BANCI | Stirea Zilei

BCR are nevoie de o recapitalizare de 460 milioane lei in 2009 si 2010

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-25 15:40

Necesarul de recapitalizare al BCR este de aproximativ 460 milioane lei (circa 100 milioane euro) pentru 2009 şi 2010, raportat la datele de la finalul anului trecut, potrivit testelor de stres aplicate de BNR la solicitarea FMI, au declarat pentru NewsIn surse din piaţa bancară.

Potrivit surselor citate, raportat la cifrele de la 31 decembrie 2008, suma aferentă majorării de capital la BCR pentru 2009 este de 230 milioane lei, iar pentru anul viitor banca ar necesita un aport de capital similar, pentru a-şi menţine solvabilitatea peste nivelul recomandat, de 10%.

Sursele au mai precizat că, ţn condiţiile aplicate de teste, rata solvabilităţii pentru BCR ar urma să scadă pÔnă la 8,7% la finalul lui 2010.

Preşedintele executiv al băncii, Dominic Bruynseels, a declarat recent că BCR are o rată a sovabilităţii de peste 14% ţn sistemul de contabilitate internaţional (IFRS), iar ţn sistemul de contabiliate romÔnesc, rata solvabilităţii depăşeşte 10%.

De asemenea, el a afirmat că Banca Comercială RomÔnă (BCR) va avea nevoie de capital suplimentar dacă BNR va ridica pragul ratei de solvabilitate de la 8% ţn prezent la 10% pentru băncile comerciale, ţn sistemul de contabilitate romÔnesc.

Bruynseels a menţionat pe de altă parte că, ţn cazul BCR, "nu se pune problema disponibilităţii fondurilor, dacă va fi necesar".

Testele de stres sunt realizate pe 2 ani, 2009 şi 2010 şi evaluează necesarul de capital suplimentar raportat la indicatorii de la finalul lui 2008, ţnsă de la ţnceputul acestui an pÔnă ţn prezent o serie de bănci şi-au majorat deja capitalul, inclusiv prin ţncorporarea profiturilor obţinute anul trecut.

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a BCR a aprobat, pe 14 mai, acordarea unui dividend de 813,07 milioane lei, ce reprezintă 40% din profitul net consolidat obţinut de grup ţn 2008 stabilit după Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), care s-a situat la 2,032 miliarde lei.

ExcluzÔnd veniturile excepţionale rezultate din vÔnzarea participaţiilor minoritare ale BCR ţn compania romÔnească de asigurări Asiban şi ţn Banca Italo-Romena, precum şi pe cele provenite din vÔnzarea activităţii de asigurări a BCR, profitul net al BCR după impozitare a fost anul trecut de 1,29 miliarde lei (348,8 milioane euro).

Pentru testele de stres, BNR nu a luat ţn calcul veniturile excepţionale realizate de bănci.

Băncile trebuie să aducă necesarul suplimentar de capital ţn două tranşe, prima pÔnă la 30 septembrie 2009, iar a doua pÔnă la 31 martie 2010.

äIniţial, stabilisem ca ţntreaga sumă necesară recapitalizărilor să fie adusă pÔnă la finalul lunii septembrie, ţnsă după ţntÔlnirea de la Bruxelles am hotărÔt să le cerem băncilor, pÔnă la 30 septembrie, suma aferentă lui 2009, iar pÔnă la 31 martie suma care reiese din aplicarea testului de stres pentru 2010ö, a explicat pentru NewsIn şeful delegaţiei FMI ţn RomÔnia, Jeffrey Franks.

BNR solicită majorări de capital ţn cazul a 12 bănci din RomÔnia, ţn valoare totală de 4,15 miliarde lei, ţn urma testelor de stres aplicate la solicitarea FMI.

Băncile trebuie să aducă, ţn următoarele luni, capital suplimentar, astfel ţncÔt să aibă o rată a solvabilităţii peste 10%, nivel stabilit ţn mod prudenţial de către banca centrală, ţn condiţiile ţn care nivelul minim reglementat este de 8%.

Pentru recapitalizările solicitate băncilor, BNR ia ţn calcul un scenariu de bază care aplică prognoze de scădere a economiei cu 4% ţn 2009 şi un curs mediu de aproximativ 4,4 lei/euro ţn acest an, au declarat surse bancare, pentru NewsIn.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

  

Ultimele Comentarii