ECONOMIE | Stiri economice

Romania, ultima in UE la productivitatea resurselor. Scadere dramatica in ultimii 20 de ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2021-08-02 21:56

Productivitatea resurselor în statele UE, 2020 (date ajustate la pps)

România s-a situat anul trecut pe ultimul loc între statele membre UE în ceea ce privește productivitatea resurselor, conform datelor publicate de Eurostat.

Acest indicator este exprimat în euro pe kilogram (nominal sau ajustat la paritatea puterilor de cumpărare standard, după prețurile relative din fiecare țară) și constituie o referință în ceea ce privește valoarea adăugată în cadrul proceselor de producție.

Cu doar 0,3879 euro/kg, țara noastră a rămas în urma Bulgariei (0,4399 euro/kg) și la mare distanță de țările clasate deasupra ei, Estonia (0,7385 euro/kg) și Polonia (0,7860 euro/kg). Pentru referință, menționăm că media UE a fost de 2,2283 euro/kg, adică de aproape de șase ori peste nivelul din România, iar cele mai performante state au fost Olanda (5,3918 euro/kg), Luxemburg (4.9714 euro/kg) și, suprinzător, Italia (3,7197 euro/kg).

Analiza mai extinsă a Eurostat mai arată un fapt cu totul alarmant pentru noi, și anume că, exceptând Croația, suntem singura țară în care productivitatea resurselor a scăzut față de anul 2000. Cu diferența importantă, la croați diminuarea fiind marginală, doar ceva mai mult de două procente, în timp ce la noi a avut loc o adevărată prăbușire (-37%).

În contextul în care media UE raportată la indicele 100 pentru anul 2000 a ajuns în 2020 la valoarea de 135,171 iar țări precum Irlanda ( 278,416) și Spania (217,831) au depășit pragul de 200, vă prezentăm, pentru reflecție asupra evoluției calitative a economiei românești și nivelurile consemnate de câteva state din regiune:

Una peste alta, se poate observa că modificarea radicală a structurii de producție în economia românească a avut drept consecință o micșorare semnificativă a valorii adăugate per kilogram de marfă comercializată. Destructurarea fostei industrii grele, îndeosebi pe segmentele de petrochimie și mașini-unelte sau utilaje complexe, fiind generatoare de deficit comercial cronic, deoarece nu s-a pus mai nimic în loc.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Producția industrială pe februarie, cu aproape 7% sub cea din urmă cu cinci ani

Producția industrială a crescut cu 10,8% în februarie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 2,7% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, ajustarea cu sezonalitatea a detalii

Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

 



 

Ultimele Comentarii