ECONOMIE | Statistici BNR

Deficitul contului curent, redus cu 24% după primele nouă luni ale anului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-11-17 06:39

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele nouă luni din 2023 un deficit de 16.051 milioane euro (-5% din PIB estimat), în scădere cu circa 24% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR.

Deficitul s-a redus semnificativ pe segmentul de bunuri, în timp ce a crescut excedentul pe partea de servicii. Minusul pe segmentul de venituri primare s-a diminuat marginal iar plusul de la cele secundare s-a majorat ușor.

Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o îmbunătățire de circa o treime a deficitului extern (de la -14,33 miliarde euro la -9,53 miliarde euro). Reducerea cu o șeptime a deficitului pe partea de bunuri (de la -23,38 miliarde euro până la -20,16 miliarde euro) a fost însoțită de un avans de 17% al soldului pozitiv la servicii (de la +9,05 miliarde euro la +10,63 miliarde euro).

Seviciile de telecomunicații, informatice și informaționale au avut cea mai mare contribuție (+4.496 milioane euro, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă a anului anterior).

Totodată, s-au îmbunătățit soldurile la serviciile de transport (+10%) și rezultatul net la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (+13%). Deficitul din turism a crescut până la -2,62 miliarde lei, în pofida unui avans de 16% al încasărilor.

Soldul pe segmentul de venituri primare (-7,47 miliarde euro) s-a ameliorat cu 258 milioane euro, după o majorare cu 3% a intrărilor. Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au crescut cu aproape 4%, în timp ce ieșirile s-au majorat cu 4%. Astfel încât soldul pozitiv a ajuns la 947 milioane euro (evident, tot +4%).

Investițiile străine, în scădere importantă

Investițiile directe ale nerezidenților pe primele nouă luni din 2023 au totalizat 5.080 milioane euro, în scădere marginală față de luna anterioară și cu 42% mai puțin față de cele 8.671 milioane euro consemnate în aceeași perioadă a anului anterior. Dacă participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au crescut până la 5.836 milioane euro, creditele intragrup au însumat valoarea netă NEGATIVĂ de 776 milioane euro (aproape dublu față de finalul lui august).

Datoria externă totală a crescut semnificativ în luna septembrie 2023 până la 161,3 miliarde euro, sumă cu 17,4 miliarde euro mai mare decât la finele anului trecut. De reținut scăderea consemnată pe segmentul datoriei pe termen scurt, în timp ce creșterea a venit exclusiv din sporul consemnat pe termen mediu și lung.

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul celei de-a noua luni a anului curent a urcat la 17%, față de 15,6% în luna precedentă dar sub nivelul de 17,9% consemnat la 31 decembrie 2022.

Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a crescut la 5,6 luni (maximul pe acest an), peste nivelul de 4,4 luni consemnat la finele lui 2022.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a crescut cu zece puncte procentuale față de luna anterioară și a ajuns la 105,4%.

Astfel, acest indicator critic, situat puțin peste 80% la finalul lui 2022 s-a situat cu mult peste valorile din anii anteriori, ceea ce semnifică o creștere importantă a rezilienței la șocuri externe.

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNRDeficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primul trimestru din 2024 un deficit de aproape patru miliarde euro, marginal mai mai mic (-0,5%) față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul detalii

Deficitul contului curent după primele două luni, mai mare cu 25%

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele două luni din 2024 un deficit de 2,7 miliarde euro, în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul înseamnă detalii

Deficitul contului curent, -0,39% din PIB după prima lună a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în ianuarie 2024 un deficit de 1.358 milioane euro, în creștere cu 79% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Totuși, rezultatul înseamnă detalii

Deficitul contului curent, redus cu 17%

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele 11 luni din 2023 un deficit de 20,20 miliarde euro (-6,3% din PIB estimat), în scădere cu 17% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. detalii

  

Ultimele Comentarii

 • plangere

  de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

 • Revolut

  Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

 • Am fost păcălit

  Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

 • frauda prin GapInvest

  Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

 • frauda GapInvestCapital

  Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii