BANCI | Stirea Zilei

Proiectul "Prima Casa" va dura patru ani si va cuprinde 50.000 de locuinte

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-27 08:47

Proiectul "Prima Casă" se va aplica pe o perioadă de patru ani şi prin intermediul acestuia vor fi construite circa 50.000 de locuinţe, a declarat, marţi, ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, apreciind că succesul măsurii depinde de dobānzile la credite.

"Discutăm cu BNR şi cu Asociaţia Romānă a Băncilor să găsim mecanisme prin care acest program să funcţioneze. Avem īn vedere aplicarea programului pe o perioadă de patru ani (...). Pentru primul an avem īn plan să fie construite 16.000 de locuinţe sau să fie cumpărate, astfel īncāt īn patru ani să fie construite 50.000 de locuinţe", a afirmat ministrul la o īntālnire pe tema stimulării sectorului construcţiilor, organizată de Partidul Social-Democrat.

Niţă a precizat că principalul scop al programului este efectul multiplicator asupra economiei.

"Proiectul poate să aibă succes īn condiţiile īn care băncile vor accepta dobānzi mai mici pentru acest program de anvergură, care are un rol multiplicator īn economie. Din punctul nostru de vedere cel mai important este rolul multiplicator al proiectului", a spus Niţă, citat de Mediafax.

Guvernul a anunţat, miercuri, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat īn limită maximă de 60.000 euro. Garanţia va fi acordată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un īmprumut īn valoare de 100 milioane euro, cu garanţia statului pentru 80% din sumă, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel īncāt să poată garanta inclusiv creditele ipotecare ale băncilor.

Reprezentanţii patronatelor consideră că programul va impulsiona piaţa construcţiilor doar dacă acesta se va aplica la achiziţia doar a locuinţelor noi şi propun, de asemenea, sprijinirea şi a dezvoltatorilor imobiliari.

"Programul ar trebui să se refere la locuinţele noi şi nu la cumpărarea de locuinţe vechi. Construcţia de locuinţe poate fi o soluţie pentru ieşirea din criză īn această perioadă", a declarat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii.

De aceeaşi părere este şi secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Romānia (AOAR), Cristian Pārvan, care propune, de asemenea, īn paralel cu programul "Prima Casă", sprijinirea dezvoltatorilor care construiesc locuinţe pentru īnchiriere.

"Nu trebuie incluse īn program locuinţele vechi şi cele din programul ANL. Acestea nu vor susţine dezvoltarea sectorului construcţiilor, vor mişca doar piaţa imobiliară. Sprijinirea sectorului de construcţii se poate face şi printr-un program paralel de sprijinire a promotorilor care construiesc locuinţe pentru īnchiriere", a afirmat Pārvan.

Sprijinirea dezvoltatorilor imobiliari a propus şi preşedintele UNIMPRESA, Stefano Albarosa, care a plasat ideea creării unui fond de garantare şi pentru dezvoltatori.

"Pe lāngă măsurile de susţinere la cumpărarea de locuinţe, sunt necesare şi măsuri pentru stimularea posibilităţilor de construcţie de locuinţe. De aceea, crearea unui fond de garantare pentru dezvoltatori ar fi o măsură benefică", a precizat Albarosa.

Pe de altă parte, el a arătat că programul "Prima Casă", pe lāngă efectul de susţinere a sectorului de construcţii va ajuta la reducerea deficitului de locuinţe din Romānia.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBancile transmit un mesaj consumatorilor, prin intermediul CSALB: va puteti baza pe noi, in aceasta perioada de scumpiri si cresteri de dobanzi

Sistemul bancar propune mai multe soluții de rezolvare a dificultăților financiare cu care se confrunta consumatorii. (vezi video la finalul articolului)  Una dintre soluțiile pe care o propun băncile consumatorilor este detalii

Schimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

  

Ultimele Comentarii