind anulate pe motiv că dobânzile oferite de bănci ar fi prea mici.

Lipsa de noi instrumente financiare, în conditiile în care Bursa nu se simte nici ea bine din cauza crizei financiare mondiale iar fondurile de pensii urmează a investi banii viitorilor români aruncă noi semne de întrebare cu privire la politica Băncii Nationale.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: ProfilPatria Bank acorda credite fara garantii afacerilor mici si foarte mici

Finanțarea afacerilor mici și foarte mici este una dintre principalele direcții strategice de dezvoltare ale Patria Bank, cu rezultate foarte bune obținute în ultimii 4 ani: peste 147 de milioane de lei din vânzarea de credite către acest tip de afaceri, conform unui comunicat detalii

Garanti Bank isi mentine profitabilitatea la un nivel record, dar volumul de credite scade

Grupul Garanti si-a mentinut in 2018 profitul net aproape de nivelul record din 2017, de 143 milioane lei, iar la nivelul bancii a crescut la 113 milioane lei, de la 109,7 milioane lei in anul precedent, insa stocul de credite al bancii a scazut usor, la 7,13 miliarde lei, de la 7,25 miliarde detalii

Banca Transilvania publica separat rezultatele financiare ale grupului

Banca Transilvania (BT), a decis, in premiera, sa publice separat rezultatele financiare ale intregului grup, dupa ce saptamana trecuta a anuntat doar datele aferente bancii, cea mai mare din Romania dupa valoarea activelor. BT a ajuns cea mai mare banca din Romania datorita cresterii detalii

Garanti Bank a publicat raportul anual pentru 2018

Garanti Bank anunta că a fost publicat Raportul anual pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2018, întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului A.S.F. nr. 5/2018. Comunicatul Garanti Bank: În atenția detalii

Ultimele Comentarii