BANCI | Opinie

Cererea de credite ramane constanta, in ciuda dobanzilor mari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-03-01 17:41

Cererea de credite ramane constanta, desi dobanzile s-au dublat in ultima perioada.

Astfel, conform unui sondaj printre banci realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), acestea anticipeaza ca cererea de credite va ramane constanta in urmatoarea perioada.

"Pentru primul trimestru al anului 2023, 77,1 la sută din banci mizează pe o cerere aproximativ constantă, în timp ce 23 la sută se așteaptă la o cerere moderat mai scăzută (Grafic 2.9)", se arata in sondajul BNR.

"Cererea pentru creditele de achiziționare a locuințelor și terenurilor a fost moderat mai scăzută in T4 2022, conform a 62,4 la sută din băncile participante, pe când 16,3 la sută dintre acestea au remarcat o cerere moderat mai mare și 13 la sută o cerere redusă.

În proporție de 91,6 la sută, băncile respondente au indicat menținerea constantă a ponderii creditelor imobiliare respinse de către acestea în T4 2022. Doar 8,4 la sută au raportat o pondere moderat mai scăzută (Grafic 2.10).

Trimestrul 4 2022 a fost marcat de o cerere pentru credite de consum moderat mai scăzută, conform a 77,8 la sută din instituțiile respondente, 22,2 la sută considerând că cererea a rămas neschimbată. Pentru creditele de consum cu ipotecă, 92,4 la sută dintre bănci consideră că cererea s-a păstrat constantă.

Cardurile de credit au consemnat o cerere nemodificată conform a 55,3 la sută dintre respondenți, 37,2 la sută remarcând o cerere moderat mai mare. Aproape toate instituțiile respondente au înregistrat o cerere mai scăzută pentru creditele de consum negarantate (93,7 la sută).

Pentru T1 2023, peste jumătate din instituțiile de credit anticipează menținerea aproximativ constantă a cererii pentru toate categoriile de credite de consum pentru populație (Grafic 2.9).

Majoritatea instituțiilor de credit (84,1 la sută) au raportat o rată de respingere a solicitărilor de credite de consum aproximativ constantă, 15,92 indicând o pondere moderat mai mare a solicitărilor respinse, Grafic 2.10", conform sondajului BNR.

Taguri: credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  credite noi  banca  credite auto  credit online  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: OpinieBanca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

  

Ultimele Comentarii