BANCI | Stirea Zilei

Euribor la 3 luni a ajuns la 2,5%, cresc ratele la creditele in euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-02-06 10:44

Euribor la 3 luni, indicele de referinta pentru creditele in euro, a crescut la 2,5%, iar Euribor la 6 luni la aproape 3%, ceea ce determina cresterea ratelor la creditele in euro, in special la creditele ipotecare, care au valori mai mari.

Spre deosebire de Robor, indicele pentru creditele in lei, care a crescut deosebit de mult pe parcursul ultimilor doi ani, Euribor a inceput urcusul mult mai tarziu si mult mai putin, conform politicilor monetare ale BNR (Banca Nationala a Romaniei), respectiv BCE (Banca Centrala Europeana).

Astfel, BNR a inceput sa majoreze dobanda de referinta din octombrie 2021, de la 1,5% la 7%, in timp ce dobanda BCE a crescut doar din iulie 2022, de la 0% la 3% in prezent.

In consecinta, ROBOR la 3 luni a urcat de la 1,5% la 7,15% in prezent, in timp ce EURIBOR la 3 luni a crescut de la valori negative, de -0,5%, cat era in 2021, la 2,5% in prezent.

Cu cat au crescut ratele in lei si euro

Sa luam ca exemplu un credit de 50.000 de euro, echivalentul a 250.000 de lei, pe o perioada de 20 de ani, ambele cu dobanzi variabile, indexate la indicii ROBOR si EURIBOR la 3 luni.

In cazul creditului in lei, din cauza ROBOR, care a urcat de la 1,5% la 7%, rata lunara a crescut de la 1.614 lei la 2.454 lei, adica aproape s-a dublat.

Suma totala de plata a crescut, in consecinta, de la 378.068 lei 581.695 lei.

La creditul in euro, scumpirea este mult mai mica: de la 1.364 lei a ajuns acum la 1.749 lei (echivalent euro). (vezi foto)

Ce se va intampla in continuare cu ROBOR si EURIBOR?

BNR a ajuns cu dobanzile la cel mai inalt nivel, de 7%, urmand tendinta de scadere, odata cu inflatia, ceea ce inseamna ca si ROBOR-ul va scadea.

BCE este insa in urma cu cresterea dobanzilor, urmand alte majorari peste nivelul de 3%, insa nu de o amploare atat de mare ca cele ale BNR, posibil sa se opreasca sub nivelul de 4%

Astfel ca Euribor probabil ca va mai creste putin, in jurul valorii de 3%, ceea ce nu va mai umfla foarte mult rata lunara a creditului.

Taguri: European Central Bank (ECB)  credite ipotecare  credite de consum  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanzi credite nevoi personale  ROBOR  credite noi  Banca Centrala Europeana (BCE)  dobanzi credite  banca  dobanzi credite ipotecare  credite IFN  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  imprumut  EURIBOR  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • loan lender

    Salutare tuturor, iată o ofertă de împrumut accesibilă, care vă va schimba viața pentru ... detalii

  • Dobanda

    TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

  • Lipsa card

    Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

  • Instant

    Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii

  • Inselaciune

    Și eu am fost înșelat tot de aceasta zis ... detalii