BANCI | Opinie

Oare sa fie chiar atat de nemeritata scaderea ratingului de tara?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Vasile Coman
2008-11-11 09:28

Oare sa fie chiar atat de nemeritata scaderea ratingului de tara? Chiar nu putem face nimic decat sa ne infoim in penele de curcan? Nu putem lua cele doua decizii si ca semnale de alarma, cat de mici? Agentia de evaluare financiara Standard&Poors, o agentie prestigioasa internationala, a redus ratingul de tara al Romaniei si a scos-o din asa-numitul calificativ "investment grade".


In mod normal, o scadere de rating este mai mult un semnal de alarma decat o masura care sa produca efecte, cel putin imediate, asupra economiei. Un semnal de alarma ce trebuie luat in considerare, in primul rand pentru ca aceste agentii de evaluare sunt cele mai in masura sa faca astfel de analize.


Numai ca trufia, inclusiv cea financiara, este privita la noi mai degraba ca o virtute decat o slabiciune. Asa incat de la mic (analisti, ziaristi si prezentatori TV) pana la mare (presedintele Basescu si guvernatorul Mugur Isarescu) s-au grabit sa o catalogheze drept nemeritata, neprofesionista, ba chiar incorecta, avand la baza date eronate.


Unii au mers pana acolo incat sa o considere o conspiratie la adresa tarii!!! Biata noastra Romanica, iar e victima strainilor. Unde este tu, Vadime!


Putini s-au incumetat sau s-au straduit sa mai si analizeze respectiva decizie, darmite sa mai si ia niste masuri necesare in astfel de cazuri. Furia la adresa S&P parea justificata si in lipsa deciziilor altor concurenti, precum Fitch sau Moodys.


Iata insa ca ieri a aparut si decizia Fitch, mai severa chiar decat a S&P: ratingul a fost coborat cu doua puncte, tot sub pragul "investment grade". O decizie ce ar fi trebuit sa-i puna cu botul pe labe pe cei care se rezuma, in general, la comentarii si critici neconstructive, gen bla-blauri ce nu folosesc nimanui. Si care nu fac decat sa panicheze lumea, intrucat tot ce pot este sa pronosticheze scumpiri de 2-3 puncte ale creditului.


Dimpotriva, reactiile au fost asemanatoare: decizie nemeritata, ce nu reflecta realitatile, mai drastica decat in cazul altor tari, care ar sta mai rau decat noi. Cine sa stea mai rau decat noi? Ungaria? Polonia? Cehia? De ce? Pentru ca au apelat, fara a face caz de trufie si mandrie, la ajutor din partea UE si FMI?


Iata ca aceasta masura s-a dovedit una de incredere si s-a dovedit un atu pentru pastrarea tarilor in categorii ce nu vor pune pe fuga investitorii straini. Noua insa ne e bine. Pentru ca noi stim ca suntem mai tari decat altii, n-avem nevoie de FMI sau UE.


Iata insa ca in noua lume conteaza mai mult ce cred altii despre tine decat ce crezi tu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii