ECONOMIE | Statistici BNR

România s-a menținut pe locul zece în UE la inflația anuală

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-10-24 14:04

România s-a menținut în luna septembrie pe locul zece în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu un nivel calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a permite comparabilitatea între state de 13,4%, țara noastră s-a situat sub opt state din fostul bloc estic și mai bine decât Olanda (17,1%).

Sub valoarea consemnată la noi s-au plasat doar două state ex-socialiste intrate în Uniune, Croația (12,6%) și Slovenia (10,6%).

Cele mai mari niveluri ale creșterilor de prețuri față de aceeași lună a anului anterior s-au consemnat în țările baltice, ce au adoptat deja moneda unică: Estonia (24,1%), Lituania (22,5%) și Letonia (22,0%), care nu au avut posibilitatea de a crește dobânda de politică monetară pentru a contracara evoluția inflației.

De reținut, oarecum paradoxal, dintre țările cu regim de flotare a monedei naționale în raport cu euro, România a intervenit în piață prin rata de politică monetară cu cel mai redus nivel (pentru a lăsa posibilitatea unei creșteri economice cât mai robuste) dar a avut, până acum, și cele mai bune rezultate în combaterea inflației.

Pe parcursul ultimelor patru luni din 2022, în intervalul iunie – septembrie, România (de la 13% în iunie la 13,3% în iulie și august și 13,4% în septembrie), Cehia (16,6%, 17,3%, 17,1%, 17,8%) și Polonia (14,2%, 14,2%, 14,8%, 15,7%) au reușit să stabilizeze avansul inflației spre deosebire de Ungaria, care pare a fi scăpat de sub control majorarea prețurilor (de la 12,6% în iunie la peste 20% în septembrie, după ce în luna mai stătea cel mai bine dintre cele patru state, cu 10,8%).

Pentru referință, menționăm că cele mai reduse rate ale avansului anual al prețurilor au fost înregistrate de Franța (6,2%, în scădere de la 6,6% în august), Malta (7,4%) și Finlanda (8,4%). Locomotiva europeană, Germania, s-a situat peste media Zonei Euro (9,9%) și exact la media UE (10,9%), în timp ce al doilea partener comercial al României, Italia s-a prezentat ceva mai bine, cu 9,4%. 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNRInflatia a încheiat anul 2023 la 6,61%, semnificativ sub prognoza oficială

Inflația anuală a scăzut în decembrie 2023 până la 6,61%, față de 6,72% în luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Cea mai importantă influență favorabilă a venit din partea scăderii prețurilor la combustibili. detalii

Deficitul contului curent, redus cu o cincime după primele zece luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele zece luni din 2023 un deficit de 18,34 miliarde euro (-5,7% din PIB estimat), în scădere cu aproximativ o cincime față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. detalii

Deficitul contului curent, redus cu 24% după primele nouă luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele nouă luni din 2023 un deficit de 16.051 milioane euro (-5% din PIB estimat), în scădere cu circa 24% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. detalii

Deficitul contului curent, în scădere cu 22% pe primele 7 luni ale anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat în primele șapte luni din 2023 un deficit de 11.892 milioane euro (-3,6% din PIB estimat), în scădere cu circa 22% față de aceeași perioadă a anul anterior, potrivit datelor BNR. detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Buna

  Am facut o suma de 16.000 pe o platforma..bn nu mai cred ca e ...au ajuns pe wallet in coinbase si ... detalii

 • Inselat

  la fel prescriu mai sus. Insa mie cand mi-au fost ceruti bani(respectiv 2000 dolari), casa pot ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii