BANCI | Opinie

Programul "Prima Casa" de garantare a creditelor ipotecare n-ar trebui aplicat in cazul apartamentelor vechi si a celor ANL

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-23 12:17

"De ce sunt acceptate doar persoanele care cumpara un apartament nou sau vechi si nu si cei care au ridicata o casa dar nu se pot muta intrucat nu e terminata din cauza crizei si bancile nu-i mai crediteaza"? intreaba un cititor.

"Se vrea favorizarea anumitor afaceristi si a unei categorii de cetateni ca la ANL (Agentia Nationala pentru Locuinte). Sa speram ca de aceasta data guvernantii se vor gandi la toate detaliile acestui program si vor avea in calcul toate categoriile sociale care doresc sa traiasca civilizat si nu va fi doar propaganda".

Intr-adevar, dupa cum au anuntat reprezentantii guvernului, scopul noului program este acela de a relansa piata imobiliara, prin deblocarea creditarii. Cu putin timp in urma insa, mai exact in 13 mai 2009, Guvernul a emis un comunicat (vezi mai jos) prin care urmareste vanzarea unui numar de peste 3.000 de locuinte ANL chiriasilor. De ce ar trebui sa cumpere chiriasii ANL (care oricum platesc o chirie mica) locuintele? Pentru a plati o rata mult mai mare la banca?

Cu toate ca si acestia au dreptul, ca orice cetatean, la un credit ipotecar, utilizarea garantiilor statului pentru cumpararea unor apartamente ale ANL, (Inclusiv cele din blocurile vechi), nu ar duce la relansarea pietei imobiliare pe orizontala (stimularea pietei constructiilor) ci doar ar inflama din nou piata vanzarilor imobiliare, o piata care trebuie lasata sa se aseze singura, sa se restructureze, in conditiile in care preturile pe metrul patrat sunt prea mari, aflandu-se la niveluri comparabile cu alte state dezvoltate, precum Franta sau Germania.

Sprijinul statului ar trebui sa fie doar pentru constructiile noi, pentru ca doar in acest fel ar fi stimulata economia.

Comunicatul Guvernului cu privire la vanzarea locuintelor ANL:

Un număr de 3.321 de locuinţe construite prin ANL, ţn perioada 1 ianuarie 2001 - 1 ianuarie 2004, au fost trecute din proprietatea publică ţn proprietatea privată a statului, potrivit unei HotărÔri adoptate ţn şedinţa de astăzi a guvernului, a anunţat ministrul dezvoltării regionale şi locuinţei, Vasile Blaga. Executivul a creat, astfel, condiţiile legale necesare pentru vÔnzarea celor 3.321 de locuinţe către tinerii care au locuit cu chirie ţn ele mai mult de trei ani.

äDacă vor veni ţn continuare solicitări, noi vom emite ţn continuare hotărÔri de guvernö, a declarat ministrul Vasile Blaga, referindu-se la cele 13.000 de locuinţe construite prin ANL ţn perioada 1 ianuarie 2004 - 1 mai 2008 care sunt, ţn prezent, ţn proprietatea publică a statului şi care, pentru a fi vÔndute, trebuie, de asemenea, trecute ţn proprietatea privată a statului.

Cele 3.321 de locuinţe au fost construite ţn cadrul Programului de construcţie de locuinţe pentru tineri, care se adresează tinerilor aflaţi la ţnceputul carierei profesionale, dar cărora veniturile nu le permit achiziţionarea unei locuinţe de pe piaţa liberă. Scopul acestui Program este să asigure condiţii tinerilor specialişti să se stabilească ţn zona de rezidenţă ţn care ţşi desfăşoară activitatea.

Ministrul Vasile Blaga s-a mai referit la modalitatea prin care se stabileşte preţul de vÔnzare al locuinţelor menţionate şi la condiţiile pe care trebuie să le ţndeplinească solicitanţii.

ä╬n ceea ce priveşte valoarea, ea se stabileşte de către unităţile administrativ-teritoriale, ţn baza evaluării realizate de către o persoană fizică sau juridică iar valoarea de vÔnzare conform legii /.../ este dată de costul de ţnlocuire a clădirii /.../ dar nu mai mică decÔt valoarea de inventar adusă la zi. Sunt şi nişte condiţii de vÔnzare, adică să stai neţntrerupt 3 ani ţn locuinţa respectivă iar preţul să fie achitat integral la efectuarea vÔnzării. Titularul poate beneficia o singură dată de posibilitatea de a cumpăra o locuinţă ANL, nu o poate ţnstrăina pe o perioadă de 5 ani de la dobÔndire, nu are dreptul să deţină o altă locuinţă iar venitul mediu pe fiecare membru al familiei nu are voie să depăşească cu sută la sută salariul mediu brut pe economie.ö

Sumele acumulate ţn urma vÔnzării locuinţelor construite ţn cadrul Programului sunt destinate finanţării construcţiei de noi locuinţe, destinate ţnchirierii către tineri.

Comunicatul Guvernului cu privire la programul Prima Casa:

Titlu: Programul äPrima casăö, operaţional ţn 60 de zile

Guvernul a aprobat astăzi, prin Memorandum, Programul "Prima casăö, destinat sprijinirii persoanelor care doresc să cumpere pentru prima dată o locuinţă, a anunţat primul-ministru Emil Boc.

Şeful Executivului a precizat că acest program va deveni operaţional ţn termen de 60 de zile şi se va adresa tuturor persoanelor care nu au beneficiat pÔnă acum de credit ipotecar, fără a se impune o restricţie de vÔrstă.

äPrin acest program dorim să-i sprijinim ţn mod direct pe toţi cei care se află ţn faţa achiziţionării primei case. Ştiu ce dificultăţi există: fie nu există banii necesari pentru plata avansului la bancă, fie, uneori nu există salariul suficient pentru a putea plăti ratele aferente unei case pentru care te ţmprumuţi de la bancăö, a afirmat primul-ministru.

Şeful Executivului a menţionat că prin acest program, persoanele care doresc să-şi cumpere pentru prima dată o locuinţă vor putea contracta un ţmprumut ţn valoare de 60.000 de euro - preţul mediu achiziţionării unei case ľ ţn condiţiile unor costuri mai reduse ale creditării.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a subliniat că Programul äPrima casăö are atÔt scop social, dar şi economic, ţntrucÔt va conduce la relansarea creditării, deblocarea pieţei imobiliare şi impulsionarea sectorului de construcţii.

Ministrul Gheorghe Pogea a explicat că pentru derularea acestui program, statul va garanta 80% din valoarea unui credit, care prin efect multiplicator va ajunge la un miliard de euro, şi pe care ţl va contracta ţn acest scop Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Acestui Fond ţi va fi extins obiectul de activitate, astfel ţncÔt să poată garanta inclusiv creditele ipotecare pe care băncile le acordă populaţiei.

Programul va fi derulat prin băncile care vor fi selectate după următoarele criterii de eligibilitate:

ě Costul creditelor

ě Reţeaua de distribuţie

ě Durata de aprobare a creditului

ě Avansul solicitat beneficiarului.

De asemenea, ministrul Finanţelor a menţionat că ţmprumuturile obţinute ţn cadrul acestui Program vor avea costuri mai reduse ţntrucÔt, prin garantarea creditului de către stat, băncile nu vor mai trebui să-şi facă provizioane.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieDe cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital ╚Öi mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar b─âncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Cre╚Öterea detalii

Rambursarea ratelor la credite in Romania se face ca in celelalte tari din Europa; motoda propusa de ANPC este contrara interesului consumatorilor

Practica la nivelul Uniunii Europene privind modalitatea de calcul al ratelor arat─â c─â toate cele 15 state verificate utilizeaz─â cele dou─â metode de rambursare a creditelor reglementate în România, respectiv ratele egale (anuit─â╚Ťile) ╚Öi ratele descresc─âtoare, detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O ├«ntrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzac╚Ťii cu bitcoin bloca╚Ťi ├«n blockain s─â nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplica╚Ťia mybrdmobile

  Aplica╚Ťia nu merge .A fost instalat─â ╚Öi reinstalat─â de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot s─â-mi actualizez datele ... detalii