Profile Bancheri din RomaniaCristian Bichi

director adjunct al Directiei stabilitate financiara din BNR

Interviu:
„BNR are putine puteri pentru a controla activitatea sucursalelor. Poate face demersuri de supraveghere a lichiditatii, in cooperare cu autoritatea din tara de origine a bancii-mama, nu si in privinta nivelului capitalului. De asemenea, poate solicita informatii statistice”, spune Cristian Bichi, director adjunct al Directiei stabilitate financiara din BNR.

El afirma ca intensificarea specializarii internationale are implicatii importante si pentru functionarea filialelor unui grup bancar, astfel ca diferenta dintre sucursale si filiale devine mai putin importanta in termeni practici si economici, iar supraveghetorii-gazda vor avea dificultati sporite in obtinerea unei imagini clare asupra operatiunilor filialelor. Astfel, unele grupuri bancare tind sa centralizeze la cartierul general functiile de trezorerie sau de management al riscurilor.

"Absenţa supravegherii macroprudenţiale a permis creşterea necontrolată a dezechilibrelor financiare, a căror corecţie a dus la costuri economice ridicate pentru economiile naţionale începând cu vara anului 2007. Ca răspuns la criză, numeroase ţări fac eforturi în prezent să implementeze politici macroprudenţiale, inclusiv prin înfiinţarea unor noi autorităţi sau comitete macroprudenţiale", a declarat vineri Cristian Bichi, şef al departamentului Gestiunea Crizelor Financiare din cadrul Băncii Naţionale a României.

Cristian Bichi, BNR: Riscurile sistemice trebuie detectate timpuriu

Vezi si alte profile - BNR
Vezi profile alta banca

 

 

Ultimele Comentarii