PENSII PRIVATE | Stirea Zilei

Fondurile de pensii risca sa obtina castiguri mai mici decat cele asteptate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-11 15:38

Fondurile de pensii private, majoritatea cu grad de risc mediu, vor trebui sa investeasca pe viitor si in instrumente financiare cu risc mai mare, precum titlurile imobiliare si fondurile de investitii cu capital de risc (private equity), pentru a obtine randamente satisfacatoare, astfel incat sa nu zdruncine increderea participantilor la sistem. Cu aceasta sunt de acord atat reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private, cat si a fondurilor de pensii, mai ales ca si Ungaria s-a confruntat cu aceasta problema.

In conditiile ţn care toti administratorii adoptŃ un profil de risc mediu, existŃ riscul ca ţn 4-5 ani randamentele acestor fonduri sŃ nu fie satisfŃcŃtoare, asa cum s-a ţntÔmplat ţn Ungaria, a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Trebuie sŃ cÔstigŃm ţncrederea ţn sistem, astfel ţncÔt administratorii sŃ foloseascŃ toate mijloacele investitionale ţn conditii de risc controlat. Fondurile de pensii trebuie sŃ aibŃ ţn vedere diverse oportunitŃti de investitii, precum titlurile imobiliare sau private equity", a spus Oancea.

Reprezentantii fondurilor de private equity (fonduri de investitii cu capital de risc) au cerut, zilele trecute ţn cadrul unei conferinte, extinderea gamei de active unde pot fi plasate sumele din pensii private, inclusiv ţn fonduri de capital de risc.

Cu toate acestea, marii administratori de fonduri de pensii se simt atrasi mai mult de investitii ţn titluri imobiliare, decÔt ţn private equity.

ING Fond de Pensii si Allianz Ůiriac Fond de Pensii, primii doi administratori de pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), sunt interesanti de mŃrirea pragului de investitii ţn titluri imobiliare si fonduri mutuale, au declarat pentru NewsIn presedintii celor douŃ companii.

"Nu vŃd oportunŃ varianta investitiilor ţn fonduri private equity, e prematur sŃ ne gÔndim la aceastŃ variantŃ. Acest tip de investitie nu este compatibil cu un fond activ pe piata pensiilor private obligatorii. Mult mai atractive sunt investitiile ţn titluri imobiliare si mŃrirea pragului pentru investitii ţn fonduri mutuale", a declarat pentru NewsIn directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.

"Fondurile private equity nu sunt un instrument atractiv pentru un fond de pensii din cauza gradului mare de risc al investitiei si a inexistentei unei piete reglementate. Pentru Allianz Ůiriac un instrument atractiv pentru investitii sunt pentru viitor titlurile imobiliare", a declarat pentru NewsIn presedintele Allianz-Ůiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative, Crinu Andanut.

Reprezentanti ai administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) declarau ţnaintea demarŃrii campaniei sistemului de pensii obligatorii cŃ trebuie sŃ existe un context potrivit pentru a investi ţn ceea ce doresc, "chiar si ţn fonduri de private equity care vor fi foarte atractive".

Investitiile fondurilor de private equity ţn RomÔnia ar putea ajunge la 220 milioane euro la sfÔrsitul lui 2007, valoare dublŃ fatŃ de anul trecut, potrivit estimŃrilor presedintelui Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA), Robert Luke.

Arbitrul pensiilor private vrea ca nivelul cotei cotributiei obligatorii de 2% care va merge cŃtre fondurile de pensii ce activeazŃ pe pilonul II sŃ creascŃ la 6% ţn 3-4 ani, pentru ca nivelul activelor acumulate de fonduri sŃ fie mai mare.

Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei ţntre 35 si 45 de ani. Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II a ţnceput pe 17 septembrie si dureazŃ patru luni. DupŃ aceastŃ perioadŃ, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti ţn mod aleatoriu cŃtre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Potrivit legii, fiecare potential client al sistemului trebuie sŃ semneze un singur contract de aderare la un singur fond, ţn care ţsi va economisi contributiile.

╬ntre 17 septembrie si 15 octombrie, ING Fond de Pensii a atras cei mai multi participanti la pilonului II, numŃrul acestora ridicÔndu-se la 462.344 (40,47% din piatŃ), locul secund a fost ocupat de Allianz Ůiriac Fond de Pensii cu 235.136 participanti (20,58%).

CSSPP a autorizat 18 administratori de fonduri de pensii private obligatorii: Pensia Viva (administrat de Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat), AZT Viitorul TŃu (administrat de Allianz-Ůiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative), ING (ING Fond de Pensii), Aripi (Generali Fond de Pensii), Vital (BT Aegon Fond de Pensii), OTP (administrat de OTP Fond de Pensii), BRD (administrat de BRD Fond de Pensii), AIG (AIG Fond de Pensii), Interamerican (Interamerican Fond de Pensii), Prima Pensie (administrat de Prima Pensie - Fond de Pensii), Fondul de Pensii Administrat Privat Omniforte (Omniasig Pensii – Societate de administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat), Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, (BCR Administrare Fond de Pensii), Fondul de Pensii Administrat Privat Bancpost (Bancpost Fond de Pensii) si Fondul de Pensii Administrat Privat KD (gestionat de KD Fond de Pensii), Alfa (administrat de AG2R Fond de Pensii), Marfin (adiministrat de Marfin Fond de Pensii), Fiducia (administrat de MKB Romexterra Fond de Pensii) si Zepter (administrat de Zepter Fond de Pensii).

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiIn atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioad─â, pe mai multe platforme ╚Öi re╚Ťele de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O ├«ntrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzac╚Ťii cu bitcoin bloca╚Ťi ├«n blockain s─â nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplica╚Ťia mybrdmobile

  Aplica╚Ťia nu merge .A fost instalat─â ╚Öi reinstalat─â de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot s─â-mi actualizez datele ... detalii