BANCI | Stirea Zilei

La ce banca imi fac un card de alocatie?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-01-30 18:58

„Vreau un card pe care sa primesc doar alocatia copilului. La care banca e cel mai convenabil?”, intreaba o cititoare. 

Pentru incasarea alocatiei copilului pe un card bancar, trebuie sa va deschideti cont cu card atasat la o banca (nu e nevoie de un card anume, ci orice card), dupa care transmiteti numarul contului (IBAN-ul) la Directia de asistenta sociala de la Primarie, unde trebuie sa faceti si o cerere in acest sens, pentru virarea alocatiei in respectivul cont.

Pentru a putea alege banca la care sa faceti cardul de alocatie, am facut o comparatie a comisioanelor pentru un card de debit standard din oferta celor mai importante 16 banci romanesti.

Am analizat un numar de 11 comisioane care se aplica pentru cont standard cu card atasat, fara a lua in considerare pachetele de cont curent sau ofertele de incasare lunara a unei anumite sume de bani in cont:

1. Comisionul lunar de administrare a contului pe baza caruia functioneaza cardul.

Doar doua banci administreaza gratuit un cont curent: Banca Transilvania (BT) si Libra Internet Bank. La celelalte banci, acest comision variaza de la 2 lei, in cazul Techventures Bank, la 10 lei, cat este la Unicredit.

2. Comisionul lunar de administrare a cardului este 0 la opt banci (CEC Bank, BCR, Libra Bank, ING, BT, Credit Europe, First Bank, Garanti Bank), in timp ce la restul de sapte se aplica urmatoarele comisioane: Alpha Bank (4 lei), Unicredit (3 lei), Eximbank (2 lei), OTP Bank (0,83 lei), BRD, Raiffeisen, Techventures (2,08 lei).

3. Pentru retragerea banilor (numerarului) la ATM-ul propriu (al bancii emitente a cardului), doar trei banci au comision 0: CEC Bank, BCR si BT.

La restul bancilor, acest comision variaza intre 0,2% din suma retrasa si 1%, minim 10 lei, la Raiffeisen Bank.

4-5. Pentru retragerea banilor de la bancomatele altor banci din Romania si Uniunea Europeana, doar doua banci (CEC Bank si BCR) nu au comisioane.

La celelalte banci, acest comision porneste de la 5 lei, la ING, si ajunge la 1,5% din suma retrasa, minim 10 lei, la Unicredit.

6. Pentru incasarea banilor pe card, din conturile altor banci, unele banci percep un comision: intre 2 lei la Credit Europe Bank si 0,1% sau 5 lei la Raiffeisen si BT.

7. Pentru a vedea cati bani ai pe card (interogare sold) exista un comision perceput de unele banci chiar la propriile ATM-uri: intre 1 leu la Eximbank si Credit Europe si 3 lei la First Bank.

8-9. Comisioanele pentru interogarea soldului la bancomatele altor banci, din Romania si UE, sunt mult mai mari, ajungand la 5 lei, in cazul Unicredit.

10. Comisionul de emitere a cardului este 0 la majoritatea bancilor, cu trei exceptii: Alpha Bank, Techventures si OTP Bank.

11. In sfarsit, exista comisioane si pentru reinnoirea cardului expirat, care ajung si la 20 de lei la Unicredit.

Insumate, aceste comisioane variaza intre 9,5 lei la CEC Bank si 83 de lei la Unicredit, o prapastie de costuri destul de adanca intre cele doua banci.

Cele mai avantajoase carduri de debit in privinta costurilor sunt cele emise, in ordine, de CEC Bank, Libra Bank, ING Bank, BT si Eximbank.

In schimb, cardurile de debit cu cele mai mari comisioane sunt, in ordine, cele ale Unicredit, BRD, Alpha Bank si Raiffeisen Bank.

Util de avut in vedere

Daca aveti de gand sa economisiti o parte din alocatia copilului, inainte sa alegeti banca la care sa va faceti cardul e bine sa consultati si dobanzile practictate de aceasta pentru un depozit.

Vezi aici bancile cu cele mai bune dobanzi la depozite.

Pentru a constitui un depozit din alocatia incasata pe card, este bine sa aveti si aplicatia de internet/mobile banking a bancii, cu care puteti transfera oricand sume de bani de pe card in depozit.

Taguri: UniCredit Bank  comisioane card  aplicatie mobile banking  First Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  OTP Bank  Raiffeisen Bank  cont online  BT  Banca Transilvania  Banca Comerciala Romana (BCR)  Alpha Bank  Garanti BBVA  Intesa Sanpaolo Bank  CEC Bank  comisioane cont bancar  Credit Europe Bank  banca  cont bancar  internet banking  mobile banking  Eximbank  carduri de debit  Libra Internet Bank  topuri banci  

Comentarii

Iasmin
Thanks
­čĹŹAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCe dobanzi platesc bancile pentru depozitele in euro?

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in euro pe un an depuse de persoanele fizice variaza in prezent intre 1% si 2,75%, conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza ofertelor unui numar de 17 banci. Media dobanzilor pentru un depozit la termen de 12 detalii

Topul depozitelor bancare in lei cu cele mai mari dobanzi (actualizat)

Bancile cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie sunt TBI Bank, Intesa, CEC Bank, Eximbank si Patria Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Toate cele cinci banci platesc pentru un depozit in lei la termen de un an dobanzi de peste detalii

Recomandarile BNR pentru banci in noul context cu dobanzi mari si riscuri ridicate

Razboiul din Ucraina si explozia preturilor si dobanzilor cresc riscurile de operare ale bancilor, care sunt nevoite sa adopte masuri prudentiale, in principal prin intarirea rezervelor de capital din emiterea de obligatiuni sau din profitul neplatit actionarilor sub forma de detalii

Care sunt bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare?

Rata lunara medie la un credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte este in prezent de 2.156 de lei, comparativ cu 1.196 de lei, cat era in vara anului trecut, conform topului dobanzilor practicate de banci la aceste imprumuturi, realizat de Bancherul.ro, pe baza datelor din detalii

  

Ultimele Comentarii

 • loan lender

  Salutare tuturor, iat─â o ofert─â de ├«mprumut accesibil─â, care v─â va schimba via╚Ťa pentru ... detalii

 • Dobanda

  TBI este IFN, Marius, nu ... detalii

 • Lipsa card

  Deși mi s a oprit 30 de lei nu a ajuns cardul fizic comandat.nu mi se pare în regula sa plătesc ... detalii

 • Instant

  Ing este din 21 martie 2023 membru Instant. Revolut nu este. Platile din Revolut in Ing intrau mai ... detalii

 • Inselaciune

  ╚śi eu am fost ├«n╚Öelat tot de aceasta zis ... detalii