BANCI | Ultima Ora

Cristian Bichi, BNR: Riscurile sistemice trebuie detectate timpuriu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-04-21 16:51

Criza financiară a arătat că o slăbiciune a cadrului de reglementare financiară a fost lipsa supravegherii macroprudenţiale, iar ca răspuns la criză numeroase ţări fac eforturi în prezent să implementeze politici macroprudenţiale.

"Absenţa supravegherii macroprudenţiale a permis creşterea necontrolată a dezechilibrelor financiare, a căror corecţie a dus la costuri economice ridicate pentru economiile naţionale începând cu vara anului 2007. Ca răspuns la criză, numeroase ţări fac eforturi în prezent să implementeze politici macroprudenţiale, inclusiv prin înfiinţarea unor noi autorităţi sau comitete macroprudenţiale", a declarat Cristian Bichi, şef al departamentului Gestiunea Crizelor Financiare din cadrul Băncii Naţionale a României.

Acesta a menţionat că obiectivul supravegherii macroprudenţiale îl reprezintă detectarea timpurie a riscurilor sistemice şi adoptarea de măsuri în vederea diminuării sau eliminării acestora. Bichi susţine că sfera de cuprindere macroprudenţială cuprinde inclusiv interacţiunea acesteia cu economia.

În ceea ce priveşte instrumentele şi guvernanţa, instrumentele macroprudenţiale utilizează, în principal, instrumente prudenţiale pentru a diminua riscul sistemic.

Oficialul BNR a mai spus că eficienţa politicii macroprudenţiale în UE, depinde, în mod crucial, de aranjamentele naţionale de politică macroprudenţială ale statelor membre.

Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS) recomandă, printre altele, ca statele membre să se asigure că deciziile de politică macroprudenţială şi justificările lor sunt făcute publice în timp util, cu excepţia cazului în care această acţiune este considerată a fi un risc la adresa stabilităţii financiare şi că strategiile de politică macroprudenţială sunt stabilite şi publicate de autoritatea macroprudenţială.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank implineste 160 de ani

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: 160 de ani în care și-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de detalii

BRD scumpeste substantial comisioanele

BRD majoreaza semnificativ comisioanele standard aferente operatiunilor derulate la ghisee si online de persoane fizice, precum transferurile, retragerile de numerar sau administrarea unui cont. Comisionul lunar pentru administrarea unui cont curent standard, in detalii

CEC Bank acorda fermierilor credite cu o parte din dobanda subventionata de stat

• CEC Bank este prima instituție bancară care a transmis solicitări către FGCR pentru obținerea acordurilor de finanțare granturi în cadrul Programului guvernamental CEC Bank susține finanțarea agriculturii românești prin acordarea detalii

Patria Bank acorda fermierilor credite pentru achizitia de produse agricole Agrii

Începând cu aceasta lună, Patria Bank oferă în parteneriat cu Agrii soluții pentru fermierii care au nevoie de finanțare pentru achiziția de inputuri agricole și obținerea unor recolte bogate și profitabile, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii