ECONOMIE | Stiri economice

Preturile productiei industriale sunt in crestere, dar mai mici decat anul trecut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-08-06 14:04

Prețurile producției industriale au crescut în luna iunie 2020 cu 0,8% față de luna precedentă dar s-au menținut cu 0,5% sub nivelul din urmă cu 12 luni, conform datelor publicate de INS.

Evoluțiile au fost similare pe piața internă și pe piața externă și în linie cu mediile consemnate la nivelul UE sau Zona Euro (+0,7% în ambele cazuri). Această evoluție și corelarea cu economiile europene permit păstrarea sub control a creșterii prețurilor, întrucât sectorul industrial este cel care dă tonul în întreaga economie.

Dacă se face comparația cu nivelul de la mijlocul anului trecut, diminuarea prețurilor înregistrată pe total industrie la noi a fost semnificativ mai redusă decât media UE (-3,4%) sau Zona Euro (-3,7%). Pe marile grupe industriale, efectul cel mai important s-a consemnat pe segmentul industriei energetice (-9,8% annual, dar o creștere de 4,7% față de luna anterioară).

Creșterea indicelui de prețuri pe segmentul bunurilor de capital, s-a mai ajustat în luna iunie, simultan cu sectorul bunurilor intermediare, unde avem și foarte multe exporturi.

De reținut, la bunurile de folosință îndelungată și la cele de uz curent creșterea prețurilor a avut valori mai însemnate decât media. Ceea ce înseamnă că nivelul moderat al indicelui prețurilor industriale per total se transmite mai puțin la nivelul populației.

Astfel, creșterea veniturilor și schimbarea sentimentului consumatorilor, pe măsură ce se va atenua criza, ar putea duce la o anumită creștere a indicelui de inflație. Deja s-a manifestat o creștere suprinzătoare a comerțului cu produse nealimentare (+14,6% față de mai și +8,8% față de iunie anul trecut).

Din perspectiva poziționării între țările non-euro, care au marcat și cele mai mari creșteri ale prețurilor industriale pe piața internă în ultimii cinci ani, România era prima în iunie 2020 alături de Ungaria (+10,2%).

Ceva mai în spate figurează Suedia (+9,3%), Polonia (+8,1%) și Bulgaria (+7,2%), în timp ce media creșterilor în UE a fost de doar +1,4% iar a Zonei Euro de +0,5%. Dacă se exclude energia, Ungaria trece în fața noastră, cu +18,3% față de +13,0% în cazul României. Pentru referință, menționăm și valorile pentru Suedia (+10,7%), Polonia (+7,7%) și Bulgaria (+6,6%), toate peste media UE (+4,1%) și cea a Eurozonei (+3,4%).

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

România, țara UE cu cea mai mare creștere a costului salarial

România a ocupat în T4 2023 prima poziție între statele membre UE în ceea ce privește creșterea costului salarial, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +16,9%, țara noastră a devansat la acest capitol Ungaria detalii

 



 

Ultimele Comentarii