BANCI | Stirea Zilei

Profitul bancilor, in crestere cu 42%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-11-24 10:01

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 42% comparativ cu anul precedent, la 10,8 miliarde lei, in primele trei trimestre din 2023, conform indicatorilor publicati de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Imbunatatirea castigurilor s-a datorat cresterii activelor, in principal a creditelor, pe fondul dobanzilor ridicate la credite si in scadere la depozite, in timp ce pierderile rezultate din nerambursarea imprumuturilor se mentine la un nivel scazut.

Astfel, valoarea activelor sistemului bancar a ajuns la peste 757 miliarde lei, in septembrie 2023, in crestere anuala de 11,5%, echivalentul a 78 miliarde lei.

Dobanda medie la creditele noi in lei s-a mentinut pe parcursul ultimului an la 9%, in timp de dobanda medie la depozite a scazut de la 7% in septembrie 2022 la 5,8% in septembrie 2023.

In cazul creditelor noi in lei pentru populatie, dobanda medie a crescut de la 8,6% in septembrie 2022 la 9% in aceeasi luna din 2023.

La creditele noi in lei pentru firme, dobanda medie a scazut in aceeasi perioada cu aproape 1 punct, de la 9,8%% la 8,9%.

In cazul dobanzilor in lei, cele pentru populatie au scazut de la 6,5% la 6,1%, in timp ce pentru firme s-a diminuat de la 7,3% la 5,6%.

Rata creditelor neperformante a scazut usor, la 2,61% in septembrie 2023, fata de 2,82% cat era in urma cu un an.

In aceste conditii, indicatorii de profitabillitate ai sistemului bancar s-au imbunatit: ROA (rentabilitatea activelor) a avansat la 1,91%, de la 1,54%, in timp ce ROE (rentabilitatea capitalului) a urcat la 21,25%, de la 16,56% in urma cu un an.

Solvabilitatea medie a bancilor se mentine ridicata, la peste 22%, fata de nivelul minim legal de 8%

Taguri: dobanzi credite firme  Indicatori sistem bancar  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi depozite  credite noi  dobanzi credite  banca  credite neperformante  depozite bancare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiIn atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii