ECONOMIE | Statistici BNR

Deficitul contului curent pe ianuarie 2023, în scădere cu o șesime

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-03-17 07:50

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în ianuarie 2023 un deficit de 949 milioane euro, în scădere cu o șesime față de aceeași lună a anul precedent, potrivit datelor BNR.

Situația s-a înrăutățit pe segmentul de bunuri dar a crescut substanțial excedentul pe partea de serivcii. Veniturile primare au trecut de pe plus pe minus iar cele secundare și-au majorat soldul favorabil.

Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o îmbunătățire de circa 20% a deficitului extern (de la 1,27 miliarde euro la 1,01 miliarde euro). Majorarea cu 14% a deficitului pe partea de bunuri (de la circa -1,9 miliarde euro până la -2,16 miliarde euro) a fost însoțită de un avans de 83% al soldului pozitiv la servicii (de la 629 milioane euro la 1.151 milioane euro).

Seviciile de telecomunicații, informatice și informaționale au avut cea mai mare contribuție (+443 milioane euro, în creștere cu 10%). S-au îmbunătățit soldul (tradițional pozitiv) la serviciile de transport (+35%) și rezultatul net la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor (+10%). Totodată, deficitul din turism s-a înjumătățit, după o creștere de aproape două ori și jumătate a încasărilor.

Soldul anterior pozitiv pe segmentul de venituri primare (+90 milioane euro) a trecut în domeniul negativ (-100 milioane euro), după o majorare cu 18% a plăților. Sumele intrate pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, au crescut cu 32%, în timp ce ieșirile au avansat cu doar 5%. Astfel încât s-a majorat de peste trei ori și jumătate soldul pozitiv, de la 46 milioane euro la 165 milioane euro.

Investițiile directe ale nerezidenților pe ianuarie 2023 au totalizat 1.176 milioane euro, cu aproape 35% peste cele 872 milioane euro consemnate în aceeași lună a anului anterior. Din acestea, participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 919 milioane euro, iar creditele intragrup au însumat valoarea netă de 257 milioane euro.

Datoria externă totală a urcat în ianuarie 2023 la 150,23 miliarde euro, cu circa 7,5 miliarde euro mai mult decât la finele anului trecut. De reținut creșterea relativ redusă pe segmentul datoriei pe termen scurt (+503 milioane euro), în timp ce aproape întreaga creștere a venit din sporul consemnat pe termen mediu și lung (de puțin peste 7 miliarde euro), unde obligațiile de plată au trecut pragul de 100 miliarde euro.

[1]

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finalul primei luni a anului trecut s-a situat la doar 8,8%, mult sub nivelul de 15,8% consemnat în anul 2022. Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a urcat la 5,2 luni, semnificativ peste nivelul de 4,4 luni consemnat la 31 decembrie 2022.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a crescut din nou. Astfel, acest indicator critic, situat în scădere la doar 72,7% la finele T3 2022, a revenit la 87,9% în ianuarie 2023, aproape de nivelul din 2020.

 

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNRDeficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primul trimestru din 2024 un deficit de aproape patru miliarde euro, marginal mai mai mic (-0,5%) față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul detalii

Deficitul contului curent după primele două luni, mai mare cu 25%

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele două luni din 2024 un deficit de 2,7 miliarde euro, în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul înseamnă detalii

Deficitul contului curent, -0,39% din PIB după prima lună a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în ianuarie 2024 un deficit de 1.358 milioane euro, în creștere cu 79% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Totuși, rezultatul înseamnă detalii

Deficitul contului curent, redus cu 17%

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele 11 luni din 2023 un deficit de 20,20 miliarde euro (-6,3% din PIB estimat), în scădere cu 17% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. detalii

  

Ultimele Comentarii

 • plangere

  de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

 • Revolut

  Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

 • Am fost păcălit

  Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

 • frauda prin GapInvest

  Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

 • frauda GapInvestCapital

  Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii