BANCI | Stirea Zilei

BCR are nevoie de o recapitalizare de 460 milioane lei in 2009 si 2010

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-25 15:40

Necesarul de recapitalizare al BCR este de aproximativ 460 milioane lei (circa 100 milioane euro) pentru 2009 şi 2010, raportat la datele de la finalul anului trecut, potrivit testelor de stres aplicate de BNR la solicitarea FMI, au declarat pentru NewsIn surse din piaţa bancară.

Potrivit surselor citate, raportat la cifrele de la 31 decembrie 2008, suma aferentă majorării de capital la BCR pentru 2009 este de 230 milioane lei, iar pentru anul viitor banca ar necesita un aport de capital similar, pentru a-şi menţine solvabilitatea peste nivelul recomandat, de 10%.

Sursele au mai precizat că, în condiţiile aplicate de teste, rata solvabilităţii pentru BCR ar urma să scadă până la 8,7% la finalul lui 2010.

Preşedintele executiv al băncii, Dominic Bruynseels, a declarat recent că BCR are o rată a sovabilităţii de peste 14% în sistemul de contabilitate internaţional (IFRS), iar în sistemul de contabiliate românesc, rata solvabilităţii depăşeşte 10%.

De asemenea, el a afirmat că Banca Comercială Română (BCR) va avea nevoie de capital suplimentar dacă BNR va ridica pragul ratei de solvabilitate de la 8% în prezent la 10% pentru băncile comerciale, în sistemul de contabilitate românesc.

Bruynseels a menţionat pe de altă parte că, în cazul BCR, "nu se pune problema disponibilităţii fondurilor, dacă va fi necesar".

Testele de stres sunt realizate pe 2 ani, 2009 şi 2010 şi evaluează necesarul de capital suplimentar raportat la indicatorii de la finalul lui 2008, însă de la începutul acestui an până în prezent o serie de bănci şi-au majorat deja capitalul, inclusiv prin încorporarea profiturilor obţinute anul trecut.

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a BCR a aprobat, pe 14 mai, acordarea unui dividend de 813,07 milioane lei, ce reprezintă 40% din profitul net consolidat obţinut de grup în 2008 stabilit după Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), care s-a situat la 2,032 miliarde lei.

Excluzând veniturile excepţionale rezultate din vânzarea participaţiilor minoritare ale BCR în compania românească de asigurări Asiban şi în Banca Italo-Romena, precum şi pe cele provenite din vânzarea activităţii de asigurări a BCR, profitul net al BCR după impozitare a fost anul trecut de 1,29 miliarde lei (348,8 milioane euro).

Pentru testele de stres, BNR nu a luat în calcul veniturile excepţionale realizate de bănci.

Băncile trebuie să aducă necesarul suplimentar de capital în două tranşe, prima până la 30 septembrie 2009, iar a doua până la 31 martie 2010.

„Iniţial, stabilisem ca întreaga sumă necesară recapitalizărilor să fie adusă până la finalul lunii septembrie, însă după întâlnirea de la Bruxelles am hotărât să le cerem băncilor, până la 30 septembrie, suma aferentă lui 2009, iar până la 31 martie suma care reiese din aplicarea testului de stres pentru 2010”, a explicat pentru NewsIn şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks.

BNR solicită majorări de capital în cazul a 12 bănci din România, în valoare totală de 4,15 miliarde lei, în urma testelor de stres aplicate la solicitarea FMI.

Băncile trebuie să aducă, în următoarele luni, capital suplimentar, astfel încât să aibă o rată a solvabilităţii peste 10%, nivel stabilit în mod prudenţial de către banca centrală, în condiţiile în care nivelul minim reglementat este de 8%.

Pentru recapitalizările solicitate băncilor, BNR ia în calcul un scenariu de bază care aplică prognoze de scădere a economiei cu 4% în 2009 şi un curs mediu de aproximativ 4,4 lei/euro în acest an, au declarat surse bancare, pentru NewsIn.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cel mai bun curs valutar pentru platile cu cardul?

Cel mai bun curs valutar pentru platile in euro cu cardurile de debit il gasim la Banca Transilvania (BT), iar cel mai dezavantajos este la Raiffeisen Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul cotatiile publicate de 14 banci (vezi foto). Astfel, BT aplica o detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Dobanzile la creditele ipotecare sunt in prezent mai mici decat anul trecut, desi Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat rata de referinta de trei ori, incepand cu octombrie 2021, de la 1,5% la 2%. Dobanda Anuala Efectiva (DAE), indicatorul pentru costul total al unui credit, care detalii

Ce pot sa fac daca banca sau IFN-ul nu-mi raspunde la o reclamatie?

Atunci cand ai o problema cu banca sau IFN-ul si nu poti sa o rezolvi, fie pentru ca nu primesti raspuns la reclamatie, fie pentru ca acesta nu te multumeste, solutia este sa te adresezi CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul detalii

Indicele IRCC pentru creditele in lei cu dobanda variabila creste usor, la 1,17%

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul care face parte din componenta dobanzilor variabile la creditele in lei, alaturi de marja fixa a bancii, creste putin, la 1,17%, de la 1,08%, de la 1 ianuarie 2022. IRCC este relevant pentru creditele noi in lei cu detalii

  

Ultimele Comentarii