BANCI | Analiza

Preturile apartamentelor ar putea scadea si mai mult in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-18 08:43

Preţurile apartamentelor vechi au scăzut în 2008 cu circa 30%, la locuinţele noi cu 5-10%, iar previziunile pentru anul viitor arată că putem asista chiar la o scădere mai dură, au declarat miercuri la The Money Channel, specialişti în domeniu.

"Evoluţia pieţei în 2008 e strâns legată de costul finanţării care a crescut semnificativ în special în cea de-a doua jumatate a anului. Această creştere a costului finanţării coincide oarecum cu reducerea pieţei imobiliare, scăderea numărului de tranzacţii. Practic în 2009 văd aceeaşi tendinţă în situaţia în care costul finanţării se va menţine la un nivel ridicat şi este probabil ca preţul apartamentelor să fie puternic influenţat de acest lucru. Cred totuşi că putem asista anul viitor la o scădere chiar mai dură a preţurilor apartamentelor, dar acest lucru depinde de mai mulţi factori", a spus la preşedinte BCR Banca pentru Locuinţe, Petre Tulin, la The Money Channel.

Analistul imobiliar Radu Zilişteanu a spus la rândul său că 2008 a fost mai mult un de discuţii imobiliare decât de afaceri în acest domeniu. El adăugă în scăderea preţurilor şi a numărului de tranzacţii şi efectele crizei financiare, disponibilizările şi tot mai puţini bani la populaţie, factori care vor duce în 2009 la un număr tot mai mic de clienţi solvabili, eligibili pentru creditare.

Şi reprezentantul companiei CBRE Eurisko, Radu Lucianu vede deasemenea o corecţie a preţurilor în 2009. "Preţurile vor depinde mult şi de isteria din piaţă. De frica de a cumpăra chiar şi cu bani gheaţă un apartament în condiţiile în care nu mai ai siguranţa serviciului, de teama că dezvoltatorul nu va mai avea bani să termine proiectul. Sunt mai mulţi factori şi nu pot da un procent exact", spune Lucianu.

În ceea ce priveşte chiriile pe segmentul rezidenţial Zilişteanu susţine că acestea pot stagna în 2009. "Este posibil acest lucu. Există dezvoltatori care îşi închiriază imobilele până când această criză va trece. În acelaşi timp, proprietarii de apartamente vechi şi-au retras imobilele de la vânzare datorită scăderii preţurilor şi au decis să le închirieze. Oferta a crescut destul de mult, iar în aceste condiţii este posibil să nu mai există creşteri pe acest segment al pieţei", a spus Zilişteanu.

Previziunile specialiştilor imobiliari mai arată că preţurile ternurilor agricole ar putea scădea cu peste 10%, iar chiriile spaţiilor de birouri vor înregistra un declin cu până la 10%. Analiştii prezenţi la The Money Channel au mai declarat că, cel mai probabil, spre sfârşitul anului 2009 vom asista la o reaşezare a pieţei şi la intrarea în normalitate în segmentul imobiliar.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii