BANCI | Analiza

Banca Mondiala: preturile la alimente sunt cu 36% mai mari decat in 2010 si raman volatile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-04-15 09:54

Preţurile globale la alimente sunt cu 36% mai mari decât acum un an şi rămân volatile, se arată în 'Indexul preţurilor la alimente', care monitorizează preţurile mondiale, elaborat de BM şi dat joi publicităţii la Washington, în cadrul conferinţei de presă care a precedat inaugurarea Sesiunii de Primăvară (Spring Meetings) a FMI şi BM.

Preţurile la alimente sunt cu 36% peste nivelul de acum un an şi sunt aproape la fel de mari ca în 2008.

'O creştere cu încă 10% a preţurilor mondiale la alimente ar determina încă 10 milioane de oameni să cadă sub pragul sărăciei extreme, de 1,25 dolari pe zi, iar o creştere cu 30% ar sărăci alte 34 de milioane de oameni, care s-ar adăuga celor 44 de milioane de persoane care au fost aruncate sub pragul sărăciei de creşterile de preţuri care au avut loc din luna iunie a anului trecut', se arată în comunicatul de pe site-ul BM.

'Din ce în ce mai mulţi oameni suferă şi din ce în ce mai mulţi oameni devin săraci, din cauza preţurilor volatile la alimente', a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, în cadrul conferinţei de presă.

Conform indexului preţurilor la alimente editat de BM, preţurile la porumb au crescut cu 74% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cele la grâu cu 69%, soia este cu 36% mai scumpă, iar zahărul cu 21%, dar preţurile la orez au rămas stabile.

În multe ţări, creşterea preţurilor la legume, fructe, carne, ulei comestibil a avut efecte negative asupra nutriţiei populaţiei.

Conform BM, creşterile de preţuri la alimente au fost generate de evenimentele meteorologice extreme în ţările mari exportatoare de cereale, restricţiilor la export, creşterii producţiei de biocombustibili şi reducerii stocurilor mondiale de alimente. 'Creşterea preţurilor la alimente este cauzată şi de scumpirea combustibililor, dat fiind că preţurile la ţiţei au crescut cu 21% în primul trimestru al anului 2011', consideră experţii BM.

Studiul Food Price Watch afirmă că în ţările cu venituri mici, inflaţia la alimente a fost mai severă decât în cele cu venituri mari.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii