BANCI | Opinie

Cat de indatorati la banci suntem, pana la urma

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Vasile Coman
2009-04-11 19:24

In comparatie cu alte state din Europa Centrala, noi romanii suntem foarte inapoiati, in toate domeniile, inclusiv in privinta numarului de credite. E firesc, se poate spune: nivelul de dezvoltare, nivelul veniturilor din Romania fiind inferior locuitorilor altor tari, nici creditele nu pot fi mai mari.

Supraincalzirea economiei din ultimii 2-3 ani, mai ales in domeniile imobiliar si financiar, a cauzat o umflare artificiala a preturilor caselor, a dobanzilor, a volumului de credite raportat la nivelul veniturilor (siliconate, la randul lor, peste nivelul productivitatii).

O ajustare, o racire a economiei urma sa se produca oricum, insa criza face o gaura mai mare in balonul imobiliar si in cel financiar, producand asa-numitul hard landing (aterizare dura).

Cu toate acestea, sa nu uitam ca Romania este o tara in curs de dezvoltare, o tara europeana ce a pornit de mult in cursa bunastarii, asa incat indicatorul credite raportat la numar de locuitori ramane o oportunitate pentru dezvoltarea bancilor in tara noastra.

Cateva cifre relevante: in 2008, fiecare roman avea credite la banci de numai 2.400 de euro, in timp ce locuitorii din Ungaria, Slovacia, Cehia sau Croatia aveau datorii de 6-7.000 de euro. Iar austriecii, cei mai apropiati occidentali cu care ne putem compara, au datorii la banci de 37.000 de euro fiecare. Dar isi permit fara probleme sa le ramburseze.

Asa ca, intrebarea se pune: cei 2.400 de euro imprumutati de noi sunt, totusi, prea multi? Raportat la nivelul PIB? Noi avem 7.000 de euro, Polonezii au 10.000, croatii au 11.000, ungurii si slovacii 13.500, cehii 16.000, austriecii 44.000, inaintea italienilor, cu 35.000. Asadar, o oarecare asemanare si la discrepantele de GDP.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii