BANCI | Opinie

Bancherii sunt de acord in mare parte cu proiectul de lege privind contractele de credit propus de ANPC

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-10-17 09:09

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) este de acord cu principalele prevederi incluse în proiectul privind creditarea propus de ANPC, care au avut la bază propunerile sale, însă nu este mulţumită de unele formulări finale din proiect, a spus joi preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea.

"Propunerile de principii ale ANPC au plecat de la noi. Nu suntem foarte mulţumiţi cu modul de formalizare", a declarat preşedintele ARB.

El a adăugat că propunerile privind păstrarea comisioanelor şi a dobânzilor la acelaşi nivel pe toată perioada derularii contractului au fost propuse de ARB, însă "există nuanţe legate de faptul că aceste comisioane ar trebui să fie doar cele incluse în contract. Dacă acel client se mută în SUA apar şi alte comisioane care nu ar trebui acoperite de bănci".

Gheţea a precizat că ARB a trimis deja băncilor un material cu prevederile proiectului ANPC.

"Până când legea va fi adoptată e, însă, drum lung. Sugestia unui senator sau a unui deputat poate schimba multe. Sper ca legea să iasă în forma care trebuie", a adăugat Gheţea.

Potrivit noului proiect, la creditele în lei, dobânda variabilă nu poate depăşi cu mai mult de 5 puncte procentuale dobânda de bază (ROBOR). De asemenea, banca va anunţa clientul cu 30 de zile înainte de intrarea în vigoare de orice modificare a condiţiilor contractuale după semnarea contractului.

În cazul în care clientul nu este de acord cu modificările propuse, are dreptul la reilierea contractului, inclusiv prin refinanţarea creditului, fără a mai plăti comsionul de rambursare anticipată, potrivit propunerii ANPC.

"Trebuie să acceptăm că, mai devreme sau mai târziu, recomadările UE privind clauzele contractuale vor fi implementate şi la noi. Au apărut declaraţii care spun că între ANPC şi ARB ar exista un război, însă ţin să precizez că nu există un astfel de război", a mai spus Gheţea.

Luni, preşedintele Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Dan Vlaicu, a declarat că ANPC a finalizat proiectul de reglementare a creditării, care va intra în vigoare cel mai probabil de la 1 ianuarie 2009, la 60 de zile după publicarea sa în Monitorul Oficial.

Referitor la normele de creditare impuse de BNR, Gheţea a precizat că Asociaţia Băncilor se află în discuţii cu ANAF pentru a da informaţii privind fişele fiscale.

"Nu am renunţat la ideea să găsim împreună cu Ministerul Muncii o soluţie pentru a verifica dacă fişele fiscale sunt reale sau contrafăcute. Nu am finalizat încă nimic, suntem în continuare în discuţii pe care le purtăm şi cu ANAF", a mai declarat Gheţea.

Preşedintele ARB a mai anunţat că Asociaţia a primit de joi încă un nou membru, banca spaniolă La Caixa, care activează pe piaţa românească printr-o sucursală. În urma primirii La Caixa, ARB a ajuns la 40 de membri.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii