PENSII PRIVATE | Stirea Zilei

Fondurile de pensii risca sa obtina castiguri mai mici decat cele asteptate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-11 15:38

Fondurile de pensii private, majoritatea cu grad de risc mediu, vor trebui sa investeasca pe viitor si in instrumente financiare cu risc mai mare, precum titlurile imobiliare si fondurile de investitii cu capital de risc (private equity), pentru a obtine randamente satisfacatoare, astfel incat sa nu zdruncine increderea participantilor la sistem. Cu aceasta sunt de acord atat reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private, cat si a fondurilor de pensii, mai ales ca si Ungaria s-a confruntat cu aceasta problema.

In conditiile în care toti administratorii adoptã un profil de risc mediu, existã riscul ca în 4-5 ani randamentele acestor fonduri sã nu fie satisfãcãtoare, asa cum s-a întâmplat în Ungaria, a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Trebuie sã câstigãm încrederea în sistem, astfel încât administratorii sã foloseascã toate mijloacele investitionale în conditii de risc controlat. Fondurile de pensii trebuie sã aibã în vedere diverse oportunitãti de investitii, precum titlurile imobiliare sau private equity", a spus Oancea.

Reprezentantii fondurilor de private equity (fonduri de investitii cu capital de risc) au cerut, zilele trecute în cadrul unei conferinte, extinderea gamei de active unde pot fi plasate sumele din pensii private, inclusiv în fonduri de capital de risc.

Cu toate acestea, marii administratori de fonduri de pensii se simt atrasi mai mult de investitii în titluri imobiliare, decât în private equity.

ING Fond de Pensii si Allianz Þiriac Fond de Pensii, primii doi administratori de pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), sunt interesanti de mãrirea pragului de investitii în titluri imobiliare si fonduri mutuale, au declarat pentru NewsIn presedintii celor douã companii.

"Nu vãd oportunã varianta investitiilor în fonduri private equity, e prematur sã ne gândim la aceastã variantã. Acest tip de investitie nu este compatibil cu un fond activ pe piata pensiilor private obligatorii. Mult mai atractive sunt investitiile în titluri imobiliare si mãrirea pragului pentru investitii în fonduri mutuale", a declarat pentru NewsIn directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.

"Fondurile private equity nu sunt un instrument atractiv pentru un fond de pensii din cauza gradului mare de risc al investitiei si a inexistentei unei piete reglementate. Pentru Allianz Þiriac un instrument atractiv pentru investitii sunt pentru viitor titlurile imobiliare", a declarat pentru NewsIn presedintele Allianz-Þiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative, Crinu Andanut.

Reprezentanti ai administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) declarau înaintea demarãrii campaniei sistemului de pensii obligatorii cã trebuie sã existe un context potrivit pentru a investi în ceea ce doresc, "chiar si în fonduri de private equity care vor fi foarte atractive".

Investitiile fondurilor de private equity în România ar putea ajunge la 220 milioane euro la sfârsitul lui 2007, valoare dublã fatã de anul trecut, potrivit estimãrilor presedintelui Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA), Robert Luke.

Arbitrul pensiilor private vrea ca nivelul cotei cotributiei obligatorii de 2% care va merge cãtre fondurile de pensii ce activeazã pe pilonul II sã creascã la 6% în 3-4 ani, pentru ca nivelul activelor acumulate de fonduri sã fie mai mare.

Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei între 35 si 45 de ani. Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II a început pe 17 septembrie si dureazã patru luni. Dupã aceastã perioadã, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti în mod aleatoriu cãtre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Potrivit legii, fiecare potential client al sistemului trebuie sã semneze un singur contract de aderare la un singur fond, în care îsi va economisi contributiile.

Între 17 septembrie si 15 octombrie, ING Fond de Pensii a atras cei mai multi participanti la pilonului II, numãrul acestora ridicându-se la 462.344 (40,47% din piatã), locul secund a fost ocupat de Allianz Þiriac Fond de Pensii cu 235.136 participanti (20,58%).

CSSPP a autorizat 18 administratori de fonduri de pensii private obligatorii: Pensia Viva (administrat de Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat), AZT Viitorul Tãu (administrat de Allianz-Þiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative), ING (ING Fond de Pensii), Aripi (Generali Fond de Pensii), Vital (BT Aegon Fond de Pensii), OTP (administrat de OTP Fond de Pensii), BRD (administrat de BRD Fond de Pensii), AIG (AIG Fond de Pensii), Interamerican (Interamerican Fond de Pensii), Prima Pensie (administrat de Prima Pensie - Fond de Pensii), Fondul de Pensii Administrat Privat Omniforte (Omniasig Pensii – Societate de administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat), Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, (BCR Administrare Fond de Pensii), Fondul de Pensii Administrat Privat Bancpost (Bancpost Fond de Pensii) si Fondul de Pensii Administrat Privat KD (gestionat de KD Fond de Pensii), Alfa (administrat de AG2R Fond de Pensii), Marfin (adiministrat de Marfin Fond de Pensii), Fiducia (administrat de MKB Romexterra Fond de Pensii) si Zepter (administrat de Zepter Fond de Pensii).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii