BANCI | Stirea Zilei

FMI: Bancile austriece asigura peste 30% din finantarea externa a Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-21 17:04

România se bazează puternic pe finantare externă, iar peste 30% din aceasta este asigurată de bănci din Austria, tară cu cea mai mare expunere din toate tările occidentale pe finantări acordate în Europa de Est, arată un raport al Fondului Monetar International (FMI) publicat luni.

De altfel, mare parte din tările din Europa Centrală si de Est au expuneri mari, în ceea cve priveste finantarea externă, pe o singură tară de origine a fondurilor. Singurele tări dependente de finantare externă si care îsi asigură finantarea externă din surse diversificate sunt Cehia si Polonia, potrivit raportului FMI.

"O asemenea concentrare a finantării face din Europa emergentă vulnerabilă la dificultăti sau la o criză a creditării în tările avansate. Sistemele bancare care sunt puternic dependente de împrumuturi externe pentru a sustine cresterea portofoliului de credite s-ar putea confrunta cu o reducere bruscă a fondurilor sau cu o crestere rapidă a costurilor dacă ar avea loc o reevaluare semnificativă a expunerii băncii-mamă la tara respectivă", se estimează în raport.

Cele mai expuse pe o singură sursă de finantare sunt Ţările Baltice, care îsi acoperă fondurile externe în proportie de 85% din Suedia.

Totusi, tara care asigură în cea mai mare măsură finantarea externă a tărilor din regiune este Austria, ce acoperă peste 40% din necesarul de fonduri externe din Bosnia si Hertegovina, Croatia, Serbia si Slovacia si peste 30% din cel al României. Italia furnizează peste 30% din finantarea externă în Bulgaria, Croatia si Bosnia si Hertegovina.

Datele FMI indică o expunere a băncilor austriece echivalentă cu aproape un sfert din activele bancare din Austria, cea mai mare din Europa Occidentală. Următoarea tară ca expunere în finantarea externă a regiunii este Suedia (10% din activele bancare), urmată de Italia si Belgia (peste 5%), restul tărilor occidentale cu bănci active în regiune având expuneri mult mai mici.

În acelasi timp, băncile austriece au o pondere de peste o cincime (circa 22%) din stocul finantărilor externe ale tărilor din Europa Centrală si de Est, fiind urmate de institutiile de credit din Germania si Italia (peste 15% din total).

"Concentrarea expunerii bancare contribuie la vulnerabilitătile asociate cu dependenta de finantare externă, în special când implică finantarea băncilor", se mentionează în raport.

Toate marile bănci austriece au prezentă puternică în Europa Centrală si de Est. Astfel, Erste Bank are afaceri puternice în România (unde detine liderul pietei bancare după active, Banca Comercială Română - BCR), Cehia (Ceska Sporitelna), Slovacia, Ungaria, Serbia si Croatia, în timp ce Bank Austria Creditanstalt coordonează afacerile grupului Unicredit în centrul si estul Europei.

Raiffeisen, al treilea grup financiar din Austria, are una din cele mai extinse prezente bancare din estul Europei, iar Volksbank, al patrulea creditor austriac, are de asemenea subsidiare în mai multe tări estice.

Pe partea de finantări publice pe termen lung activează în regiune si Dexia Kommunalkredit (Dexia-Kom), un joint-venture cu sediul la Viena între grupul franco belgian Dexia si Kommunalkredit, liderul din domeniul finantării sectorului public în Austria.

Datoria externă a României pe termen mediu si lung a crescut în primele două luni ale acestui an cu 1,9% fată de finalul anului trecut până la 38,9 miliarde euro, cea mai mare parte a acesteia fiind reprezentată de datoria negarantată public a sectorului privat.

Anul trecut, România si-a acoperit din investitii străine directe doar 41,9% din deficitul balantei de plăti, care a însumat 16,9 miliarde euro.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiIn atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O ĂŽntrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii