BANCI | Analiza

Monedele din Europa Centrala se depreciaza, in asteptarea unor noi reduceri ale dobanzilor cheie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-08 14:49

Cele mai multe monede din Europa Centrală au oscilat foarte mult pe final de săptămână, cu tendinţe de depreciere, în contextul în care îngrijorările legate de încetinirea economiilor şi de ritmul de convergenţă la zona euro au revenit, după ce Cehia a redus dobânda cheie, scrie Reuters.

Încrederea investitorilor a fost, de asemenea, afectată de coborârea de către Moody's a ratingului Ungariei şi Letoniei şi de coborârea perspectivelor pentru Lituania şi Estonia. Măsura a accentuat îngrijorarea că alte economii din regiune ar putea solicita ajutor din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI), urmând exemplul Ungariei.

Banca centrală a Cehiei a coborât joi dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale, cu mult peste aşteptări. Comentariie făcute de banca centrală a Poloniei au dat naştere speculaţiilor că aceasta ar putea fi, de asemenea, nevoită să coboare dobânzile, pentru a susţine economia, în contextul în care criza financiară afectează creşterea economiei.

Zlotul a recuperat, însă, pierderile anterioare de aproximativ 1,5% în faţa euro, după ce banca centrală a Elveţiei a anunţat că va coopera cu banca centrală a Poloniei pentru a oferi băncilor poloneze lichiditate în franci elveţieni. Zlotul s-a stabilizat la 3,612 zloţi/euro după jumătatea zilei de vineri.

"Estimăm că, în contextul reducerii dobânzilor din Polonia şi al încetinirii economice, zlotul se va deprecia în primul trimestru din 2009", susţin analiştii Citibank Handlowy într-un comunicat citat de Reuters.

Analiştii şi dealerii au spus că perspectiva unei politici monetare mai relaxate şi a unei încetiniri economice, combinată cu nesiguranţa din pieţele mondiale, ar putea atrage noi dezechilibre ale valutelor din Europa Centrală.

În a doua parte a zilei de vineri, coroana cehă se depreciase cu 1,04% în faţa euro, la 25,143 coroane/euro. Forintul a coborât brusc sub 270 forinţi/euro după coborârea ratingului, de către Moody's, însă a revenit vineri dupămasă la 267,50 forinţi/euro, continuând să fie cotat cu 2,31% sub cotaţia de joi.

Analiştii susţin că reducerea ratingului a fost tardivă şi că nu va avea un impact îndelungat asupra pieţei, din moment ce Ungaria a anunţat planuri de reducere a cheltuielilor şi a asigurat un program de împrumut de 15,7 miliarde dolari din partea FMI. Analiştii anticipează, însă, că preţul acestui program va fi plătit printr-o recesiune în anul următor şi persistenţa volatilităţii în pieţe.

"Dobânzile ridicate ale Ungariei ar fi trebuit să atragă o apreciere a forintului, însă, dacă veştile nefavorabile continuă şi temerile de recesiune domină lumea, volatilitatea este estimată să continue şi vom avea mai mult de aşteptat până la stabilizarea forintului", a declarat analistul Erste Bank Orsolya Nyeste.

Dinarul sârbesc s-a apreciat cu 3,37%, la 84,23 dinari/euro, după săptămâni de deprecieri masive, după intervenţiile repetate ale băncii centrale şi veştile că ţara ar putea ajunge la un acord cu FMI săptămâna viitoare.

Evoluţia leului românesc a avut la bază mai mult operaţiunile comerciale locale, în condiţiile în care speculatorii s-au orientat spre alte pieţe din regiune, iar leul a coborât cu numai 0,32%, la 3,7260 lei/euro.

Coborârea dobânzii de politică monetară din Cehia "a dus la o reevaluare a politicii monetare în Cehia şi în restul regiunii", a comentat şeful departamentului de cercetare valutară al Commerzbank, Ulrich Leuchtmann.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii