BANCI | Opinie

Bancherii suspecteaza interventia BNR pentru sustinerea leului

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-13 15:54

Leul s-a apreciat cu 10 bani în prima parte a zilei de marţi, de la 4,3530 la 4,2500 lei/euro, iar dealerii suspectează intervenţia indirectă a Băncii Naţionale a României (BNR) pe piaţa valutară interbancară.

"Având în vedere amplitudinea scăderii cursului, trebuie să fie un jucător de calibru mare şi mai mult ca sigur e vorba de banca centrală, care a intervenit probabil indirect pe piaţa valutară interbancară", a declarat un dealer pentru NewsIn.

Moneda naţională a deschis şedinţa în depreciere, până la 4,3530 lei/euro, dar s-a întărit semnificativ ulterior, până la 4,25 lei/euro. La 14:15, băncile cumpărau un euro cu 4,2480 lei şi îl vindeau cu 4,2575 lei.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat marţi dimineaţă că rata anuală a inflaţiei a coborât la finalul anului trecut la 6,30%, de la 6,74% în noiembrie, situându-se sub aşteptările analiştilor.

Moneda naţională a atins marţi al treilea minim istoric consecutiv în faţa euro la cursul de referinţă al BNR, după ce a pierdut aproape 3 bani (0,7%) faţă de şedinţa precedentă, până la 4,2985 lei/euro, pe o piaţă cu cerere ridicată de valută şi fluctuaţii puternice.

Faţă de dolarul american, cursul de referinţă publicat marţi de BNR marchează o depreciere cu aproape 5 bani (1,54%) a leului, până la 3,2334 lei/dolar, de la nivelul de luni, de 3,1842 lei/dolar. BNR nu a mai anunţat un curs de referinţă leu-dolar atât de ridicat din 22 octombrie 2004, când nivelul afişat a fost de 32.552 lei/dolar.

Banca Naţională a României a afişat, în prima parte a zilei de marţi, un nivel mediu al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 12,15% pe an, sub cel din şedinţa anterioară, de 12,20% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a coborât la 13,01% pe an, de la nivelul de luni, de 13,11%.

Pe piaţa monetară, dobânzile la depozitele pentru o zi de tip overnight se menţin la 12-13% pe an, peste dobânda de politică monetară, de 10,25% pe an, şi în apropierea dobânzii percepute de BNR la facilitatea de credit (lombard), de 14,25% pe an.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii