BANCI | Opinie

Romania ar trebui sa urmeze exemplul Ungariei si sa ceara ajutor de la FMI, crede secretarul general al Asociatiei Europene a Bancilor Publice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-30 19:45

România ar trebui să ceară ajutor de stat din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), ceea ce ar reprezenta o mişcare "înţeleaptă" în actualul context internaţional, a declarat, vineri, secretarul general al Asociaţiei Europene a Băncilor Publice (AEPB), Henning Schoppman.

"Ar fi înţelept ca România să ceară un împrumut FMI. Ungaria a făcut acest lucru, în condiţiile unor deficite destul de mari şi a unei inflaţii ridicate, situaţie ce a avantajat-o în actualul context internaţional şi în situaţia ratingurilor", a spus Henning Schoppman, la finalul reuniunii anuale a Institutului Banca Român.

În 10 noiembrie, agenţia de rating Fitch a scăzut ratingul României cu două trepte, la 'BB+', scoţând ţara din categoria investment grade şi menţinând perspectiva negativă, argumentând că este nevoie de o ajustare mult mai solidă a politicilor, mai ales a celei fiscale, pentru evitarea unei crize valutare.

În aceeaşi zi, Fitch a coborât şi ratingul Ungariei, cu o treaptă până la 'BBB' - penultimul nivel de investment grade -, mişcare argumentată prin gravitatea recesiunii şi corecţia dezechilibrelor macroeconomice şi a riscurilor asociate finanţelor publice. Însă Fitch a asociat ratingurilor o perspectivă stabilă, motivând că ajutorul oferit Ungariei de FMI, de 20 miliarde euro, a eliminat riscurile privind finanţarea externă şi cele de lichiditate.

În ceea ce priveşte sistemul bancar din România, Schoppman consideră că un număr mai mare de bănci româneşti ar avantaja România, în condiţiile în care majoritatea băncilor fac parte din grupuri străine, care se confruntă cu probleme pe fondul crizei financiare internaţionale.

"Un lucru e sigur: ar fi mai bine dacă România ar avea mai multe bănci româneşti", a spus secretarul general al AEPB.

Pe piaţa românească activează în prezent 42 de bănci, din care şase sunt bănci cu capital majoritar autohton (CEC Bank, Banca Transilvania, EximBank, Banca Comercială Carpatica, Libra Bank şi Creditcoop), restul de 36 având capital majoritar străin. Vineri, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteză, a declarat că banca centrală ar putea autoriza, în următoarele luni, funcţionarea unei noi bănci cu capital românesc, în condiţiile în care aceasta a depus deja la banca centrală documentaţia necesară pentru înfiinţare.

Schoppman a mai spus că România va fi nevoită să respecte noile reglementări propuse de Comisia Europeană (CE), indiferent dacă actualul sistem de reglementare românesc funcţionează în condiţii bune.

"România trebuie să respecte regulile impuse de Uniunea Europeană, atâta timp cât s-a angajat să facă acest lucru în momentul aderării şi luând în considerare numărul mare de bănci cu capital străin din ţară", a mai spus Schoppman.

Odată ce va fi implementat noul set de reguli de către CE, "autorităţile române vor trebui să se consulte cu cele din statul de provenienţă al grupului bancar, în cazul unor probleme legate de respectivele bănci, iar decizia finală va fi luată de statul respectiv", a adăugat secretarul general al AEBP.

CE analizează în prezent noi reguli privind cerinţele de capitalizare a băncilor şi de expunere, posibilitatea ca plafonul de garantare al depozitelor să fie majorat la 100.000 de euro în toate statele UE, eliminarea coasigurării activelor, dar şi o transparenţă mai mare a agenţiilor de rating, a mai spus Schoppman.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii