BANCI | Analiza

G8: Deprecierea dolarului a contribuit la cresterea pretului petrolului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-16 11:40

Dolarul a fost în centrul antentiei la întâlnirea de vineri din Japonia a ministrilor de finante din tãrile care fac parte din Grupul celor 8 state industrializate (G8), care a avut ca temã combaterea inflatiei si impactul pretului petrolului asupra încetinirii cresterii economice,relateazã Reuters.

În timp ce majorãrile de preturi la energia electricã au iscat proteste din Malaezia si pânã în Spania, cele mai puternice guverne ale lumii au discutat despre corelatia dintre deprecierea dolarului si dublarea preturilor la petrol în ultimele 12 luni.

Þãrile G8, majoritatea importatoare de titei, au o influentã redusã asupra pietelor petrolului, influentate mai degrabã de cererea din India si China si de îngrijorãrile legate de aprovizionare.

G8 poate însã încerca sã încetineascã deprecierea monedei americane, care a împins investitorii sã facã plasamente în contracte de tip futures pe petrol si alte mãrfuri, pentru a-si acoperi riscurile legate de dolar.

Italia încearcã sã facã mai dificile speculatiile pe piata contractelor de tip futures pe petrol, iar Franta a apreciat revenirea înregistratã sãptãmâna trecutã de dolar. Aprecierea dolarului a fost sustinutã de semnalele de îngrijorare ale Washingtonului, care a dat de înteles cã existã o probabilitate mai mare de interventie pe piete.

Ministrul de finante al Japoniei, Fukushiro Nukaga, a declarat cã a discutat despre piata valutarã cu secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Henry Paulson, care sãptãmâna trecutã a a refuzat sã renunte la posibilitatea unei interventii pe piete.

Nukaga nu a dorit sã precizeze dacã s-a discutat în mod special despre dolar.

"Pietele vor fi sensibile la orice semnal din partea oficialilor G8 în legãturã cu interventia pe piete pentru întãrirea dolarului", se aratã într-o notã a analistilor de la Calyon Capital Markets Research.

"Preturile ridicate ale mãrfurilor, în special la petrol si alimente, sunt o realã problemã pentru stabilitatea cresterii economice la nivel mondial si ar putea creste presiunile inflationiste la nivel global", aratã o schitã de comunicat al G8, potrivit unei surse, citatã de Reuters.

În lipsa bancherilor centrali, cursul de schimb nu a fost un subiect prioritar pe agenda întâlnirii liderilor financiari ai G8 din Osaka, Japonia.

Oficilaii au declarat, de altfel, cã discutiile se vor concentra pe mãrfuri si inflatie, dar ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a sustinut cã aceste chestiuni sunt legate în mod direct de nivelul dolarului.

"As aprecia o întãrire a dolarului", a declarat Lagarde, care a adãugat cã existã o relatie cauzã/efect între stabilitatea pietelor financiare, cursul de schimb euro/dolar si cresterea pretului petrolului.

Dupã aceaste comentarii euro s-a depreciat, dolarul înregistrând cel mai mare câstig într-o singurã sãptãmânã în fata euro din ultimii trei ani.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii