BANCI | Stirea Zilei

Euribor la 3 luni a ajuns la 2,5%, cresc ratele la creditele in euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-02-06 10:44

Euribor la 3 luni, indicele de referinta pentru creditele in euro, a crescut la 2,5%, iar Euribor la 6 luni la aproape 3%, ceea ce determina cresterea ratelor la creditele in euro, in special la creditele ipotecare, care au valori mai mari.

Spre deosebire de Robor, indicele pentru creditele in lei, care a crescut deosebit de mult pe parcursul ultimilor doi ani, Euribor a inceput urcusul mult mai tarziu si mult mai putin, conform politicilor monetare ale BNR (Banca Nationala a Romaniei), respectiv BCE (Banca Centrala Europeana).

Astfel, BNR a inceput sa majoreze dobanda de referinta din octombrie 2021, de la 1,5% la 7%, in timp ce dobanda BCE a crescut doar din iulie 2022, de la 0% la 3% in prezent.

In consecinta, ROBOR la 3 luni a urcat de la 1,5% la 7,15% in prezent, in timp ce EURIBOR la 3 luni a crescut de la valori negative, de -0,5%, cat era in 2021, la 2,5% in prezent.

Cu cat au crescut ratele in lei si euro

Sa luam ca exemplu un credit de 50.000 de euro, echivalentul a 250.000 de lei, pe o perioada de 20 de ani, ambele cu dobanzi variabile, indexate la indicii ROBOR si EURIBOR la 3 luni.

In cazul creditului in lei, din cauza ROBOR, care a urcat de la 1,5% la 7%, rata lunara a crescut de la 1.614 lei la 2.454 lei, adica aproape s-a dublat.

Suma totala de plata a crescut, in consecinta, de la 378.068 lei 581.695 lei.

La creditul in euro, scumpirea este mult mai mica: de la 1.364 lei a ajuns acum la 1.749 lei (echivalent euro). (vezi foto)

Ce se va intampla in continuare cu ROBOR si EURIBOR?

BNR a ajuns cu dobanzile la cel mai inalt nivel, de 7%, urmand tendinta de scadere, odata cu inflatia, ceea ce inseamna ca si ROBOR-ul va scadea.

BCE este insa in urma cu cresterea dobanzilor, urmand alte majorari peste nivelul de 3%, insa nu de o amploare atat de mare ca cele ale BNR, posibil sa se opreasca sub nivelul de 4%

Astfel ca Euribor probabil ca va mai creste putin, in jurul valorii de 3%, ceea ce nu va mai umfla foarte mult rata lunara a creditului.

Taguri: European Central Bank (ECB)  credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  ROBOR  credite noi  Banca Centrala Europeana (BCE)  dobanzi credite  banca  dobanzi credite ipotecare  credite IFN  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  imprumut  EURIBOR  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiIn atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii