BANCI | Stirea Zilei

BCR are nevoie de o recapitalizare de 460 milioane lei in 2009 si 2010

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-25 15:40

Necesarul de recapitalizare al BCR este de aproximativ 460 milioane lei (circa 100 milioane euro) pentru 2009 şi 2010, raportat la datele de la finalul anului trecut, potrivit testelor de stres aplicate de BNR la solicitarea FMI, au declarat pentru NewsIn surse din piaţa bancară.

Potrivit surselor citate, raportat la cifrele de la 31 decembrie 2008, suma aferentă majorării de capital la BCR pentru 2009 este de 230 milioane lei, iar pentru anul viitor banca ar necesita un aport de capital similar, pentru a-şi menţine solvabilitatea peste nivelul recomandat, de 10%.

Sursele au mai precizat că, n condiţiile aplicate de teste, rata solvabilităţii pentru BCR ar urma să scadă pnă la 8,7% la finalul lui 2010.

Preşedintele executiv al băncii, Dominic Bruynseels, a declarat recent că BCR are o rată a sovabilităţii de peste 14% n sistemul de contabilitate internaţional (IFRS), iar n sistemul de contabiliate romnesc, rata solvabilităţii depăşeşte 10%.

De asemenea, el a afirmat că Banca Comercială Romnă (BCR) va avea nevoie de capital suplimentar dacă BNR va ridica pragul ratei de solvabilitate de la 8% n prezent la 10% pentru băncile comerciale, n sistemul de contabilitate romnesc.

Bruynseels a menţionat pe de altă parte că, n cazul BCR, "nu se pune problema disponibilităţii fondurilor, dacă va fi necesar".

Testele de stres sunt realizate pe 2 ani, 2009 şi 2010 şi evaluează necesarul de capital suplimentar raportat la indicatorii de la finalul lui 2008, nsă de la nceputul acestui an pnă n prezent o serie de bănci şi-au majorat deja capitalul, inclusiv prin ncorporarea profiturilor obţinute anul trecut.

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a BCR a aprobat, pe 14 mai, acordarea unui dividend de 813,07 milioane lei, ce reprezintă 40% din profitul net consolidat obţinut de grup n 2008 stabilit după Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), care s-a situat la 2,032 miliarde lei.

Excluznd veniturile excepţionale rezultate din vnzarea participaţiilor minoritare ale BCR n compania romnească de asigurări Asiban şi n Banca Italo-Romena, precum şi pe cele provenite din vnzarea activităţii de asigurări a BCR, profitul net al BCR după impozitare a fost anul trecut de 1,29 miliarde lei (348,8 milioane euro).

Pentru testele de stres, BNR nu a luat n calcul veniturile excepţionale realizate de bănci.

Băncile trebuie să aducă necesarul suplimentar de capital n două tranşe, prima pnă la 30 septembrie 2009, iar a doua pnă la 31 martie 2010.

Iniţial, stabilisem ca ntreaga sumă necesară recapitalizărilor să fie adusă pnă la finalul lunii septembrie, nsă după ntlnirea de la Bruxelles am hotărt să le cerem băncilor, pnă la 30 septembrie, suma aferentă lui 2009, iar pnă la 31 martie suma care reiese din aplicarea testului de stres pentru 2010, a explicat pentru NewsIn şeful delegaţiei FMI n Romnia, Jeffrey Franks.

BNR solicită majorări de capital n cazul a 12 bănci din Romnia, n valoare totală de 4,15 miliarde lei, n urma testelor de stres aplicate la solicitarea FMI.

Băncile trebuie să aducă, n următoarele luni, capital suplimentar, astfel nct să aibă o rată a solvabilităţii peste 10%, nivel stabilit n mod prudenţial de către banca centrală, n condiţiile n care nivelul minim reglementat este de 8%.

Pentru recapitalizările solicitate băncilor, BNR ia n calcul un scenariu de bază care aplică prognoze de scădere a economiei cu 4% n 2009 şi un curs mediu de aproximativ 4,4 lei/euro n acest an, au declarat surse bancare, pentru NewsIn.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze. Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Dobanzile pentru un card de credit variaza intre 17% la CEC Bank si 29% la OTP Bank, conform analizei unui numar de 15 tipuri de astfel de carduri de cumparaturi, oferite de 13 banci. Printre cardurile cu dobanzi reduse se mai afla cele din oferta Libra Bank - detalii

Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

 



 

Ultimele Comentarii