BANCI | Stirea Zilei

BNR recomanda bancilor sa lanseze cat mai repede carduri prepaid

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-26 16:34

Banca Naţională a Romniei (BNR) va definitiva, pnă la sfrşitul lunii iunie, un draft pentru reeditarea regulamentului privind plăţile electronice, n care vor fi incluse prevederi din Ordonanţa referitoare la protecţia consumatorului, a declarat Ruxandra Avram, şef serviciu n BNR.

"ntruct Ordonanţa de urgenţă 174/2008 are prioritate, ca act legislativ, ne-am dat consimţămntul (banca centrală - n.r.) să amnăm reemiterea Regulamentului 6/2006, incluznd prevederile acestei ordonanţe", a afirmat, marţi, Avram, şef Serviciu Direcţia de Stabilitate Financiară din cadrul BNR, citata de Mediafax.

Ea a arătat că regulamentul va prelua doar o parte din prevederile ordonanţei, care privesc siguranţa n utilizarea instrumentului de plată.

"Ne vom consulta cu cei de la ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului) şi vom ncerca să segregăm atribuţiile. Problema este că ANPC se ocupă doar de persoane fizice, iar, probabil, persoanele juridice vor reveni n grija băncii centrale", a spus Avram.

Ea a arătat că există anumite neconcordanţe ntre prevederile regulamentului şi cele ale ordonanţei, dnd ca exemplu rata dobnzii, care este prevăzută la cote diferite şi trebuie adusă la acelaşi nivel sau se va renunţa la această prevedere n cadrul regulamentului.

Oficialul BNR a menţionat că n regulament vor fi incluse produsele pe care piaţa le cere, precum cardurile prepaid (preplătite).

"Mi-aş fi dorit să introducem gift cardul (card cadou) pe piaţă, dar avem o constrngere legislativă, respectiv Legea 656 privind prevenirea şi combaterea spălării banilor, impune o restricţie pentru deschiderea de conturi anonime. Pentru ca gift cardul să fie introdus, trebuie să găsim o soluţie n această privinţă", a adăugat Avram.

Ea a sfătuit băncile comerciale de pe piaţa romnească să lanseze ct mai repede produse de tip prepaid, ntruct vor veni alte entităţi din spaţiul comunitar, n baza paşaportului european, şi vor emite aceste produse, acaparnd piaţa n timp foarte scurt.

Totodată, oficialul băncii centrale a precizat că nu există o schemă naţională de carduri n Romnia, fiind utilizate doar serviciile VISA şi Mastercard.

"Băncile pot realiza şi o schemă naţională de carduri, lărgind astfel sfera de produse", a afirmat reprezentantul BNR.

Regulamentul privind emiterea şi utilizarea instrumentelor de plată electronică va defini cardul prepaid, fiind prevăzute anumite cerinţe n cazul acestora, incluznd şi definiţia monedei electronice.

Primul card prepaid a fost emis de Poşta Romnă, n baza paşaportului european.

Cardul este denumit "Poşta Romnă cashplus prepaid MasterCard" şi este prevăzut cu funcţionalităţile de chip&PIN şi semnătură. Posesorii cardului l pot rencărca la ghişeele Poştei Romne, de unde se vor putea efectua şi retrageri de numerar. Cardul este acceptat la toate ATM-urile, comercianţii/POS-urile din ţară şi străinătate care au afişată sigla MasterCard.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

 



 

Ultimele Comentarii