BANCI | Opinie

ING: Ne revizuim in scadere accentuata previziunile de crestere economica a Romaniei, la numai 2% in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-24 16:50

Analiştii ING şi-au revizuit în scădere estimările de creştere a economiei României în 2009, la 1,7% de la 4%, din cauza recesiunii din zona euro şi a creşterii tot mai mici a creditării, în condiţiile în care Moody's a anunţat, tot luni, că România ar putea intra în recesiune în anul viitor.

"Întotdeauna am văzut anul 2009 ca pe un an de ajustări, dar acum ne revizuim în scădere accentuată previziunile de creştere economică a României la aproape 2% de la 4% cât anticipam înainte, din cauză că zona euro se confruntă cu o scădere a economiei, iar creşterea creditării ne aşteptăm să se tempereze la mai puţin de 5% până la finalul lui 2009", se arată în raportul ING.

Toate acestea implică şi creşteri mai temperate ale profiturilor şi salariilor, deteriorând consumul şi afacerile, ceea ce le-ar putea distrage atrenţia guvernanţilor de la inflaţie spre economia reală, susţin analiştii ING.

Analistul agenţiei de rating Moody's Kenneth Orchard declara, tot luni, că România ar putea intra în recesiune anul viitor, în contextul în care creditarea şi consumul intern vor fi afectate de înrăutăţirea condiţiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrâns să înăsprească politica fiscală.

Moody's estimează că produsul intern brut (PIB) al României va scădea cu 0,3% în 2009, însă "există volatilitate în privinţa estimărilor", din cauza incertitudinilor legate de condiţiile economice la nivel mondial, a menţionat Orchard.

Analiştii ING văd, totuşi, o creştere a economiei româneşti în 2009, mult diminuată, însă, faţă de cea din prima parte a acestui an, când a atins un vârf de 9,3% în trimestrul II. Astfel, produsul intern brut al României ar putea înregistra o creştere anuală reală de 2,5% în primul trimestru din 2009, respectiv de numai 1,6% în trimestrul II al anului viitor, pentru ca pe tot anul să se situeze la numai 1,7%, potrivit estimărilor analiştilor ING.

Inflaţia s-ar putea tempera la 7% la final de 2009

Creşterea mai lentă a economiei ar putea tempera inflaţia la 7% până la finalul anului viitor, potrivit estimărilor ING, care anticipează că preţurile de consum vor înregistra o creştere anuală de 7,9% la finalul acestui an, cu mult peste ţinta Băncii Naţionale a României (BNR), de 3,8% plus/minus un punct procentual.

"În timp ce inflaţia ar trebui să se tempereze, condiţiile dificile de creditare externă ar putea pune presiuni pe moneda naţională, ceea ce ar putea împinge inflaţia peste ţinta de la finalul lui 2009 (de 3,5% plus/minus un punct procentual n.r.), la care se adaugă şi politicile laxe fiscale şi de venituri la buget", se mai arată în raportul ING.

Analiştii ING văd o inflaţie de 7% la finalul acestui an, care ar urma să se tempereze treptat în lunile următoare, la 6,6% la finalul primului trimestru din 2009, respectiv la 6,1% la finalul primei jumătăţi a anului viitor.

Aspectul pozitiv din toată situaţia ar fi că scăderea abruptă a cererii interne ar trebui să ducă la o ajustare rapidă a deficitului extern, la mai puţin de 9% din PIB în 2009, de la 14% din PIB în 2007 şi un nivel estimat de 14,1% din PIB în acest an, mai arată datele ING.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii