BANCI | Stirea Zilei

BNR recomanda bancilor sa lanseze cat mai repede carduri prepaid

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-26 16:34

Banca Naţională a RomÔniei (BNR) va definitiva, pÔnă la sfÔrşitul lunii iunie, un draft pentru reeditarea regulamentului privind plăţile electronice, ţn care vor fi incluse prevederi din Ordonanţa referitoare la protecţia consumatorului, a declarat Ruxandra Avram, şef serviciu ţn BNR.

"╬ntrucÔt Ordonanţa de urgenţă 174/2008 are prioritate, ca act legislativ, ne-am dat consimţămÔntul (banca centrală - n.r.) să amÔnăm reemiterea Regulamentului 6/2006, incluzÔnd prevederile acestei ordonanţe", a afirmat, marţi, Avram, şef Serviciu Direcţia de Stabilitate Financiară din cadrul BNR, citata de Mediafax.

Ea a arătat că regulamentul va prelua doar o parte din prevederile ordonanţei, care privesc siguranţa ţn utilizarea instrumentului de plată.

"Ne vom consulta cu cei de la ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului) şi vom ţncerca să segregăm atribuţiile. Problema este că ANPC se ocupă doar de persoane fizice, iar, probabil, persoanele juridice vor reveni ţn grija băncii centrale", a spus Avram.

Ea a arătat că există anumite neconcordanţe ţntre prevederile regulamentului şi cele ale ordonanţei, dÔnd ca exemplu rata dobÔnzii, care este prevăzută la cote diferite şi trebuie adusă la acelaşi nivel sau se va renunţa la această prevedere ţn cadrul regulamentului.

Oficialul BNR a menţionat că ţn regulament vor fi incluse produsele pe care piaţa le cere, precum cardurile prepaid (preplătite).

"Mi-aş fi dorit să introducem gift cardul (card cadou) pe piaţă, dar avem o constrÔngere legislativă, respectiv Legea 656 privind prevenirea şi combaterea spălării banilor, impune o restricţie pentru deschiderea de conturi anonime. Pentru ca gift cardul să fie introdus, trebuie să găsim o soluţie ţn această privinţă", a adăugat Avram.

Ea a sfătuit băncile comerciale de pe piaţa romÔnească să lanseze cÔt mai repede produse de tip prepaid, ţntrucÔt vor veni alte entităţi din spaţiul comunitar, ţn baza paşaportului european, şi vor emite aceste produse, acaparÔnd piaţa ţn timp foarte scurt.

Totodată, oficialul băncii centrale a precizat că nu există o schemă naţională de carduri ţn RomÔnia, fiind utilizate doar serviciile VISA şi Mastercard.

"Băncile pot realiza şi o schemă naţională de carduri, lărgind astfel sfera de produse", a afirmat reprezentantul BNR.

Regulamentul privind emiterea şi utilizarea instrumentelor de plată electronică va defini cardul prepaid, fiind prevăzute anumite cerinţe ţn cazul acestora, incluzÔnd şi definiţia monedei electronice.

Primul card prepaid a fost emis de Poşta RomÔnă, ţn baza paşaportului european.

Cardul este denumit "Poşta RomÔnă cashplus prepaid MasterCard" şi este prevăzut cu funcţionalităţile de chip&PIN şi semnătură. Posesorii cardului ţl pot reţncărca la ghişeele Poştei RomÔne, de unde se vor putea efectua şi retrageri de numerar. Cardul este acceptat la toate ATM-urile, comercianţii/POS-urile din ţară şi străinătate care au afişată sigla MasterCard.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Ace╚Öti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mul╚Ťi bani, dar au ini╚Ťiat ╚Öi un credit de nevoi personale direct din aplica╚Ťia Revolut iar eu acum trebuie sa pl─âtesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

  

Ultimele Comentarii