BANCI | Stirea Zilei

De ce a majorat BNR din nou dobanda de politica monetara

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-26 13:47

Cresterea economica a Romaniei se situeaza in continuare peste asteptari, insa rata inflatiei creste permanent, motiv pentru care BNR a luat astazi decizia de a majora, pentru a patra oara, nivelul dobanzii de politica monetara, pana la 9,5% pe an. Mai jos gasiti integral comunicatul de presa detaliat al BNR cu privire la deciziile de astazi.

BNR - COMUNICAT DE PRESĂ

În sedinta din 26 martie 2008, Consiliul de administratie al Băncii Nationale a României a hotărât:

• Majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 9,5 la sută pe an de la 9,0 la sută;
• Continuarea gestionării ferme a lichiditătii de pe piata monetară prin intermediul operatiunilor de piată;
• Mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei si în valută ale institutiilor de credit.

BNR reiterează că va monitoriza îndeaproape evolutiile indicatorilor macroeconomici si va evalua perspectivele acestora, astfel încât prin adecvarea instrumentelor politicii monetare să contracareze presiunile inflationiste în vederea revenirii cât mai rapide, într-o manieră sustenabilă, a dezinflatiei pe traiectoria anuntată pe termen mediu.

Analiza celor mai recente date statistice relevă o crestere economică peste asteptări, concomitent cu mentinerea unei dinamici înalte a cererii interne, în conditiile majorării veniturilor si ale persistentei expansiunii rapide a creditului acordat sectorului privat.

Rata anuală a inflatiei a crescut la nivelul de 7,97 la sută în luna februarie 2008 fată de 7,26 la sută în luna precedentă, în principal ca efect al scumpirii gazelor naturale si al persistentei efectelor exercitate asupra preturilor produselor alimentare de scăderea productiei agricole din anul 2007.

Inflatia de bază - calculată în conditiile eliminării impactului preturilor administrate si al celor volatile (legume, fructe, ouă si combustibili), precum si a taxei pe viciu - a urcat la nivelul de 6,17 la sută în luna februarie 2008 fată de 5,92 la sută în luna precedentă.

Evolutia cursului de schimb al leului a fost influentată de mentinerea aversiunii fată de risc a investitorilor financiari, în conditiile persistentei tensiunilor de pe piata financiară internatională.

În acest context, conduita politicii monetare, evaluată prin intermediul conditiilor monetare de ansamblu, a continuat să-si ajusteze restrictivitatea prin majorarea ratei dobânzii de politică monetară, mentinerea fermitătii controlului lichiditătii de pe piata monetară si păstrarea nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii.

Analizele efectuate reconfirmă perspectivele situării ratei anuale a inflatiei în următoarele luni peste limita superioară a intervalului de variatie din jurul tintei, din cauza persistentei presiunilor exercitate de cererea internă în exces, dar si a prelungirii efectelor unor socuri de natura ofertei (în principal preturile combustibililor si ale produselor alimentare).

Aceste perspective, coroborate cu riscurile legate de o eventuală deteriorare semnificativă a anticipatiilor inflationiste si cu incertitudinile referitoare la atitudinea investitorilor fată de pietele emergente, reclamă sporirea în continuare a restrictivitătii politicii monetare într-un dozaj adecvat. Această ajustare a conduitei politicii monetare urmăreste ancorarea fermă si sustenabilă a anticipatiilor inflationiste la niveluri scăzute ale inflatiei, în vederea limitării perioadei de crestere temporară a preturilor agregate si reîncadrării cât mai rapide în traiectoria de dezinflatie pe termen mediu stabilită împreună cu guvernul.

Pe baza datelor disponibile în prezent, CA al BNR a decis majorarea ratei dobânzii de politică monetară la 9,5 la sută pe an de la 9,0 la sută. Concomitent, BNR va continua gestionarea fermă a lichiditătii de pe piata monetară prin intermediul operatiunilor de piată si a decis mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei si în valută ale institutiilor de credit.

CA al BNR reiterează că, pe lângă întărirea politicii monetare, implementarea unui mix restrictiv de politici economice, cu accent pe componentele de politică fiscală si de venituri, si intensificarea reformelor structurale sunt esentiale pentru a asigura revenirea durabilă a inflatiei pe o traiectorie descendentă, aceasta contribuind la perspectivele unei cresteri economice sustenabile pe termen mai îndelungat.

Această orientare a ansamblului de politici macroeconomice este cu atât mai necesară, cu cât deficitul extern se plasează la niveluri dificil de sustinut pe termen îndelungat în contextul incertitudinilor crescute ce afectează mediul economic international, iar stimularea economisirii reprezintă o măsură fundamentală de corectie pe termen mai îndelungat a deficitului extern prin însăsi reducerea treptată a dezechilibrului dintre investitii si economisire.

BNR reiterează că va monitoriza îndeaproape evolutiile indicatorilor macroeconomici si va evalua perspectivele acestora, astfel încât prin adecvarea instrumentelor politicii monetare să contracareze presiunile inflationiste în vederea revenirii cât mai rapide, într-o manieră sustenabilă, a dezinflatiei pe traiectoria anuntată pe termen mediu.

Totodată, BNR reafirmă că va continua să urmărească cu atentie evolutiile economice globale si să analizeze implicatiile turbulentelor persistente de pe pietele financiare internationale asupra economiei Românei, inclusiv din perspectiva mentinerii stabilitătii financiare ca dimensiune complementară a asigurării stabilitătii preturilor.

Următoarea sedintă a Consiliului de administratie al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 6 mai 2008 când va fi analizat si aprobat noul raport trimestrial asupra inflatiei.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiIn atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O ĂŽntrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii