ECONOMIE | Analize economice

Datoria publică, 52,4% din PIB pe date operative în februarie 2024

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-05-17 06:41

Datoria publică a României a crescut la 52,4% din PIB în februarie 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS.

Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 841,3 miliarde lei, în creștere cu aproape 40 miliarde lei față de luna anterioară. 

Nivelul de 52,4% a rezultat prin împărțirea sumelor acumulate ca obligație de plată la PIB-ul cumulat pentru ultimele patru trimestre anunțat conform celor mai recente date operative disponibile (varianta provizorie 2), respectiv 1.605,6 miliarde lei. Adică s-a raportat datoria după primele două luni din 2024 la rezultatul economic din 2023.

Astfel, pentru moment a fost depășit semnificativ nivelul critic de 50%, peste care Guvernul ar trebui să prezinte public un program de ajustare și să înghețe cheltuielile cu salariile bugetarilor. Când se va cunoaște rezultatul economic pe T1 2024, se va modifica procentajul la finele lunii februarie 2024. De obicei, pe date definitive se revenea sub cota de 50% dar acum s-ar putea să nu se mai întâmple la fel.

Reamintim, creșterea datoriei publice pe parcursul anului trecut a fost de circa 117 miliarde lei (+17,5% față de 2022), cu o medie sub pragul de 10 miliarde lei lunar. În ianuarie 2024, suma s-a dublat practic, ajungând la 19,5 miliarde lei iar în februarie s-a mai dublat o dată, până la 39,6 miliarde lei. Chiar dacă avansul economic pe 2024 ar urma să ajungă la cota oficial prognozată de 3,4% în termeni reali, față de 2,1% în 2023, situația este problematică.

Astfel, asistăm la o cursă între creșterea economică de la un an la altul și cea a îndatorării în creștere (+77,7 miliarde lei în 2021, +88,2 miliarde în 2022 și +116,6 miliarde lei în 2023), pe fondul unor dobânzi pe termen lung relativ ridicate. Care și-au încetinit scăderea după mijlocul anului trecut și se străduie (deocamdată fără succes) să rămână sub nivelul de 6%, traversat în martie 2024 (5,96% media lunară comunicată de BCE pentru datoria pe termen lung).

Toate acestea sub presiunea obligațiilor suplimentare asumate de stat deși deficitul bugetar a înregistrat în 2023 un nivel de -5,62% față de cel mai recent PIB anunțat (obiectivul inițial a fost de -4,4% din PIB) iar după primul trimestru din 2024 suntem deja la cota -2,03% din PIB. Reamintim în context promisiunile de recalculare a pensiilor, după ce indexarea anuală a acestora (+13,8%) s-a făcut mult peste creșterea salarială prognozată pe anul în curs (+9,6%).

Una peste alta, păstrarea sub cota de avarie de 50% pe date definitive până la finalul anului curent nu este condiționată doar de creșterea economică, previzionată curent la 3,4%.

Ci și de temporizarea asumării unor noi obligații bugetare nesustenabile fără majorări semnificative de impozite. Care vor fi inevitabile în 2025 pentru a acoperi obligațiile suplimentar asumate de stat. 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceComerțul cu amănuntul, creștere susținută în prima treime a anului

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în aprilie 2024 față de luna anterioară cu 6,2% pe seria brută, deși numai 0,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

România, prima în UE la inflația anuală, dar pe o traiectorie mai echilibrată

România a rămas și în aprilie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere semnificativă (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul detalii

Producția industrială, revenire în martie dar rezultat negativ pe T1

Producția industrială a crescut cu 8,1% în martie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 3,9% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, deși sezonalitatea a detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste pragul de 2,5 miliarde euro

Exporturile României au fost în martie 2024 de 7,9 miliarde euro (-9,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,45 miliarde euro (-6,7%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, deficitul detalii

  

Ultimele Comentarii

 • plangere

  de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

 • Revolut

  Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

 • Am fost păcălit

  Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

 • frauda prin GapInvest

  Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

 • frauda GapInvestCapital

  Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii