BANCI | Analiza

Bancile au majorat in luna mai dobanzile la creditele noi in lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-07-02 13:25

Dobânda medie pentru creditele noi în lei a crescut în mai cu peste 0,5 puncte faţă de luna precedentă, la 11,69%, pe fondul majorării ratei la împrumuturile noi acordate firmelor, cu 0,73 puncte procentuale, la 11,66%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Şi dobânda medie la împrumuturile în lei existente în sold a avansat uşor în luna mai, de la 14,23% în aprilie la 14,26%, susţinută tot de creşterea ratei medii pentru creditele contractate deja de companii de la 12,23% la 12,48%.

Totuşi, comparativ cu luna ianuarie, dobânda medie pentru împrumuturile în lei ale firmelor, existente în sold sau nou acordate, s-a redus.

Rata medie pentru creditele existente, contractate de firme în lei, s-a redus de la 15,57% în ianuarie la 12,48% în luna mai. Totodată, dobânda la împrumuturile contractate de persoanele juridice a coborât de la 13,82% la 11,66%.

În ceea ce priveşte împrumuturile în lei ale populaţiei, dobânda medie şi-a continuat trendul de scădere în fiecare lună a acestui an.

Astfel, rata medie la creditele în lei ale populaţiei a coborât de la 17,06% în ianuarie la 16,03% în mai pentru cele existente în sold şi de la 16,63% la 11,8% pentru cele nou acordate.

Dobânda anuală efectivă medie la creditele de consum în lei s-a diminuat de la 21,78% în ianuarie la 17,2% în luna mai, iar la împrumuturile pentru locuinţe a scăzut de la 13,63% la 11,75%.

Banca centrală a scăzut de la începutul acestui an dobânda în fiecare dintre cele patru şedinţe de politică monetară anterioare, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, iar băncile au transpus această relaxarea în diminuarea ratelor oferite la depozitele în lei.

Dobânda medie la depozitele în lei aflate în sold a scăzut de la 9,13% în ianuarie la 7,1% în mari. Totodată, rata medie la economiile nou constituite a coborât de la 9,03% la 6,52%.

Referitor la dobânzile la euro, se observă că dobânda medie la creditele în sold a scăzut treptat anul acesta, dar cu un ritm redus, de la 6,69% la 6,5%.

Dobânda medie la împrumuturile în euro nou contractate a urcat uşor în februarie comparativ cu luna precedentă, de la 5,7%, dar a coborât ulterior până la 5,6% în mai.

Acelaşi trend de scădere a fost înregistrat şi în cazul dobânzilor medii la depozitele la termen în euro.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii