ECONOMIE | Stiri economice

Inflatia a urcat la 14,5% in mai 2022, in pofida celui mai mic avans al preturilor din ultimele trei luni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-06-15 09:11

Creșterea anuală a prețurilor a urcat la 14,49% în luna mai 2022, potrivit datelor publicate de INS, după ce inflația lunară a fost de 1,18%, cel mai redus nivel din ultimele trei luni.

Combustibilii au revenit, detașat, în fruntea influențelor de majorare a IPC iar alimentele s-au scumpit semnificativ pe toată linia.

Inflaţia medie anuală a urcat la 8,3% pe metodologia națională. Pe calculul armonizat la nivel internațional, inflația medie anuală IAPC a fost de 7,1%. Majorarea prețurilor față de aceeași lună din anul precedent, comunicată la Eurostat, s-a situat la 12,4%, semnificativ sub valoarea de 14,5% anunțată pe sistemul utilizat intern.

Prețurile produselor alimentare au crescut în mai cu 1,73% (+14,25% pe ultimele 12 luni, din care 10,34% față de finalul anului anterior). Valori semnificative s-au înregistrat la ulei comestibil (+6,03%), produse de morărit și panificație (+3,03% lunar), legume (+2,76%), fructe (+2,45%), lapte și produse lactate (+1,36%) și carne și preparate din carne (+1,16%),

 

Pe segmentul de produse nealimentare (indice +1,00%), scumpirea de la combustibili (+2,87%) a dat aproape jumătate din influența negativă a acestei grupe și un sfert din contribuția directă la IPC. Impact semnificativ au mai avut țigările (+1,01%) și încălțămintea (+0,93%) dar trebuie subliniat și avansul de la autoturisme (+0,83%).

La servicii, s-a consemnat o majorare de numai 0,61%, cu valori mai mari la apă, canal, salubritate (+1,72% lunar și +18,67% în ultimele 12 luni), transport aerian (+3,03%) și abonamente auto (+2,16%), acestea din urmă cu ponderi relativ reduse în consum. De remarcat creșterea foarte mică (+0,05%) a tarifelor la telefonie, urmare a stabilității cursului de schimb.

Inflația de bază, în scădere la cea mai mică valoare din ultimele trei luni

Valoarea CORE 2 ajustat, aflat sub influența politicii monetare a scăzut la cea mai mică valoare din ultimele trei luni, ceea ce confirmă decizia de majorare cu 75 de puncte de bază a dobânzii de politică monetară a BNR. De subliniat, în absența influenței combustibililor, inflația lunară ar fi coborât sub pragul de 1%.

Prețurile industriale, situate cu avansul anual la circa 47%, vor continua transmiterea parțială spre produsele de larg consum în lunile care urmează. În contextul în care scumpirea alimentelor va continua, extinderea măsurilor sociale și adoptarea de măsuri pentru limitarea prețurilor la combustibili devin foarte importante.

Estimarea BNR pentru finalul T2 2022 a fost deja depășită iar efectul de bază defavorabil va trimite IPC spre pragul de 15%. Scăderea inflației ar urma să se producă în partea a doua a anului curent dar va urma un nou vârf în T2 2023, după retragerea plafonării prețurilor la curent electric și gaze.

De-abia după mijlocul anului viitor se va trece la o reducere semnificativă, în care efectul de bază va juca un rol important.

 

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  banca  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDatoria publică a depășit conjunctural pragul de 50% în februarie 2023

Datoria publică a României a crescut, la finalul lunii februarie 2023, până la 50,1% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma calculată potrivit metodologiei europene, față de cele mai recente patru trimestre pentru detalii

„Inflația industrială”- scădere puternică în termeni anuali, prin efect de bază

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a rămas aproape constant în martie 2023 față de luna anterioară (-0,02%), potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, prin efect de bază (valorile au fost semnificativ mai mari în detalii

România, pe locul 8 în UE la inflația anuală, în martie 2023

România s-a situat în luna martie 2023 pe locul 8 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 12,2% (scădere de 1,9 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

Deficitul comercial, cea mai mică valoare din ultimele 12 luni, în februarie 2023

Exporturile au urcat în februarie 2023 la 7,87 miliarde euro, iar deficitul comercial a coborât la cea mai mică valoare din ultimele 12 luni (-2,05 miliarde euro, cu circa o șesime mai redus față de februarie 2022), potrivit datelor publicate de detalii

  

Ultimele Comentarii