ECONOMIE | Ministerul Finantelor

Datoria publică, scădere marginală la 49% în aprilie 2023

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-07-10 05:47

Datoria publică a României a fost, la finalul lunii aprilie 2023, de 49% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Suma calculată potrivit metodologiei europene a scăzut cu 2,74 miliarde lei în luna aprilie, până la 712,12 miliarde lei (circa 45 miliarde lei în plus față de finalul anului anterior). 

Raportarea la rezultatul economic anunțat de INS (1.454,6 miliarde lei pe ultimele patru trimestre) a dat un procentaj în scădere marginală față de comunicatul anterior, când fusese atinsă valoarea de 49,1%, foarte aproape de pragul de 50% de la care Guvernul ar trebui să prezinte public un program de ajustare și să înghețe cheltuielile cu salariile bugetarilor.

Astfel, a fost oprit conjunctural trendul crescător a ponderii datoriei publice în PIB (47,3% în decembrie 2022, 47,8% în ianuarie, 48,6% în februarie și 49,1% în martie 2023).

Reamintim că între 2018 și 2022 și s-au adăugat circa 15 puncte procentuale sume împrumutate raportate la PIB, în condiții de creștere semnificativă a dobânzilor la creditele contractate. Ponderea cheltuielilor cu aceste dobânzi va depăși în acest an 2% din PIB.

De reținut, datele pentru luna aprilie sunt provizorii iar după ce valoarea nominală a PIB pentru T2 2023 va fi cunoscută, va urma o scădere ceva mai consistentă a nivelului procentual al datoriei (valoarea PIB pentru T2 2023 care va înlocui pe aceea din T2 2022 în calculul PIB pe cele mai recente patru trimestre va fi mai mare). Deocamdată, însă, avem un spațiu de un punct procentual sub pragul de 50%. 

Păstrarea datoriei sub acest prag depinde de un avans economic care se anunță a fi dificil de obținut în condiții de incertitudini externe și de necesitate a ajustării bugetare. Jumătate din valoarea preliminată a PIB înseamnă 795,5 miliarde lei, adică circa 83 miliarde lei sub nivelul deja anunțat al datoriei publice.

Astfel, vom asista la o cursă între creșterea PIB și cea a îndatorării sub presiunea obligațiilor sumate de stat (unde menținerea subvențiilor pentru energie și satisfacerea cerințelor salariale ale unor categorii largi de bugetari constituie factori importanți), cu marje strânse de derapaj financiar potențial în condițiile apropierii perioadei electorale.

De reținut, o datorie publică de aproape 50% din PIB la o dobândă medie puțin peste 6%, adică aproape de ceea ce găsim în piețele de capital pe termen lung la acest moment pentru a „rostogoli” sumele care vin la scadență (chiar dacă nivelul s-a mai redus în ultimele luni) riscă să epuizeze marja de 3% deficit bugetar, în care va trebui să reintrăm.

De aceea, este foarte important să accesăm fondurile europene pentru dezvoltare puse la dispoziție condiționat de anumite reforme și să beneficiem de dobânzile semnificativ mai reduse cu care ne putem împrumuta în condiții favorabile de la diverse instituții internaționale. Drept pentru care ar trebui să menținem sau chiar să îmbunătățim ratingul investițional de țară.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ministerul FinantelorDeficitul bugetar, -2,06% din PIB pe primul trimestru al anului

Deficitul bugetului general consolidat pe primul trimestru al anului a fost de aproape 36 miliarde de lei (-2,06% din PIB-ul estimat la 1.738,9 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat mai slab decât detalii

Datoria publică, imediat sub pragul de 50% din PIB la începutul anului 2024

Datoria publică a României s-a situat imediat sub pragul de 50% din PIB în ianuarie 2024, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 801,7 miliarde lei, în creștere detalii

Deficitul bugetar, deja -1,67% din PIB după primele două luni

Deficitul bugetului general consolidat pe luna februarie 2024 a fost de circa 29 miliarde de lei (-1,67% din PIB-ul estimat la 1.738,9 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat semnificativ mai slab detalii

Datoria publică, sub pragul de 50% din PIB la finele anului 2023

Datoria publică a României a rămas sub pragul de 50% din PIB la finele anului 2023, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 782,2 miliarde lei, în creștere semnificativă față de 666,5 miliarde detalii

  

Ultimele Comentarii

 • plangere

  de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

 • Revolut

  Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

 • Am fost păcălit

  Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

 • frauda prin GapInvest

  Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

 • frauda GapInvestCapital

  Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii