BANCI | Analiza

Lipsa transparentei in sectorul bancar a contribuit la declansarea crizei financiare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-09 08:12

Lipsa transparenţei în sectorul bancar a contribuit la declanşarea crizei financiare internaţionale, iar companiile multinaţionale, organizaţiile inter-guvernamentale şi ne-guvernamentale trebuie să dea dovadă de mai multă deschidere, potrivit institutului de cercetări One World Trust.

Din cele 30 de companii şi organizaţii analizate de institut în raportul anual Global Accountability Report, printre care Goldman Sachs şi agenţia pentru refugiaţi, UNHCR, parte a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), numai una îndeplineşte standardele minime de responsabilitate.

Pe ultimele poziţii în clasament s-au plasat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, NATO, lista fiind încheiată de Comitetul Internaţional Olimpic, ca urmare a lipsei de deschidere.

"Prăbuşirea creditării şi criza din sectorul financiar arată importanţa transparenţei în toate sectoarele. Companiile şi organizaţiile nu fac eforturi suficiente pentru a demonstra că sunt de încredere", a declarat directorul adjunct al institutului de cercetări, Letitia Labre.

Problemele din sectorul american de creditare s-au extins în sectorul financiar internaţional, iar băncile şi companiile de investiţii sunt criticate pentru vânzarea unor produse financiare pe care, conform anumitor opinii, nu le-au înţeles pe deplin.

Raportul este realizat anual pe un eşantion reprezentativ de organizaţii. Singura bancă de investiţii inclusă în raportul din acest an, Goldman Sachs, s-a plasat în ultima treime a clasamentului.

Printre cele mai performante companii în privinţa transparenţei, în pofida criticilor contrare, sunt compania minieră BHP Billiton şi grupul petrolier Shell.

Pe prima poziţie s-a plasat Fundaţia Internaţională pentru Agricultură Organică, urmată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, International Finance Corporation, parte a Băncii Mondiale, şi fundaţia UNICEF, parte a ONU.

La realizarea raportului s-a ţinut seama de transparenţă, participarea acţionarilor, evaluarea performanţelor şi reacţia la reclamaţii.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii