ECONOMIE | Stiri economice

Inflatia a urcat la 14,5% in mai 2022, in pofida celui mai mic avans al preturilor din ultimele trei luni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-06-15 09:11

Creșterea anuală a prețurilor a urcat la 14,49% în luna mai 2022, potrivit datelor publicate de INS, după ce inflația lunară a fost de 1,18%, cel mai redus nivel din ultimele trei luni.

Combustibilii au revenit, detașat, în fruntea influențelor de majorare a IPC iar alimentele s-au scumpit semnificativ pe toată linia.

Inflaţia medie anuală a urcat la 8,3% pe metodologia națională. Pe calculul armonizat la nivel internațional, inflația medie anuală IAPC a fost de 7,1%. Majorarea prețurilor față de aceeași lună din anul precedent, comunicată la Eurostat, s-a situat la 12,4%, semnificativ sub valoarea de 14,5% anunțată pe sistemul utilizat intern.

Prețurile produselor alimentare au crescut în mai cu 1,73% (+14,25% pe ultimele 12 luni, din care 10,34% față de finalul anului anterior). Valori semnificative s-au înregistrat la ulei comestibil (+6,03%), produse de morărit și panificație (+3,03% lunar), legume (+2,76%), fructe (+2,45%), lapte și produse lactate (+1,36%) și carne și preparate din carne (+1,16%),

 

Pe segmentul de produse nealimentare (indice +1,00%), scumpirea de la combustibili (+2,87%) a dat aproape jumătate din influența negativă a acestei grupe și un sfert din contribuția directă la IPC. Impact semnificativ au mai avut țigările (+1,01%) și încălțămintea (+0,93%) dar trebuie subliniat și avansul de la autoturisme (+0,83%).

La servicii, s-a consemnat o majorare de numai 0,61%, cu valori mai mari la apă, canal, salubritate (+1,72% lunar și +18,67% în ultimele 12 luni), transport aerian (+3,03%) și abonamente auto (+2,16%), acestea din urmă cu ponderi relativ reduse în consum. De remarcat creșterea foarte mică (+0,05%) a tarifelor la telefonie, urmare a stabilității cursului de schimb.

Inflația de bază, în scădere la cea mai mică valoare din ultimele trei luni

Valoarea CORE 2 ajustat, aflat sub influența politicii monetare a scăzut la cea mai mică valoare din ultimele trei luni, ceea ce confirmă decizia de majorare cu 75 de puncte de bază a dobânzii de politică monetară a BNR. De subliniat, în absența influenței combustibililor, inflația lunară ar fi coborât sub pragul de 1%.

Prețurile industriale, situate cu avansul anual la circa 47%, vor continua transmiterea parțială spre produsele de larg consum în lunile care urmează. În contextul în care scumpirea alimentelor va continua, extinderea măsurilor sociale și adoptarea de măsuri pentru limitarea prețurilor la combustibili devin foarte importante.

Estimarea BNR pentru finalul T2 2022 a fost deja depășită iar efectul de bază defavorabil va trimite IPC spre pragul de 15%. Scăderea inflației ar urma să se producă în partea a doua a anului curent dar va urma un nou vârf în T2 2023, după retragerea plafonării prețurilor la curent electric și gaze.

De-abia după mijlocul anului viitor se va trece la o reducere semnificativă, în care efectul de bază va juca un rol important.

 

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  banca  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceCare este valoarea CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate) pentru Declaratia Unica 2022?

Valoarea CASS (Contributia la Asigurari Sociale de Sanatate) pentru Declaratia Unica 2022 care trebuie depusa de personale fizice cu venituri peste plafonul de 12 salarii minime pe economie este 3.060 lei. Iata cum se calculeaza aceasta valoare. CASS trebuite platita de persoanele fizice care au avut anul trecut venituri mai mari de 12 salarii minime brute pe economie. Conform unei Hotarari de Guvern (vezi aici Hotararea), incepand din 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut garantat in plata este 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru, indiferent de studii. CASS se calculeaza la plafonul de 12 salarii minime brute pe economie din acest an, nu la valoarea veniturilor incasate de persoana fizica. Asadar, detalii

PIB-ul din T1 2022, estimat in crestere cu 6,5%, o surpriza majora!

Potrivit datelor-semnal publicate de INS, creșterea economică a României pe primul trimestru din 2022 a fost de 6,5% în termeni reali faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent atât pe seria brută cât și ajustat după sezonalitate. detalii

Termeni si conditii de utilizare Google AdSense Online

Termeni și condiții de utilizare Google AdSense Online 1. Bine ați venit la AdSense!
Vă mulțumim pentru interesul manifestat față de serviciile noastre de căutare și de publicitate („Serviciile")! Prin utilizarea Serviciilor noastre, acceptați (1) aceste Condiții de utilizare, (2), Politicile de produs AdSense, care includ, fără a se limita la, Politicile de conținut, Regulamentul pentru webmasteri privind calitatea, Politicile de implementare a anunțurilor și Politica privind consimțământul utilizatorilor din UE (denumite împreună „Politicile AdSense") și (3) Regulamentul Google de branding (generic „Condițiile AdSense"). În cazul unui conflict, prezentele Condiții de utilizare vor avea detalii

Deficit public de 1,19% din PIB dupa primul trimestru din 2022. Ajustarea bugetara s-a topit vizibil

Deficitul bugetului general consolidat după primul trimestru din 2022 a fost de circa 15,7 miliarde de lei (-1,19% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În aceeași perioadă a anului trecut, detalii

  

Ultimele Comentarii