BANCI | Analiza

Bancile se asteapta ca imprumuturile neperformante sa atinga un maxim in 2011

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-07-26 22:45

Toate grupurile bancare prezente în România vor avea profit în 2009, deşi, faţă de 2008, câştigul unor instituţii de credit ar urma să scadă chiar şi cu peste 90%, consideră mai mulţi analişti.

Dintre cele 21 de instituţii de credit cu operaţiuni în statele europene emergente, vizate de un sondaj Reuters, doar trei ar urma să anunţe pierderi, respectiv Swedbank, VTB Bank, de 1,87 miliarde de dolari (1,3 miliarde de euro), şi KBC, de trei miliarde de euro.

Banca Transilvania va înregistra, potrivit analiştilor, cel mai mare declin al profitului, pentru anul 2009, dintre instituiţiile de credit active în România, respectiv 91%, la 35 milioane de lei (8,26 milioane euro), în timp ce în cazul Raiffeisen International şi OTP scăderea va fi de 72%, respectiv 61%, la 275 milioane de euro şi 118 miliarde de forinţi (434 milioane euro), ca urmare a rezultatelor negative ale operaţiunilor din Ucraina.

Profitul Erste Group în 2009 va scădea cu 47%, la 457 milioane de euro, câştigul UniCredit cu 58%, la 1,68 miliarde de euro, în timp ce Societe Generale va anunţa un declin de 32%, până la 1,36 miliarde de euro.

Băncile elene National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank şi EFG Eurobank vor raporta profituri mai mici cu 27%, 12% şi 34%, respectiv de 1,23 miliarde de euro, 452 milioane de euro şi 432 milioane de euro.

Pentru Millenium Bank, analiştii consultaţi de Reuters se aşteaptă la o scădere a profitului cu 69%, la 126 milioane de zloţi (29,57 milioane de euro).

Specialiştii din sectorul finaciar intervievaţi de Reuters consideră că băncile din statele europene emergente vor rămâne profitabile în trimestrul al doilea, în pofida avansului creditelor neperformante, susţinând încrederea investitorilor că pierderile, pentru anul 2009, în sectorul bancar sunt puţin probabile.

Aceste aşteptări au sprijinit cotaţia acţiunilor băncilor din regiune în ultima lună, iar titlurile instituţiilor de credit din Grecia, Austria şi Suedia, toate cu expunere semnificativă în Europa emergentă, au înregistrat creşteri peste media industriei europene de profil.

Însă, întrucât băncile amână asumarea costurilor rezultate din credite neperformante, iar şomajul şi insolvenţa abia au început să crească în Europa Centrală şi de Est, este prea devreme de concluzionat dacă au depăşit problemele sau perioada mai dificilă urmează.

"Trimestrul al doilea nu va evidenţia o înrăutăţire faţă de primul trimestru sau ultimele trei luni ale anului trecut, însă nu există claritate privind momentul şi amploarea recuperării economice, iar aceasta este o problemă importantă", a declarat Francois Boissin, analist bancar la compania Exane BNP Paribas.

Majoritatea băncilor se aşteaptă ca împrumuturile neperformante să atingă un maxim în 2011, a adăugat el.

Economile din Europa Centrală şi de Est se vor contracta cu 5% în 2009, potrivit Fondului Monetar Internaţional, în timp ce în fostul spaţiu sovietic declinul va fi mai mare, respectiv de 5,8%, ca urmare a reducerii exporturilor către Europa de Vest şi a intrărilor de capital.

Impactul crizei creditelor este agravat de avansul sectorului bancar din ultimii ani, care a stat la baza creşterii economice din regiune în anii 2000-2008.

"Băncile se află în pragul unui grav ciclu de credite neperformante similar celui din Asia în 1998. Creditele neperformante vor creşte până la 15%, cu variaţii în funcţie de ţară şi segmentul de clienţi", au arătat specialiştii grupului financiar Morgan Stanley, într-un raport publicat săptămâna trecută.

Spre deosebire de activele toxice care au afectat rapid băncile occidentale, criza avansează mai încet în est.

Potrivit estimărilor Reuters, doar trei mari bănci din regiune vor înregistra pierderi în anul 2009.

"Ne aşteptăm ca sectorul bancar să înregistreze profit anul acesta", a declarat Matthias Siller, manager la compania Barings Asset Management, care administrează active de 1,8 miliarde de euro în Europa emergentă.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii