BANCI | Stirea Zilei

Supraindatorarea la IFN-uri: „am rate de 3500 de lei si o pensie de 1800 de lei. Ce pot sa fac?”

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-04-24 16:49

Supraindatorarea populatiei cu credite facile, online, obtinute de la IFN-uri, este un fenomen pe care autoritatile ar trebui sa-l limiteze.

Banca Nationala a Romaniei (BNR), institutia responsabila de supravegherea si reglementarea Institutiilor Financiare Nebancare (IFN), dar fara atributii in privinta protectiei consumatorilor, interzice bancilor si IFN-urilor sa aprobe imprumuturi daca suma ratelor lunare este mai mare de 40% din venituri.

Cu toate acestea, regulamentul BNR privind limitarea gradului de indatorare are o exceptie care permite IFN-urilor sa acorde un anumit volum de credite cu un grad mai mare de 40%, dar cu conditia ca acestea sa fie obtinute de persoanele care nu prezinta un risc de nerambursare, in special cele cu venituri mari.

Bancherul.ro si Reclamatiibanci.ro au primit insa mai multe sesizari de la cititori cu venituri mici care s-au plans ca au ajuns supraindatorati in urma multiplelor imprumuturi online obtinute de la IFN-uri.

Iata ultima plangere de acest fel:

„Bună ziua.
Am rate la 5 IFN uri care depășesc 200% grad de îndatorare și nu pot face fata.
Am o pensie de boala de 1781 lei și ratele lunare ajung la 3500 lei.
Ce pot face? Sunt disperata..
Va rog ajutați ma..
Mulțumesc anticipat..”

RASPUNS:

Pentru solutionarea problemei dumneavoastra, sunt doua lucruri pe care trebuie sa le clarificati, si anume:

1. Cauza supraindatorarii

Daca supraindatorarea s-a produs din vina IFN-urilor, care v-au aprobat prea multe imprumuturi, fara sa tina seama de nivelul redus al veniturilor dumneavoastra.

De aceea, sfatul meu este sa faceti reclamatii la IFN-urile de la care ati obtinut credite cu depasirea gradului de indatorare de 40%, in care sa va plangeti de acest lucru.

In acelasi timp, trimiteti o plangere in acest sens si la Banca Nationala a Romaniei (BNR), in care solicitati sa se verifice daca IFN-urile au respecat regulamentul privind gradul de indatorare.

2. Solutii pentru plata datoriilor

Gasirea unor solutii de achitare a datoriilor. Pentru aceasta, trebuie sa faceti alte cereri la IFN-uri, in care sa solicitati gasirea unor alternative de rambursare a creditelor, astfel incat sa se evite raportarea la Biroul de Credit pentru intarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor sau chiar situatia de executare silita.

IFN-urile pot sa va ofere diverse solutii de plata a restantelor, precum scaderea dobanzilor si comisioanelor, esalonarea ratelor, diminuarea datoriilor, restructurarea creditelor.

Taguri: credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite online IFN-uri  banca  credite IFN  credit online  imprumut  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude

Cand am vazut cat de multe fraude online cu actiuni Transgaz sau cu criptmonede se fac, m-am intrebat care ar putea fi motivele. Din reclamatiile cititorilor am constatat ca primul pas al inselatoriilor cu investitii in actiunile unor firme cunoscute, precum detalii

 



 

Ultimele Comentarii