BANCI | Analiza

Ministerul Finantelor e emis titluri de stat in valoare de 3,4 miliarde euro in 2008

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-05 10:57

Ministerul de Finanţe a atras anul trecut 12,46 miliarde lei (3,4 miliarde euro) prin emisiuni de titluri de stat, reprezentând 94% din valoarea anunţată, faţă de 9 miliarde lei obţinute în 2007 prin emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni benchmark, potrivit datelor ministerului.

Finanţele anunţaseră că în 2008 intenţionează să emită titluri de stat în valoare de 12,7 miliarde lei, dar în decembrie au lansat o emisiune suplimentară de 500 milioane lei, ceea ce a urcat valoarea titlurilor de stat licitate anul trecut la 13,2 miliarde lei, iar numărul licitaţiilor - la 49.

Anul trecut statul a organizat 12 licitaţii pentru vânzarea de certificate de trezorerie cu discont la 12 luni, în valoare de circa 3,08 miliarde lei, tot 12 licitaţii pentru certificate de trezorerie la şase luni, de 3,98 miliarde lei şi trei licitaţii pentru certificate de trezorerie la trei luni de 1,8 miliarde lei.

Totodată, Finanţele s-au mai împrumutat de la bănci prin 11 emisiuni de obligaţiuni benchmark cu scadenţa la cinci ani, în valoare de 1,4 miliarde lei, şi prin 10 pentru obligaţiuni cu maturitate de trei ani, în sumă de 2,15 miliarde lei. Statul a mai organizat în ianuarie şi o licitaţie pentru obligaţiuni benchmark pe 10 ani, la care a respins însă toate ofertele.

Statul a mai respins ofertele în cadrul a şase licitaţii (trei pentru certificate cu maturitate la şase luni, două pentru obligaţiuni pe cinci ani şi una pentru certificate la 12 luni).

Statul a atras cei mai mulţi bani - 1,03 miliarde lei - în luna decembrie, prin intermediul certificatelor de trezorerie cu discont scadente la şase luni.

Dobânzi din ce în ce mai mari

După jumătatea lui 2008, atât randamentele medii, cât şi cele maxime au urcat tot mai mult, în contextul creşterii dobânzilor din piaţă, după înăsprirea severă a politicii monetarea Băncii Naţionale a României (BNR). Astfel, banca centrală a majorat dobânda cheie de la 7% în vara lui 2007 la 10,25% în prezent.

În ianuarie 2008, randamentul mediu la certificatele de trezorerie cu discont la 12 luni era 9,29% pe an, iar cel maxim - 9,50%, în timp ce în decembrie valorile pentru acelaşi tip de titluri de stat urcaseră la 14,23% pe an, respectiv 14,24% pe an.

La certificatele de trezorerie cu discont pe şase luni, randamentul mediu era de 8,76% pe an în ianuarie 2008, dar a sporit la 14,22% pe an în decembrie 2008, iar cel maxim a variat de la 9% pe an în prima lună a anului trecut până la 14,25% pe an în ultima lună.

Spre sfârşitul lui 2008, din nevoia de a atrage mai multe fonduri pe termen scurt, Finanţele au lansat şi emisiuni de certificate de trezorerie cu discont la trei luni. În noiembrie, randamentul mediu era de 14,19% pe an, iar cel maxim de 14,25% pe an. În schimb, în decembrie, randamentul mediu a crescut la 14,23% pe an, iar cel maxim s-a menţinut la 14,25% pe an.

În ce priveşte obligaţiunile benchmark pe trei ani, pentru cele lansate în februarie, randamentul mediu a fost de 9,31% pe an, în timp ce în decembrie, acesta urcase la 13% pe an, iar randamentul maxim a variat între 9,50% pe an în februarie şi 13% pe an în decembrie.

Finanţele au mai vândut şi obligaţiuni benchmark pe cinci ani, cu un randament mediu de 8,97% pe an şi unul maxim de 9% pe an în februarie 2008, respectiv de 13% pe an cel mediu şi tot 13% pe an cel maxim acceptate în ultima lună a anului trecut.

Nevoia de bani a Finanţelor vine pe fondul exploziei deficitului bugetar în ultimele două luni din 2008, noul guvern avertizând chiar că acestaar putea ajunge la aproximativ 5% din produsul intern brut (PIB) pentru întregul an 2008, de peste două ori peste ţinta de 2,3% din PIB, stabilită de vechiul guvern.

În prima parte a lui 2009, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va anunţa lunar emisiunile de titluri de stat până la aprobarea Legii privind bugetul de stat. În prima lună din acest an, ministerul intenţionează să atragă 4 miliarde lei prin şase emisiuni de titluri de stat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii