BANCI | Opinie

Economia Marii Britanii va scadea cu 2,9% in 2009, cea mai severa recesiune din 1946

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-12-26 20:50

Economia Marii Britanii se va comprima cu 2,9% în 2009, marcând intrarea în cea mai severă recesiune din 1946, potrivit estimărilor institutului Center for economics and business research (CEBR), relevate vineri, conform AFP.

Exporturile vor beneficia de pe urma deprecierii lirei sterline, dar acest lucru nu va fi suficient pentru a compensa scăderea cererii pe piaţa internaţională. Consumul la nivel naţional va continua să scadă, mai ales din cauza creşterii ratei şomajului.

Dar investiţiile companiilor vor avea cel mai mult de suferit, urmând să scadă cu 15% în 2009, iar firmele vor întâmpina din ce în ce mai multe dificultăţi de creditare, a estimat institutul independent.

Potrivit statisticilor naţionale, produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii a stagnat în al doilea trimestru şi a scăzut cu 0,5% în al cel de-al treilea, marcând prima scădere din ultimii 16 ani.

Guvernul britanic, ce a anunţat luna trecută un plan de 20 miliarde lire sterline pentru a sprijini consumul şi investiţiile, estimează o comprimare a PIB-ului între 0,75% şi 1,25%. Totuşi, unii experţi estimează o scădere a acestuia cu până la 2,5%.

"Situaţia ar putea fi mai dură", a spus un economist din cadrul CEBR. "În ciuda declaraţiilor guvernamentale oficiale potrivit cărora băncile ar trebui să plătească mai mult, este clar că prinicipala grijă a multor instituţii bancare este îmbunătăţirea conturilor, în timp ce instituţiile recapitalizate de guvern vor trebui să ramburseze banii", a declarat acesta pentru cotidianul Daily Telegraph.

Inflaţia anuală din Marea Britanie s-a temperat sub aşteptări în noiembrie, conform datelor oficiale, iar analiştii mizează pe o continuare a acestei evoluţii, în contextul scăderii preţului carburanţilor.

Oficiul Naţional de Statistică (ONS) a anunţat recent că preţurile de consum au scăzut cu 0,1% în noiembrie, marcând o temperare a inflaţiei anuale la 4,1%, faţă de 4,5% în octombrie.

Inflaţia a atins, astfel, cea mai mică rată din iunie, menţinându-se, totuşi, peste nivelul dorit de banca centrală a Marii Britanii, de 2%, şi peste aşteptările analiştilor, ce estimaseră o inflaţie de 3,9%.

Autorităţile de reglementare sunt de părere că inflaţia nu mai reprezintă o problemă principală, atenţia acestora fiind îndreptată către recesiunea economică.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii