BANCI | Analiza

Bulevardul Magheru, printre cele mai scumpe artere comerciale din Europa

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-05 18:39

Bulevardul Magheru din Bucureşti ocupă locul 19 într-un clasament al celor mai scumpe 25 de artere comerciale din Europa, întocmit de firma de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL) pe baza valorii chiriilor din diferite oraşe europene.

Chiria spaţiilor comerciale amplasate pe bulevardul bucureştean era estimată de JLL la sfârşitul primului semestru la 1.500 de euro pe metru pătrat pe an, nivel care depăşea costul de închiriere de pe cea mai scumpă arteră din Stockholm - Biblioteksgatan, de 1.419 euro pe metru pătrat pe an şi din Lisabona - Chiado, de 1.200 de euro pe metru pătrat pe an, potrivit primei ediţii a raportului Prime High Streets Europe realizat de Jones Lang LaSalle.

De asemenea, şi în capitala Finlandei - Helsinki, pe Aleksanterinkatu, chiriile sunt inferioare celor de pe Magheru, situându-se la un nivel anual de 1.188 euro/mp.

Alte artere care se află în urma bulevardului bucureştean ca nivel al chiriilor spaţiilor comerciale sunt Nowy Świat, din Varşovia - 1.080 euro/mp/an, Elizabetes district din Riga - 720 euro/mp/lună, Gedimino Av. din Vilnius - 720 de euro/mp/lună.

Parisul ocupă prima poziţie în clasamentul JLL, cu un nivel al chiriilor de 7.360 de euro pe metru pătrat/an, înregistrat pe Champs Elysees. Capitala Franţei este urmată de Moscova, unde pe Stoleshnikov Lane chiriile se ridică la 7.035 de euro, şi de Londra, unde pe New Bond Street costul de închiriere este de 6.762 de euro.

Din regiunea Europei Centrale, Bucureştiul este depăşit doar de Praga, cu Na Prikope, şi de Budapesta cu Vaci Street, unde chiria spaţiilor de retail este de 1.800 euro/mp/an.

Faţă de nivelul din perioada similară a anului trecut, chiriile spaţiilor comerciale de pe Bulevardul Magheru au crescut cu 13,6%, tendinţa ascendentă fiind specifică majorităţii pieţelor luate în calcul în clasament.

"În 12 luni, de când a început criza financiară, aproape 70% dintre pieţele luate în calcul au înregistrat creşteri ale chiriilor între semestrul doi din 2007 şi semestrul doi din 2008", apreciază autorii studiului.

Cele mai mari creşteri ale chiriilor în această perioadă au foat raportate în Atena, Istanbul şi Praga.

Studiul a luat în calcul şi nivelul chiriilor din principalele artere comerciale din alte oraşe importante din România, respectiv Iaşi, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa şi Sibiu.

În Braşov, cele mai mari chirii sunt pe Strada Republicii, de 720 de euro/mp/an, acelaşi nivel fiind întâlnit şi pe Bulevardul Tomis din Constanţa. Costurile din Cluj-Napoca se apropie cel mai mult de nivelul celor din Capitală, ajungând pe Bulevardul Eroilor şi Strada Ferdinand la 960 de euro/mp/an.

Pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi chiriile sunt de 540 de euro/mp/an, iar pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din Sibiu de 660 de euro/mp/an.

La aceste niveluri, cele mai scumpe spaţii de retail din principalele oraşe din România se poziţionează pe ultimele locuri în Europa, dar peste cele din alte localităţi importante din Belgia, Ungaria sau Suedia.

Spre comparaţie, în Goteborg cele mai mari chirii anuale se situează la 841 euro/mp, iar în Malmo, tot în Suedia, la 736 euro/mp.

Studiul JLL a luat în calcul chiriile anuale din 100 de artere comerciale din Europa.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii