BANCI | Stirea Zilei

Proiectul "Prima Casa" va dura patru ani si va cuprinde 50.000 de locuinte

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-27 08:47

Proiectul "Prima Casă" se va aplica pe o perioadă de patru ani şi prin intermediul acestuia vor fi construite circa 50.000 de locuinţe, a declarat, marţi, ministrul pentru IMM-uri, Constantin Niţă, apreciind că succesul măsurii depinde de dobÔnzile la credite.

"Discutăm cu BNR şi cu Asociaţia RomÔnă a Băncilor să găsim mecanisme prin care acest program să funcţioneze. Avem ţn vedere aplicarea programului pe o perioadă de patru ani (...). Pentru primul an avem ţn plan să fie construite 16.000 de locuinţe sau să fie cumpărate, astfel ţncÔt ţn patru ani să fie construite 50.000 de locuinţe", a afirmat ministrul la o ţntÔlnire pe tema stimulării sectorului construcţiilor, organizată de Partidul Social-Democrat.

Niţă a precizat că principalul scop al programului este efectul multiplicator asupra economiei.

"Proiectul poate să aibă succes ţn condiţiile ţn care băncile vor accepta dobÔnzi mai mici pentru acest program de anvergură, care are un rol multiplicator ţn economie. Din punctul nostru de vedere cel mai important este rolul multiplicator al proiectului", a spus Niţă, citat de Mediafax.

Guvernul a anunţat, miercuri, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat ţn limită maximă de 60.000 euro. Garanţia va fi acordată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un ţmprumut ţn valoare de 100 milioane euro, cu garanţia statului pentru 80% din sumă, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel ţncÔt să poată garanta inclusiv creditele ipotecare ale băncilor.

Reprezentanţii patronatelor consideră că programul va impulsiona piaţa construcţiilor doar dacă acesta se va aplica la achiziţia doar a locuinţelor noi şi propun, de asemenea, sprijinirea şi a dezvoltatorilor imobiliari.

"Programul ar trebui să se refere la locuinţele noi şi nu la cumpărarea de locuinţe vechi. Construcţia de locuinţe poate fi o soluţie pentru ieşirea din criză ţn această perioadă", a declarat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii.

De aceeaşi părere este şi secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din RomÔnia (AOAR), Cristian PÔrvan, care propune, de asemenea, ţn paralel cu programul "Prima Casă", sprijinirea dezvoltatorilor care construiesc locuinţe pentru ţnchiriere.

"Nu trebuie incluse ţn program locuinţele vechi şi cele din programul ANL. Acestea nu vor susţine dezvoltarea sectorului construcţiilor, vor mişca doar piaţa imobiliară. Sprijinirea sectorului de construcţii se poate face şi printr-un program paralel de sprijinire a promotorilor care construiesc locuinţe pentru ţnchiriere", a afirmat PÔrvan.

Sprijinirea dezvoltatorilor imobiliari a propus şi preşedintele UNIMPRESA, Stefano Albarosa, care a plasat ideea creării unui fond de garantare şi pentru dezvoltatori.

"Pe lÔngă măsurile de susţinere la cumpărarea de locuinţe, sunt necesare şi măsuri pentru stimularea posibilităţilor de construcţie de locuinţe. De aceea, crearea unui fond de garantare pentru dezvoltatori ar fi o măsură benefică", a precizat Albarosa.

Pe de altă parte, el a arătat că programul "Prima Casă", pe lÔngă efectul de susţinere a sectorului de construcţii va ajuta la reducerea deficitului de locuinţe din RomÔnia.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: ÔÇ×am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?ÔÇŁ

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

  

Ultimele Comentarii