PENSII PRIVATE | Stirea Zilei

Fondurile de pensii risca sa obtina castiguri mai mici decat cele asteptate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-11 15:38

Fondurile de pensii private, majoritatea cu grad de risc mediu, vor trebui sa investeasca pe viitor si in instrumente financiare cu risc mai mare, precum titlurile imobiliare si fondurile de investitii cu capital de risc (private equity), pentru a obtine randamente satisfacatoare, astfel incat sa nu zdruncine increderea participantilor la sistem. Cu aceasta sunt de acord atat reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private, cat si a fondurilor de pensii, mai ales ca si Ungaria s-a confruntat cu aceasta problema.

In conditiile în care toti administratorii adoptă un profil de risc mediu, există riscul ca în 4-5 ani randamentele acestor fonduri să nu fie satisfăcătoare, asa cum s-a întâmplat în Ungaria, a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

"Trebuie să câstigăm încrederea în sistem, astfel încât administratorii să folosească toate mijloacele investitionale în conditii de risc controlat. Fondurile de pensii trebuie să aibă în vedere diverse oportunităti de investitii, precum titlurile imobiliare sau private equity", a spus Oancea.

Reprezentantii fondurilor de private equity (fonduri de investitii cu capital de risc) au cerut, zilele trecute în cadrul unei conferinte, extinderea gamei de active unde pot fi plasate sumele din pensii private, inclusiv în fonduri de capital de risc.

Cu toate acestea, marii administratori de fonduri de pensii se simt atrasi mai mult de investitii în titluri imobiliare, decât în private equity.

ING Fond de Pensii si Allianz Țiriac Fond de Pensii, primii doi administratori de pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), sunt interesanti de mărirea pragului de investitii în titluri imobiliare si fonduri mutuale, au declarat pentru NewsIn presedintii celor două companii.

"Nu văd oportună varianta investitiilor în fonduri private equity, e prematur să ne gândim la această variantă. Acest tip de investitie nu este compatibil cu un fond activ pe piata pensiilor private obligatorii. Mult mai atractive sunt investitiile în titluri imobiliare si mărirea pragului pentru investitii în fonduri mutuale", a declarat pentru NewsIn directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.

"Fondurile private equity nu sunt un instrument atractiv pentru un fond de pensii din cauza gradului mare de risc al investitiei si a inexistentei unei piete reglementate. Pentru Allianz Țiriac un instrument atractiv pentru investitii sunt pentru viitor titlurile imobiliare", a declarat pentru NewsIn presedintele Allianz-Țiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative, Crinu Andanut.

Reprezentanti ai administratorilor de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) declarau înaintea demarării campaniei sistemului de pensii obligatorii că trebuie să existe un context potrivit pentru a investi în ceea ce doresc, "chiar si în fonduri de private equity care vor fi foarte atractive".

Investitiile fondurilor de private equity în România ar putea ajunge la 220 milioane euro la sfârsitul lui 2007, valoare dublă fată de anul trecut, potrivit estimărilor presedintelui Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA), Robert Luke.

Arbitrul pensiilor private vrea ca nivelul cotei cotributiei obligatorii de 2% care va merge către fondurile de pensii ce activează pe pilonul II să crească la 6% în 3-4 ani, pentru ca nivelul activelor acumulate de fonduri să fie mai mare.

Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei între 35 si 45 de ani. Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II a început pe 17 septembrie si durează patru luni. După această perioadă, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti în mod aleatoriu către fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Potrivit legii, fiecare potential client al sistemului trebuie să semneze un singur contract de aderare la un singur fond, în care îsi va economisi contributiile.

Între 17 septembrie si 15 octombrie, ING Fond de Pensii a atras cei mai multi participanti la pilonului II, numărul acestora ridicându-se la 462.344 (40,47% din piată), locul secund a fost ocupat de Allianz Țiriac Fond de Pensii cu 235.136 participanti (20,58%).

CSSPP a autorizat 18 administratori de fonduri de pensii private obligatorii: Pensia Viva (administrat de Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat), AZT Viitorul Tău (administrat de Allianz-Țiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative), ING (ING Fond de Pensii), Aripi (Generali Fond de Pensii), Vital (BT Aegon Fond de Pensii), OTP (administrat de OTP Fond de Pensii), BRD (administrat de BRD Fond de Pensii), AIG (AIG Fond de Pensii), Interamerican (Interamerican Fond de Pensii), Prima Pensie (administrat de Prima Pensie - Fond de Pensii), Fondul de Pensii Administrat Privat Omniforte (Omniasig Pensii – Societate de administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat), Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, (BCR Administrare Fond de Pensii), Fondul de Pensii Administrat Privat Bancpost (Bancpost Fond de Pensii) si Fondul de Pensii Administrat Privat KD (gestionat de KD Fond de Pensii), Alfa (administrat de AG2R Fond de Pensii), Marfin (adiministrat de Marfin Fond de Pensii), Fiducia (administrat de MKB Romexterra Fond de Pensii) si Zepter (administrat de Zepter Fond de Pensii).

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiBNR reduce dobanda la 1,5%, invocand incertitudini extrem de ridicate cauzate de criza COVID-19

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus astazi dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la 1,5%, pentru a treia oara de la izbucnirea crizei COVID-19, invocand existenta unor incertitudini "extrem de ridicate", in ciuda redresarii economiei dupa "impactul sever" din trimestrul detalii

BNR intarzie sa mai scada dobanda, desi ROBOR la 3 luni a ramas nemiscat in ultima luna iar dobanzile din alte tari vecine sunt mult mai mici, chiar daca inflatia e mai mare ca la noi

Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie sa reduca din nou dobanda de referinta, pentru a determina o scadere mai ampla a dobanzilor la credite, cu scopul de a ajuta economia sa-si revina din criza COVID-19, desi ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele noi in lei acordate de banci firmelor detalii

ING Bank a dublat iar platile cu cardurile, clientii bancii reclama ca se intampla prea des

ING Bank Romania a avut din nou, in acest sfarsit de saptamana, un incident privind platile cu cardurile, respectiv dublarea platilor, pentru a treia oara in ultimul timp si a doua luna la rand, spre disperarea clientilor bancii, care se plang ca se intampla prea des si acuza banca de detalii

Creditele imobiliare au continuat sa scada si in iunie, dar cele de consum si pentru firme si-au revenit

Valoarea creditelor imobiliare (ipotecare) noi acordate de banci a continuat sa scada si in iunie, a treia luna consecutiv, pe fondul crizei COVID-19 si neaplicarii programului Prima Casa, inca din luna aprilie. In schimb, creditele de consum acordate populatiei sunt la a doua luna la detalii

Ultimele Comentarii