BANCI | Stirea Zilei

Proiectul "Prima Casa" va dura patru ani si va cuprinde 50.000 de locuinte

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-27 08:47

Proiectul "Prima Casă" se va aplica pe o perioadă de patru ani şi prin intermediul acestuia vor fi construite circa 50.000 de locuinţe, a declarat, marţi, ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, apreciind că succesul măsurii depinde de dobÔnzile la credite.

"Discutăm cu BNR şi cu Asociaţia RomÔnă a Băncilor să găsim mecanisme prin care acest program să funcţioneze. Avem ţn vedere aplicarea programului pe o perioadă de patru ani (...). Pentru primul an avem ţn plan să fie construite 16.000 de locuinţe sau să fie cumpărate, astfel ţncÔt ţn patru ani să fie construite 50.000 de locuinţe", a afirmat ministrul la o ţntÔlnire pe tema stimulării sectorului construcţiilor, organizată de Partidul Social-Democrat.

Niţă a precizat că principalul scop al programului este efectul multiplicator asupra economiei.

"Proiectul poate să aibă succes ţn condiţiile ţn care băncile vor accepta dobÔnzi mai mici pentru acest program de anvergură, care are un rol multiplicator ţn economie. Din punctul nostru de vedere cel mai important este rolul multiplicator al proiectului", a spus Niţă, citat de Mediafax.

Guvernul a anunţat, miercuri, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat ţn limită maximă de 60.000 euro. Garanţia va fi acordată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un ţmprumut ţn valoare de 100 milioane euro, cu garanţia statului pentru 80% din sumă, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel ţncÔt să poată garanta inclusiv creditele ipotecare ale băncilor.

Reprezentanţii patronatelor consideră că programul va impulsiona piaţa construcţiilor doar dacă acesta se va aplica la achiziţia doar a locuinţelor noi şi propun, de asemenea, sprijinirea şi a dezvoltatorilor imobiliari.

"Programul ar trebui să se refere la locuinţele noi şi nu la cumpărarea de locuinţe vechi. Construcţia de locuinţe poate fi o soluţie pentru ieşirea din criză ţn această perioadă", a declarat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii.

De aceeaşi părere este şi secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din RomÔnia (AOAR), Cristian PÔrvan, care propune, de asemenea, ţn paralel cu programul "Prima Casă", sprijinirea dezvoltatorilor care construiesc locuinţe pentru ţnchiriere.

"Nu trebuie incluse ţn program locuinţele vechi şi cele din programul ANL. Acestea nu vor susţine dezvoltarea sectorului construcţiilor, vor mişca doar piaţa imobiliară. Sprijinirea sectorului de construcţii se poate face şi printr-un program paralel de sprijinire a promotorilor care construiesc locuinţe pentru ţnchiriere", a afirmat PÔrvan.

Sprijinirea dezvoltatorilor imobiliari a propus şi preşedintele UNIMPRESA, Stefano Albarosa, care a plasat ideea creării unui fond de garantare şi pentru dezvoltatori.

"Pe lÔngă măsurile de susţinere la cumpărarea de locuinţe, sunt necesare şi măsuri pentru stimularea posibilităţilor de construcţie de locuinţe. De aceea, crearea unui fond de garantare pentru dezvoltatori ar fi o măsură benefică", a precizat Albarosa.

Pe de altă parte, el a arătat că programul "Prima Casă", pe lÔngă efectul de susţinere a sectorului de construcţii va ajuta la reducerea deficitului de locuinţe din RomÔnia.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

CEC Bank, ING Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania si Garanti BBVA sunt, in ordine, bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii ani la creditele ipotecare. In cazul dobanzilor variabile pe toata perioada de creditare, topul este urmatorul: CEC Bank, Intesa, detalii

Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania

Am vazut doua articole tip reclama mascata in doua reviste celebre: Readers Digest din Statele Unite (a fost odata cea mai citita din lume, prezenta si la noi in a doua parte a anilor 2000) si Ziarul Financiar. Articolul din editia americana a Readers Digest se detalii

Profitul bancilor, in crestere cu 10%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 10%, echivalentul a 343 milioane lei, la 3,7 miliarde lei, in primul trimestru din 2024, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Impozitul pe profit platit statului de detalii

Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

  

Ultimele Comentarii

 • plangere

  de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

 • Revolut

  Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

 • Am fost p─âc─âlit

  Am fost p─âc─âlit de firma de trasctionare ╚Öi investi╚Ťii CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

 • frauda prin GapInvest

  Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

 • frauda GapInvestCapital

  Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii