ECONOMIE | Stiri economice

Inflatia a urcat la 14,5% in mai 2022, in pofida celui mai mic avans al preturilor din ultimele trei luni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-06-15 09:11

Creșterea anuală a prețurilor a urcat la 14,49% în luna mai 2022, potrivit datelor publicate de INS, după ce inflația lunară a fost de 1,18%, cel mai redus nivel din ultimele trei luni.

Combustibilii au revenit, detașat, în fruntea influențelor de majorare a IPC iar alimentele s-au scumpit semnificativ pe toată linia.

Inflaţia medie anuală a urcat la 8,3% pe metodologia națională. Pe calculul armonizat la nivel internațional, inflația medie anuală IAPC a fost de 7,1%. Majorarea prețurilor față de aceeași lună din anul precedent, comunicată la Eurostat, s-a situat la 12,4%, semnificativ sub valoarea de 14,5% anunțată pe sistemul utilizat intern.

Prețurile produselor alimentare au crescut în mai cu 1,73% (+14,25% pe ultimele 12 luni, din care 10,34% față de finalul anului anterior). Valori semnificative s-au înregistrat la ulei comestibil (+6,03%), produse de morărit și panificație (+3,03% lunar), legume (+2,76%), fructe (+2,45%), lapte și produse lactate (+1,36%) și carne și preparate din carne (+1,16%),

 

Pe segmentul de produse nealimentare (indice +1,00%), scumpirea de la combustibili (+2,87%) a dat aproape jumătate din influența negativă a acestei grupe și un sfert din contribuția directă la IPC. Impact semnificativ au mai avut țigările (+1,01%) și încălțămintea (+0,93%) dar trebuie subliniat și avansul de la autoturisme (+0,83%).

La servicii, s-a consemnat o majorare de numai 0,61%, cu valori mai mari la apă, canal, salubritate (+1,72% lunar și +18,67% în ultimele 12 luni), transport aerian (+3,03%) și abonamente auto (+2,16%), acestea din urmă cu ponderi relativ reduse în consum. De remarcat creșterea foarte mică (+0,05%) a tarifelor la telefonie, urmare a stabilității cursului de schimb.

Inflația de bază, în scădere la cea mai mică valoare din ultimele trei luni

Valoarea CORE 2 ajustat, aflat sub influența politicii monetare a scăzut la cea mai mică valoare din ultimele trei luni, ceea ce confirmă decizia de majorare cu 75 de puncte de bază a dobânzii de politică monetară a BNR. De subliniat, în absența influenței combustibililor, inflația lunară ar fi coborât sub pragul de 1%.

Prețurile industriale, situate cu avansul anual la circa 47%, vor continua transmiterea parțială spre produsele de larg consum în lunile care urmează. În contextul în care scumpirea alimentelor va continua, extinderea măsurilor sociale și adoptarea de măsuri pentru limitarea prețurilor la combustibili devin foarte importante.

Estimarea BNR pentru finalul T2 2022 a fost deja depășită iar efectul de bază defavorabil va trimite IPC spre pragul de 15%. Scăderea inflației ar urma să se producă în partea a doua a anului curent dar va urma un nou vârf în T2 2023, după retragerea plafonării prețurilor la curent electric și gaze.

De-abia după mijlocul anului viitor se va trece la o reducere semnificativă, în care efectul de bază va juca un rol important.

 

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  banca  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceEstimare oficială în scădere pentru sectorul industrial în T1 2024

Analiza Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză referitoare la evoluţia industriei în primul trimestru al anului curent raportat la perioada corespunzătoare din anul precedent, conform estimărilor agenţilor economici, indică o tendință de reducere în special detalii

Inflația anuală, redusă conjunctural până la 5,90%

Inflația anuală a scăzut conjunctural în aprilie 2024 până la 5,90%, potrivit datelor publicate de INS. Avansul general prețurilor în a patra lună a anului a fost de numai 0,08% însă indicele de referință CORE 2 ajustat a detalii

România, total în afara țărilor similare cu deficitul de cont curent

România a continuat să se situeze în 2023 total în afara practicii din țările similare mai noi membre ale UE în ceea ce privește deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, țara noastră a consemnat detalii

Producția industrială pe februarie, cu aproape 7% sub cea din urmă cu cinci ani

Producția industrială a crescut cu 10,8% în februarie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 2,7% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, ajustarea cu sezonalitatea a detalii

  

Ultimele Comentarii

 • plangere

  de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

 • Revolut

  Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

 • Am fost păcălit

  Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

 • frauda prin GapInvest

  Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

 • frauda GapInvestCapital

  Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii