ECONOMIE | Stiri economice

România, total în afara țărilor similare cu deficitul de cont curent

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-04-26 05:32

România a continuat să se situeze în 2023 total în afara practicii din țările similare mai noi membre ale UE în ceea ce privește deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Astfel, țara noastră a consemnat valori negative pe parcursul ultimelor cinci trimestre analizate, cu un ordin de mărime peste cele mai slabe performanțe ale statelor din fostul bloc estic.

Deficitul de cont curent este un indicator macroeconomic de maximă importanță care arată soldul fluxurilor financiare ale unei țări raportat la rezultatul economic al acesteia.

Regulile de stabilitate prevăzute și urmărite pe tabloul de bord național la nivel european impun o limită maximă de -4% din PIB.

Toate țările mai noi membre ale UE, provenite din fostul bloc estic sunt foarte aproape de echilibru cu o singură excepție, și aceea majoră, România. Care figurează ultima la acest capitol și se află total în afara recomandărilor și a practicii în materie. Mai mult, este țara care a reușit contraperformanța pe anul 2023 de a avea un sold trimestrial din ce în ce mai negativ, în loc să-l îmbunătățească, de la -4% în T1 spre -6,9% în T4.

Comparativ cu același ultim trimestru din an, se poate observa faptul că, de la -4,9% în T4 2022, ne-am dus la -6,9% în T4 2023, în timp ce toate celelalte state prezentate și-au ameliorat acest indicator-cheie (excepție marginală și nesemnificativă, Letonia a ajuns de la -0,1% la -0,2%).

Doar patru state din cele 11 de mai sus au mai avut per total un rezultat negativ iar al nostru a fost de peste zece ori mai slab decât al doilea cel mai slab (-5,7% media la noi, -0,5% la slovaci, fără să facem „farmacie” cu valoarea exactă și ajustarea pe ponderea trimestrelor)

Totodată, cât se poate de elocvent pentru efortul depus în sensul remedierii situației de dezechilibru macroeconomic indus, plecate de aceeași valoare la finalul anului 2022 (-4,9%), România a ajuns în T4 2023 la -6,9%, în timp ce Ungaria s-a ajustat la -0,9% și a trecut marginal pe plus ca medie trimestrială pe anul trecut.

Departe de a fi o simplă curiozitate financiară, chiar și pentru nespecialiști ar trebui să fie evident că ceva nu e în regulă iar situația actuală nu este sustenabilă în timp. Desigur, măsurile luate trebuie introduse treptat dar reintrarea cât mai rapidă cu un indicator macroeconomic esențial în rândul țărilor din care facem parte s-ar impune cu necesitate.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Datoria publică, 52,1% din PIB după prima treime a anului

Datoria publică a României a crescut până la 52,1% din PIB la finele lunii aprilie 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de 852,8 miliarde lei, în detalii

Deficitul comercial, majorat cu 37% față de aceeași lună a anului anterior

Exporturile României au fost în mai 2024 de numai 7,24 miliarde euro (-16,2% față de aceeași lună a anului anterior, contraperformanță notabilă), în timp ce importurile au însumat 10,21 miliarde euro (-5,6%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, pe locul 2 în UE la costul aparent al datoriei publice

România s-a situat anul trecut pe locurile 2-3, alături de Polonia, în ceea ce privește costul aparent al datoriei publice în 2023, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un procentaj de 4,5%, țara noastră figurează sub Ungaria (6,8%) detalii

România, tot prima la inflația anuală, dar diferența față de media UE a scăzut

România a păstrat și mai 2024 prima poziție în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși (din nou) în scădere semnificativă (-0,4 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul detalii

 



 

Ultimele Comentarii