BANCI | Opinie

Banca Transilvania implineste 30 de ani

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2024-02-16 12:46

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024

Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând

Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu gândul la cum a fost până acum, ce a fost bine, provocator, ce ne-a dus departe și mai ales la cum a început totul, acum 30 de ani.

Povestea băncii s-a născut datorită a 46 de fondatori, în cea mai mare parte clujeni, care au pus împreună un capital de 2 milioane de dolari.

Primii clienți au fost chiar fondatorii băncii, dar și familiile, prietenii și vecinii. Am început cu o singură unitate, Sucursala Cluj, și cu o echipă de 13 persoane, dintre care o parte este și azi la BT.

Cei mai întreprinzători ani

România anului 1994 era destul de gri. Era după câțiva ani de la Revoluție, visam doar la Uniunea Europeană. Democrația și capitalul românesc erau la început. Bankingul era cu totul altul, era doar despre credite și depozite pentru că inclusiv cardurile și bancomatele au apărut ulterior.

Erau însă și multe oportunități pentru că economia și țara erau în plină tranziție de la sistemul centralizat - în care totul era deținut de către Stat - la un model descentralizat, bazat pe proprietate privată.

Acești 30 de ani au însemnat cele mai mari transformări pentru România - în economie, tehnologie, stil de viață, nivel de trai și educație financiară -, iar toate acestea au avut legătură cu bankingul, care a contribuit esențial la schimbare.

Pentru Banca Transilvania, perioada a fost o oportunitate, dar și o provocare de a ține pasul cu toate schimbările din societate.

Horia Ciorcilă - Președintele Consiliului de Administrație la Banca Transilvania
Horia Ciorcilă - Președintele Consiliului de Administrație la Banca Transilvania

Apoi, UE a adus un suflu nou, cu piețe libere și cu finanțări care au contribuit la dezvoltarea țării, la creșterea nivelului de trai, dar și la accentuarea concurenței, inclusiv în rândul băncilor.

Cu alte cuvinte, BT a crescut într-o perioadă care înseamnă cei mai întreprinzători ani din istoria României.

De la 15.000 de clienți, la peste 4 milioane

Au fost multe idei și realizări în toți acești ani, care au scris istoria băncii: extinderea în România (în 1994 aveam 5 unități), listarea la bursă, creșterea constantă a numărului de
clienți (în 1994, lucrau cu noi cam 15.000 de clienți).

A urmat adaptarea strategiei de business la contextul economic ulterior crizei financiare din 2008. În ultimii zece ani am accelerat creșterea ca și grup financiar prin achizițiile de bănci și investițiile în tehnologie, care au validat modelul nostru actual de business, bazat pe volume mari.

Curaj, încredere și optimism

Povestea succesului BT are la bază, în mare parte, curajul, încrederea și optimismul. E important de spus că în primii 21 de ani de existență banca a acordat acționarilor dividende doar în doi ani, în 1998 și 2009, în rest capitalizând întregul profit ca să ne dezvoltăm și să ajungem aici.

Banca Transilvania avea acel spirit antreprenorial care ne-a dat avântul să facem pasul spre piața de capital, să fim prima bancă listată la Bursa de Valori București.

În plus, suntem una dintre companiile care au calificat România la statutul de piață emergentă, acum câțiva ani. Listarea la bursă ne-a oferit oportunități de creștere, ne-a ajutat să atragem resurse și ne-a oferit infrastructura datorită căreia am ajuns o companie cu peste 53.000 de acționari.

De mulți ani suntem, de asemenea, printre cele mai tranzacționate acțiuni de pe piața principală.

Ca bancă locală, am avut dintotdeauna capacitatea să acționăm rapid şi să optimizăm permanent modelul nostru de business. Au fost momente-cheie, reinventări.

România este geografia noastră

Așa am ajuns cel mai mare finanțator al economiei, dar și cea mai mare bancă din țară și din Europa de Sud-Est, cu 21% cotă de piață, peste 4 milioane de clienți, 10.000 de angajați, peste 500 de sedii și soluții de banking online de ultimă generație.

Susținem peste 400.000 de antreprenori - de la companii mari, IMM-uri, la start-up-uri. Suntem unul dintre cei mai mari angajatori din România și contribuim anual cu aproximativ 1% din impozitul pe profit pe care îl plătesc toate companiile din țara noastră.

Cu aceeași încredere ne uităm la ceea ce urmează

Vom fi aici să susținem dezvoltarea țării și economiei, să contribuim la creșterea culturii antreprenoriale, prosperității oamenilor și incluziunii financiare. Suntem conștienți de rolul
pe care îl avem în România, avem planuri mari pentru viitor.

Suntem recunoscători fondatorilor, acționarilor, clienților și echipei de ieri și de azi pentru contribuția la una dintre cele mai frumoase povești din antreprenoriatul românesc, Banca
Transilvania.

La mulți ani, BT!

Horia Ciorcilă                        

Președinte, Consiliul de Administrație

Banca Transilvania 

Ӧmer Tetik

Director General

Banca Transilvania

Taguri: BT  Banca Transilvania  banca  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieBanca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

  

Ultimele Comentarii