BANCI | Profil

Banca Transilvania are cresteri anuale de 2 cifre

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2024-05-11 15:45

Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania, a inregistrat in primul trimestru al anului cresteri anuale de 2 cifre:

- tranzactiile (transferuri, plati, retrageri si depuneri de numerar etc.) au crescut cu 35%

- creditele noi s-au majorat cu 26%

- soldul depozitelor a crescut cu 12%

- profitul grupului a avansat cu 35%, la 1,1 miliarde lei

- venitul net din dobanzi este mai mare cu 28%

- veniturile din taxe si comisioane a urcat cu 18%

- numarul platilor cu telefonul (cu aplicatia BT Pay) a accelarat cu 40%.  BT Pay are 200.000 de utilizatori noi, număr record pentru o perioadă de trei luni.

Comunicatul bancii:

Rezultatele financiare BT la 31 martie 2024

Banca Transilvania, creștere susținută a activității operaționale în primele trei luni ale anului

Banca Transilvania a obținut rezultate pozitive în primele trei luni ale anului, cu creșteri ale economiilor clienților, soldului creditelor, volumului tranzacțiilor și numărului de clienți atrași.

 Numărul tranzacțiilor prin Banca Transilvania a ajuns la aproape jumătate de miliard în primele trei luni ale anului, +35% față de primul trimestru 2023.

 Aproape 74.000 de credite noi au fost acordate de bancă în primele trei luni ale anului, +26% față de aceeași perioadă a anului trecut, în valoare de 5,2 miliarde lei.

 Numărul clienților BT a crescut cu aproape 50.000, dintre care 42.000 sunt persoane fizice, iar circa 8.000 sunt companii. 35% dintre persoanele fizice au devenit clienți prin deschiderea de cont curent prin BT Pay, fără niciun drum la bancă.

Banca a continuat să susțină afacerile aflate la început de drum, în primele trei luni atrăgând aproape 11.000 de start-up-uri.

Numărul total al clienților activi BT a ajuns la peste 4,3 milioane.

Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania
Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania

„Începutul anului este încurajator și ne arată că suntem în grafic cu îndeplinirea obiectivelor noastre pentru prima parte din 2024. Ne concentrăm pe creșterea volumelor, a numărului de clienți, pe atragerea de business pe toate segmentele pe care operăm, dar și pe consolidarea companiilor din Grupul Banca Transilvania.

Creștem astfel bilanțul și anvergura Grupului BT, contribuind semnificativ la bancarizarea românilor. Macroeconomic, anul rămâne provocator atât ca nivel ridicat de incertitudine și volatilitate internațională, cât și în ceea ce privește indicatorii economici.

Inflația se dovedește mai rezistentă decât am fi sperat, iar creșterea economică este încă redusă. Suntem însă optimiști și investim susținut în dezvoltarea business-ului”, declară Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

Rezultate financiare în primul trimestru

Profitul net consolidat al Grupului BT este de 1.132,4 milioane lei (+35% față de primul trimestru din 2023), din care cel al băncii este de 913,2 milioane lei (+35% față de primul trimestru din 2023). Subsidiarele şi participațiile de capital au contribuit cu aproximativ219,2 de milioane de lei la profitabilitatea BT.

 Activele Grupului Financiar BT au ajuns la ≈176 miliarde lei, iar nivelul creditelor nete, la 77,1 miliarde lei.

 Eficienţa operaţională a băncii a atins nivelul de 45,10%, calculat cu un impact anualizat al contribuției la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie.

 Venitul net din dobânzi al băncii este cu 28% mai mare față de primul trimestru din 2023.

 Venitul net din taxe și comisioane a crescut cu 18% față de aceeași perioadă a anului anterior, pe fondul creșterii activității BT.

 Depozitele clienţilor au crescut până la 137 miliarde lei la nivelul băncii, dintre care 88,1 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 48,8 miliarde lei, depozitele companiilor.

 Raportul credite brute/depozite la nivel de bancă este de 56,3%.

 Rata creditelor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 2,01% la 31 martie 2024.

 Solvabilitatea este de 20,06% fără profit inclus, respectiv 21,47% cu profit inclus.

Evoluția liniilor de business

 Depozitele clienților la nivelul băncii au înregistrat o creștere de 14,7 miliarde lei, 12% față de martie 2023.

 Soldul creditelor brute la nivel de bancă înregistrează o creștere de 9,5 miliarde lei, +14,1% față de martie 2023.

 Aproape 4.000 de persoane şi-au cumpărat locuinţe cu ajutorul BT, suma acordată fiind de aproximativ 1 miliard lei.

 Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 19 miliarde lei și a crescut cu 13% în comparație cu primul trimestru din 2023, reprezentând 25% din portofoliul de credite.

 Soldul creditelor acordate entităților juridice a ajuns la aproximativ 45 de miliarde lei, cu 16% mai mult decât la finalul primului trimestru al anului anterior.

Digitalizare și adoptarea inteligenței artificiale

 92% din clienții băncii (aproape 4 milioane) sunt digitalizați și folosesc cel puțin o aplicație a băncii.

 Comportamentul de economisire al clienților a fost încurajat inclusiv de funcționalitatea nouă din aplicația BT Pay, Round Up, activată de peste 12.000 de clienți în fiecare lună, în perioada ianuarie – martie 2024.

 BT Pay are 200.000 de utilizatori noi, număr record pentru o perioadă de trei luni.

 Din cele 6,1 milioane carduri BT, 3,8 milioane sunt carduri unice în wallet-urile BT Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay şi Garmin Pay.

 În aplicația BT Go, lansată în iulie 2023, sunt aproape 80.000 de companii înrolate.

Acestea au realizat aproape 500.000 de plăți în primele trei luni ale anului.

 Numărul plăţilor cu telefonul este de +40% în trimestrul 1 2024 faţă de trimestrul 1 2023.

 BT este în primul val al implementării inteligenței artificiale în banking. În februarie a.c. a anunțat colaborarea cu Microsoft pentru integrarea Microsoft 365 Copilot și GitHub Copilot în
activitatea angajaților, asistenți AI care accelerează noi obiceiuri în munca de zi cu zi a acestora și cresc eficiența în zona de dezvoltare de programe.

Educație financiară:

 Au fost peste 120.000 de interacțiuni cu FIT (Finanțe pe Înțelesul Tuturor), programul național de educație financiară al băncii, prin intermediul rețelei BT și online.

 Aproape 1 milion de persoane au făcut peste 1,5 milioane de vizite pe Întreb BT, platforma online cu peste 2.000 de întrebări și răspunsuri, cei mai mulți fiind din România, Germania, Marea Britanie, Italia și Spania. Aproximativ 60.000 de persoane au
accesat funcționalitatea AI Search în perioada ianuarie – martie 2024.

Taguri: credite ipotecare  Banca Transilvania  credite noi  BT Pay  banca  cont bancar  credite nevoi personale  credite imobiliare  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: ProfilBT Property preia Funshop Park Turda

Fondul Imobiliar de Investiții Alternative BT Property a achiziționat Funshop Park Turda (Cluj) de la grupul polonez Scallier, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Tranzacția marchează intrarea fondului pe piața de retail, unde are ca obiectiv detalii

Garanti BBVA a obtinut un profit de 177 milioane lei in 2023

Garanti BBVA România a înregistrat în 2023 un profit net de 177 milioane lei și venituri operaționale de 521 milioane lei. Cu aceste rezultate, banca și-a atins cu succes obiectivele stabilite pentru anul precedent, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Banca Transilvania are cresteri anuale de 2 cifre

Banca Transilvania, cea mai mare banca din Romania, a inregistrat in primul trimestru al anului cresteri anuale de 2 cifre: - tranzactiile (transferuri, plati, retrageri si depuneri de numerar etc.) au crescut cu 35% - creditele noi s-au majorat cu detalii

CEC Bank acorda firmelor credite garantate de stat, prin Programul IMM Plus

• În anul 2023, în cadrul Programului IMM Invest Plus (IMM Invest Romania, Agro IMM Invest, IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct, Innovation), au fost acordate peste 1.400 de finanțări, în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de detalii

  

Ultimele Comentarii