BANCI | Stirea Zilei

In atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2024-02-26 19:25

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit.

Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online de la IFN-uri, obtinute rapid, fara verificari.

Si asta cu toate ca IFN-urile si bancile sunt obligate printr-un regulament emis de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa verifice la Biroul de Credit gradul de indatorare al solicitantilor de imprumuturi si sa respinga cererile precum cele din exemplul de fata, cand ratele depasesc 40% din salariu sau pensie.

Faptul ca in cazul semnalat de un cititor ratele au ajuns sa fie inca o data mai mari decat pensia ridica semne de intrebare cu privire la modul in care sunt respectate normele BNR.

Mai ales ca IFN-urile se bazeaza pe faptul ca aproba creditele foarte rapid, ceea ce inseamna, cu siguranta, un rabat de la verificarile cu privire la gradul de indatorare al clientilor.

La aceasta se adauga costul ridicat al imprumuturilor, cu dobanzi (DAE) care ajung chiar si la 70.000% pe an (sic!).

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca IFN-urile incalca legea contractelor de credit (OUG 50/2010) cu privire la aplicarea dobanzilor pe zi, nu pe an, cum prevede aceasta lege (vezi aici detalii).

Am mai sesizat BNR cu privire la problema supraindatorarii cu credite de la IFN-uri, de data aceasta in cazul unui adolescent, insa banca nationala spune ca-si face treaba in aceasta privinta (cum altfel?!) (vezi aici detalii).

Cum se face insa ca primim in continuare reclamatii privind supraindatorarea, si nu privind cazuri simple, ci destul de grave, ca in exemplul de fata?

Taguri: UniCredit Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Ferratum  Biroul de Credit  credite online IFN-uri  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)  credite IFN  reclamatie IFN  regulament BNR  imprumut  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

Un IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

  

Ultimele Comentarii