BANCI | Analiza

Preturile din piata imobiliara sunt umflate, iar cele declarate la notari mult subevaluate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-18 16:57

Un indice al pietei imobiliare, desi binevenit, poate să nu reflecte valorile reale din piată, pentru că preturile afisate de vânzători sunt "umflate", iar cele înregistrate la notariate sunt sub nivelul real, în multe cazuri, pentru că astfel se pot plăti impozite mai mici pentru tranzactii.

Analistii consideră că intentia Băncii Nationale a României (BNR) de a crea un indice de evaluare a pietei imobiliare din România, cu ajutorul datelor de la notari este corectă si reprezintă un pas către normalitate. Ei au, însă, dubii în privinta datelor reflectate de statistici, inclusiv a celor de la notariate, întrucât le consideră sub nivelul real. Analistii nu anticipează, însă, o prăbusire a sectorului imobiliar.

"Piata imobiliară a înregistrat ritmuri de dezvoltare ridicate în ultimii ani. Pentru a avea o imagina corectă a acestei dezvoltări sunt necesare statistici oficiale si detaliate. Odată realizate, aceste statistici vor aduce transparentă, ceea ce va uniformiza raportarea datelor si va înlătura lipsa de exactitate pornind de la nivelul agregat al cererii si ofertei si terminând cu preturile de tranzactionare. Cred că un astfel de demers este necesar si, în acelasi timp, benefic", a declarat economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, pentru NewsIn.

"Cei care vorbesc de o cădere a pietei imobiliare au interes să coboare artificial preturile" - Baltazar

Bogdan Baltazar, membru în consiliul de administratie al BRD SocGen, consideră că, în general, există o stare de confuzie în privinta preturilor din piata imobiliară, având în vedere că, pe de-o parte, există o tendintă de umflare a preturilor de către dezvoltatori si constructori, iar pe de altă parte, preturile de la notariate ar putea fi subevaluate, din dorinta de a scăpa de o parte din impozitele plătite în astfel de tranzactii.

"E greu de stiut dacă preturile de la notari sunt cele reale, e posibil să fie vorba si despre o modalitate de fentă fiscală, dar si preturile care se vântură prin ziare sunt exagerate", a mai spus Baltazar.

El spune că nu crede într-o cădere a pietei imobiliare si adaugă că opiniile care sustin contrariul au, de multe ori, în spate intentia de a coborî artificial preturile, pentru a putea face speculatii pe această piată.

Băncile îsi mai pot spori expunerile pe acest segment, atât prin finantări de proiecte, cât si prin credite acordate populatiei, a adăugat Baltazar. "Nu cred că băncile au ajuns la limita expunerilor pe imobiliare, cred că mai este loc de creditare pe acest segment. Poate unele dintre băncile mici, în cazul în care s-au aruncat să finanteze, se poate să fi devenit mai prudente. Pe de altă parte, piata imobiliară a crescut puternic, ceea ce îndeamnă la prudentă", a mai spus Baltazar.

Preturile de la notariate pot fi sub valoarea reală, din dorinta de a evita plata unor impozite

Pe de altă parte, directorul Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, consideră că este posibilă o încetinire a avansului sau o stagnare a segmentelor din piata imobiliară care depinde de finantările de la bănci, în conditiile încetinirii creditării.

Voinea a adăugat că una dintre problemele ce apar la stabilirea preturilor reale din piată o constituie si subevaluarea acestora la notariate.

"Intentia BNR de a obtine si publica date mai exacte despre preturile din piata imobiliară constituie un element de normalitate, astfel de calcule se fac si la nivel de UE, iar metoda este extrem de simplă, deoarece se calculează pe baza tranzactiilor", a mai explicat Voinea.

Piata imobiliară este un rai al tunurilor, dezvoltatorii vor să câstige fără să si investească - Şerbănescu

Analistul economic Ilie Şerbănescu sustine că una dintre principalele dificultăti o constituie faptul că dezvoltatorii vor să câstige din afacerile lor fără a investi nimic, folosind, încă din primă fază, banii beneficiarilor.

"Piata imobiliară este un rai al tunurilor în România. Dezvoltatorii sau asa-numitii dezvoltatori vor să câstige fără a investi. Fac proiecte pe banii beneficiarilor, vânzând o parte din apartamente în stadiul de proiect, apoi la rosu. De aici se distorsionează tot, nu există preturi reale, reglementări. De altfel, eu nu am încredere în niciun indice, piata imobiliară este un teren de furt", a mai declarat Şerbănescu, pentru NewsIn.

Preturile din sectorul imobiliar par de speriat - Isărescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, în repetate rânduri, în ultimele două săptămâni, că preturile din sectorul imobiliar, asa cum sunt ele reflectate de statistici, par exagerate. "Dacă te uiti la statisticile pe segmentul imobiliar, preturile par de speriat si par adecvate pentru nordul Bucurestiului", a spus seful băncii centrale.

De asemenea, Isărescu declarase, joi, că banca centrală lucrează la un indice al pietei imobiliare împreună cu notarii.

"Credem că datele care se vântură în prezent pe piata imobiliară sunt date de ofertă. Se cer niste preturi. Se vântură aceste preturi care pentru mine nu sunt adevărate, oricine poate să ceară oricât, dar asta nu înseamnă că e un pret de tranzactie", a spus Isărescu, adăugând că cifrele mediatizate au darul de a-i "speria" si pe români, si pe străini. El a mai spus că, fără o bază de date statistice, se creează o întreagă fantasmă despre piata imobiliară din România.

Notarii propun solutii pentru limitarea evaziunilor fiscale prin tranzactiile imobiliare

Tocmai pentru a evita posibilitatea unor acte de evaziune fiscală, Uniunea Natională a Notarilor Publici din România (UNNPR) a propus ca, pe viitor, toate tranzactiile de peste 10.000 de euro să se facă doar prin virament bancar si să se interzică plătile cu numerar pentru astfel de sume, a spus joi presedintele UNNPR, Dumitru Viorel Mănescu.

Presedintele UNNPR a mai spus că există pericolul blocării pietei imobiliare, iar din discutiile cu bancherii centrali a înteles că BNR este, din acest punct de vedere, îngrijorată în special de ipoteci.

Totusi, evolutia pietei imobiliare rămâne pozitivă. Astfel, datele UNNPR arată că numărul de tranzactii imobiliare din România a crescut în primele două luni din acest an cu 21,85% până la 77.703, fată de 63.772 în acelasi interval din 2007. În acelasi timp, actele de garantie imobiliară au crescut în perioada ianuarie-februarie 2008 cu 36,78% la 30.925, de la 22.609 în primele două luni din 2007.

În primele două luni din 2008, taxele virate la bugetul de stat si bugetele locale în urma tranzactiilor imobiliare au crescut cu 30,36%, până la 175,03 milioane lei, de la 134,26 milioane lei cât erau în intervalul ianuarie-februarie 2007.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii