BANCI | Noutati BNR

Comunicat BNR - Majorarea dobanzii de politica monetara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-06-26 17:46

COMUNICAT DE PRESÃ BNR

În sedinta din 26 iunie 2008, Consiliul de administratie al Bãncii Nationale a României a hotãrât:
• Majorarea ratei dobânzii de politicã monetarã la nivelul de 10,0 la sutã pe an de la 9,75 la sutã pe an începând cu data de 27 iunie 2008;
• Continuarea gestionãrii ferme a lichiditãtii de pe piata monetarã prin intermediul operatiunilor de piatã;
• Mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei si în valutã ale institutiilor de credit.

Consiliul de administratie al BNR va monitoriza cu vigilentã evolutiile indicatorilor macroeconomici, fiind gata sã utilizeze întregul set de instrumente de care dispune banca centralã pentru a contracara presiunile inflationiste si a asigura reluarea procesului de dezinflatie într-un ritm compatibil cu atingerea în mod sustenabil a tintelor de inflatie anuntate pe termen mediu.

Rata anualã a inflatiei a scãzut de la 8,62 la sutã în luna aprilie la 8,46 la sutã în luna mai, dar se situeazã în continuare semnificativ peste limita superioarã a intervalului de variatie din jurul tintei pentru anul în curs. Mai mult, rata anualã a inflatiei de bazã CORE2 ajustat – calculatã în conditiile eliminãrii impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, ouã si combustibili), precum si al taxei pe viciu – si-a continuat trendul ascendent, ajungând la 7,6 la sutã în luna mai a.c. fatã de 7,1 la sutã în luna precedentã.

Evolutia inflatiei de bazã relevã atât persistenta excesului de cerere, cât si continuarea propagãrii socurilor de pe partea ofertei.
Analiza celor mai recente date statistice relevã mentinerea si în trimestrul I 2008 a rolului cererii interne de principal factor al cresterii economice. Atât investitiile, cât si consumul final al populatiei si-au accelerat cresterea, cel din urmã stimulat de majorãri substantiale ale veniturilor si de mentinerea dinamicii înalte a creditului acordat sectorului privat, mai ales a împrumuturilor în valutã. Cresterea cheltuielilor guvernamentale a suplimentat expansiunea cererii agregate. Aceste evolutii se manifestã în mentinerea la niveluri greu de sustinut pe termen lung a deficitului extern, precum si în persistenta unor rate înalte ale inflatiei.
Ritmul de crestere a salariilor a rãmas superior dinamicii productivitãtii muncii, sporind presiunile inflationiste, cât si riscul de deteriorare a competitivitãtii externe.

Dinamica anualã a creditului acordat sectorului privat s-a redus usor, dar rãmâne la niveluri excesiv de înalte, în principal pe segmentul creditului în valutã acordat populatiei. Gradul de îndatorare a populatiei a ajuns la niveluri care reclamã o monitorizare atentã.

Perspectivele pe termen scurt ale inflatiei s-au înrãutãtit în contextul majorãrii preconizate a unor preturi administrate (gaze naturale si energie electricã) si a accizelor la tutun.

Nevoia de a ancora eficient anticipatiile inflationiste, evitând o deteriorare suplimentarã a acestora, în contextul tensiunilor de pe pietele internationale, face necesarã mentinerea în continuare a restrictivitãtii politicii monetare într-un dozaj adecvat al instrumentelor acesteia, reclamând totodatã un mai mare sprijin din partea celorlalte componente ale mixului de politici economice.

Pe baza datelor disponibile, CA al BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politicã monetarã la 10,0 la sutã pe an de la 9,75 la sutã. În aceste conditii, începând cu data de 27 iunie 2008, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se majoreazã la nivelul de 6,0 la sutã pe an de la 5,75 la sutã, iar rata dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 14,0 la sutã pe an fatã de 13,75 la sutã. Totodatã, rata dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei se majoreazã de la 20,5 la sutã pe an la 21,0 la sutã începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2008.

Concomitent, BNR va continua gestionarea fermã a lichiditãtii de pe piata monetarã, mentinând, totodatã, nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei si în valutã ale institutiilor de credit.

Consiliul de administratie al BNR va monitoriza cu vigilentã evolutiile indicatorilor macroeconomici, fiind gata sã utilizeze întregul set de instrumente de care dispune banca centralã pentru a contracara presiunile inflationiste si a asigura reluarea procesului de dezinflatie într-un ritm compatibil cu atingerea în mod sustenabil a tintelor de inflatie anuntate pe termen mediu.

Totodatã, CA al BNR reitereazã cã, pe lângã întãrirea politicii monetare, implementarea unui mix restrictiv de politici economice, cu accent pe componentele de politicã fiscalã si de venituri, si intensificarea reformelor structurale sunt esentiale pentru a asigura revenirea durabilã a inflatiei pe o traiectorie descendentã si o crestere economicã sustenabilã pe termen mai îndelungat.
Urmãtoarea sedintã a Consiliului de administratie al BNR dedicatã politicii monetare va avea loc în data de 31 iulie 2008, când va fi analizat si aprobat noul raport trimestrial asupra inflatiei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNR



Tentativă de fraudă financiară tip deepfake care folosește imaginea guvernatorului BNR

În ultima perioadă, pe mai multe platforme È™i reÈ›ele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii NaÈ›ionale a României, Mugur Isărescu, conform unui comunicat al BNR, in care se adauga: Videoclipurile folosesc fraudulos detalii

BNR este optimista la inceput de an privind inflatia si cresterea economica

Banca Nationala a Romaniei (BNR) incepe optimista inceputul de an 2024, cu anticipatii de scadere a inflatiei si de crestere a economiei mai mult decat spera. "Noile evaluări indică o creștere economică mai solidă pe ansamblul trimestrelor IV 2023 și I 2024 comparativ cu detalii

Dobanda BNR ramane 7%

Comunicat BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraÅ£ie al Băncii NaÅ£ionale a României, întrunit în È™edinÈ›a de astăzi, 12 ianuarie 2024, a hotărât următoarele: - detalii

Lichiditatea si solvabilitatea sectorului bancar sunt adecvate, conform CNSM

Comunicat de presa: Ședința CNSM din data de 14 decembrie 2023

În data de 14 decembrie 2023 s-a desfășurat cea de-a patra È™edință din acest an a Consiliului general al Comitetului NaÈ›ional pentru Supravegherea MacroprudenÈ›ială detalii

 



 

Ultimele Comentarii