BANCI | Stirea Zilei

De ce a majorat BNR din nou dobanda de politica monetara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-26 13:47

Cresterea economica a Romaniei se situeaza in continuare peste asteptari, insa rata inflatiei creste permanent, motiv pentru care BNR a luat astazi decizia de a majora, pentru a patra oara, nivelul dobanzii de politica monetara, pana la 9,5% pe an. Mai jos gasiti integral comunicatul de presa detaliat al BNR cu privire la deciziile de astazi.

BNR - COMUNICAT DE PRESĂ

În sedinta din 26 martie 2008, Consiliul de administratie al Băncii Nationale a României a hotărât:

• Majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 9,5 la sută pe an de la 9,0 la sută;
• Continuarea gestionării ferme a lichiditătii de pe piata monetară prin intermediul operatiunilor de piată;
• Mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei si în valută ale institutiilor de credit.

BNR reiterează că va monitoriza îndeaproape evolutiile indicatorilor macroeconomici si va evalua perspectivele acestora, astfel încât prin adecvarea instrumentelor politicii monetare să contracareze presiunile inflationiste în vederea revenirii cât mai rapide, într-o manieră sustenabilă, a dezinflatiei pe traiectoria anuntată pe termen mediu.

Analiza celor mai recente date statistice relevă o crestere economică peste asteptări, concomitent cu mentinerea unei dinamici înalte a cererii interne, în conditiile majorării veniturilor si ale persistentei expansiunii rapide a creditului acordat sectorului privat.

Rata anuală a inflatiei a crescut la nivelul de 7,97 la sută în luna februarie 2008 fată de 7,26 la sută în luna precedentă, în principal ca efect al scumpirii gazelor naturale si al persistentei efectelor exercitate asupra preturilor produselor alimentare de scăderea productiei agricole din anul 2007.

Inflatia de bază - calculată în conditiile eliminării impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, ouă si combustibili), precum si a taxei pe viciu - a urcat la nivelul de 6,17 la sută în luna februarie 2008 fată de 5,92 la sută în luna precedentă.

Evolutia cursului de schimb al leului a fost influentată de mentinerea aversiunii fată de risc a investitorilor financiari, în conditiile persistentei tensiunilor de pe piata financiară internatională.

În acest context, conduita politicii monetare, evaluată prin intermediul conditiilor monetare de ansamblu, a continuat să-si ajusteze restrictivitatea prin majorarea ratei dobânzii de politică monetară, mentinerea fermitătii controlului lichiditătii de pe piata monetară si păstrarea nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii.

Analizele efectuate reconfirmă perspectivele situării ratei anuale a inflatiei în următoarele luni peste limita superioară a intervalului de variatie din jurul tintei, din cauza persistentei presiunilor exercitate de cererea internă în exces, dar si a prelungirii efectelor unor socuri de natura ofertei (în principal preturile combustibililor si ale produselor alimentare).

Aceste perspective, coroborate cu riscurile legate de o eventuală deteriorare semnificativă a anticipatiilor inflationiste si cu incertitudinile referitoare la atitudinea investitorilor fată de pietele emergente, reclamă sporirea în continuare a restrictivitătii politicii monetare într-un dozaj adecvat. Această ajustare a conduitei politicii monetare urmăreste ancorarea fermă si sustenabilă a anticipatiilor inflationiste la niveluri scăzute ale inflatiei, în vederea limitării perioadei de crestere temporară a preturilor agregate si reîncadrării cât mai rapide în traiectoria de dezinflatie pe termen mediu stabilită împreună cu guvernul.

Pe baza datelor disponibile în prezent, CA al BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 9,5 la sută pe an de la 9,0 la sută. Concomitent, BNR va continua gestionarea fermă a lichiditătii de pe piata monetară prin intermediul operatiunilor de piată si a decis mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei si în valută ale institutiilor de credit.

CA al BNR reiterează că, pe lângă întărirea politicii monetare, implementarea unui mix restrictiv de politici economice, cu accent pe componentele de politică fiscală si de venituri, si intensificarea reformelor structurale sunt esentiale pentru a asigura revenirea durabilă a inflatiei pe o traiectorie descendentă, aceasta contribuind la perspectivele unei cresteri economice sustenabile pe termen mai îndelungat.

Această orientare a ansamblului de politici macroeconomice este cu atât mai necesară, cu cât deficitul extern se plasează la niveluri dificil de sustinut pe termen îndelungat în contextul incertitudinilor crescute ce afectează mediul economic international, iar stimularea economisirii reprezintă o măsură fundamentală de corectie pe termen mai îndelungat a deficitului extern prin însăsi reducerea treptată a dezechilibrului dintre investitii si economisire.

BNR reiterează că va monitoriza îndeaproape evolutiile indicatorilor macroeconomici si va evalua perspectivele acestora, astfel încât prin adecvarea instrumentelor politicii monetare să contracareze presiunile inflationiste în vederea revenirii cât mai rapide, într-o manieră sustenabilă, a dezinflatiei pe traiectoria anuntată pe termen mediu.

Totodată, BNR reafirmă că va continua să urmărească cu atentie evolutiile economice globale si să analizeze implicatiile turbulentelor persistente de pe pietele financiare internationale asupra economiei Românei, inclusiv din perspectiva mentinerii stabilitătii financiare ca dimensiune complementară a asigurării stabilitătii preturilor.

Următoarea sedintă a Consiliului de administratie al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 6 mai 2008 când va fi analizat si aprobat noul raport trimestrial asupra inflatiei.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraĹŁie al Băncii NaĹŁionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii

 • Rambursare anticipata

  Buna seara, Cum pot convinge funcționarul de la banca (in cazul meu BRD), ca rata pe care vreau ... detalii