BANCI | Stirea Zilei

In atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2024-02-26 19:25

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit.

Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online de la IFN-uri, obtinute rapid, fara verificari.

Si asta cu toate ca IFN-urile si bancile sunt obligate printr-un regulament emis de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa verifice la Biroul de Credit gradul de indatorare al solicitantilor de imprumuturi si sa respinga cererile precum cele din exemplul de fata, cand ratele depasesc 40% din salariu sau pensie.

Faptul ca in cazul semnalat de un cititor ratele au ajuns sa fie inca o data mai mari decat pensia ridica semne de intrebare cu privire la modul in care sunt respectate normele BNR.

Mai ales ca IFN-urile se bazeaza pe faptul ca aproba creditele foarte rapid, ceea ce inseamna, cu siguranta, un rabat de la verificarile cu privire la gradul de indatorare al clientilor.

La aceasta se adauga costul ridicat al imprumuturilor, cu dobanzi (DAE) care ajung chiar si la 70.000% pe an (sic!).

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca IFN-urile incalca legea contractelor de credit (OUG 50/2010) cu privire la aplicarea dobanzilor pe zi, nu pe an, cum prevede aceasta lege (vezi aici detalii).

Am mai sesizat BNR cu privire la problema supraindatorarii cu credite de la IFN-uri, de data aceasta in cazul unui adolescent, insa banca nationala spune ca-si face treaba in aceasta privinta (cum altfel?!) (vezi aici detalii).

Cum se face insa ca primim in continuare reclamatii privind supraindatorarea, si nu privind cazuri simple, ci destul de grave, ca in exemplul de fata?

Taguri: UniCredit Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Ferratum  Biroul de Credit  credite online IFN-uri  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)  credite IFN  reclamatie IFN  regulament BNR  imprumut  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Acești escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulți bani, dar au inițiat și un credit de nevoi personale direct din aplicația Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

Nimeni nu poate opri Facebook sa faca profit din promovarea fraudelor online

A trecut mai bine de o luna de zile, din 5 februarie 2024, de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un comunicat in care atragea atentia asupra clipurilor false (deepfake) care circula pe Facebook cu guvernatorul Mugur Isarescu recomandand diverse „platforme detalii

  

Ultimele Comentarii