BANCI | Stirea Zilei

Leul se va deprecia in raport cu euro, pe termen scurt, cred analistii straini

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-12-03 18:30

Pesimismul privind evolutia economica pe termen scurt a tarilor din zona noastra a cuprins analistii straini. Expertii previzioneaza o dezvoltare economica mai putin dinamica in urmatoarele 6 luni si un risc inflationist ridicat. Cei mai multi cred ca leul se va deprecia, dobanzile vor creste iar indicii bursieri vor scadea. (vezi studiul in documentul atasat)

Asteptările inflationiste ale analistilor străini privind economia românească s-au accentuat luna trecută fată de octombrie, odată cu scăderea încrederii expertilor în situatia economică a României, în ton cu pesimismul vizând întreaga regiune central si est-europeană, arată un raport Erste Bank.

Aproape trei sferturi (71,1%) din analisti se asteaptă la o accentuare a inflatiei în România în următoarele sase luni, numărul pesimistilor crescând cu 6,7% în noiembrie fată de octombrie.

Analistii apreciază că "situatia si perspectivele economice ale României, Croatiei si Ungariei s-au înrăutătit comparativ cu sondajul din luna octombrie", arată un raport lunar al grupului Erste, referitor la încrederea în pietele din Europa Centrală si de Est. Astfel, ponderea expertilor care consideră că situatia economică actuală a României este rea a urcat cu 11,1%, până la 26%, dar a rămas mai mică decât cea a analistilor optimisti în legătură că economia românească, de 30%.

Singurul stat din regiune care a suferit o cădere mai mare a încrederii în economia natională fată de România este Ungaria, unde numărul pesimistilor a urcat cu 14,3%, până la 41,2%.

În privinta asteptărilor economice, numărul analistilor care se asteaptă la o înrăutătire în perioada următoare a urcat cu 2,9%, până la 41,2% iar numărul optimistilor în acest sens a scăzut cu peste 7% fată de octombrie, până la 7,8% din totalul celor intervievati.

Expertii se asteaptă, de asemenea, la o majorare a dobânzilor pe termen scurt si lung în România, aprecieri similare celor pentru Croatia, dar contrare celor pentru Ungaria, unde specialistii se asteaptă la o scădere a ratelor dobânzilor.

Referitor la evolutia pietei de capital în următoarele sase luni, expertii estimează o scădere a optimismului, reflectată într-o coborâre a indicelui bursier BET de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), în concordantă cu tendinta de depreciere a principalilor indici din regiune, mai arată raportul băncii austriece.

In privinta evolutiei cursului valutar pe termen scurt, cei mai multi experti (44,4%) apreciaza ca leul se va deprecia in raport cu moneda euro, 28,9% cred ca se va aprecia iar 26,7% sunt de parere ca nu se va modifica.

În privinta evolutiei economice în regiune, indicele ZEW, care măsoară încrederea în pietele central si est-europene, a scăzut cu 6,3 puncte în noiembrie, ajungând la -17,7 puncte. Indicele pune în balantă evaluările pozitive si negative ale analistilor, privind evolutia economiilor din Europa Centrală si de Est în următoarele sase luni.

Comentarii

paul
ce se va intampla cu leul?
Pana la urma, leul va creste sau va scadea la anul?Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

La Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

  

Ultimele Comentarii