BANCI | Stirea Zilei

IRCC creste la 1,86%, iar rata la un credit se majoreaza cu 70 de lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-04-04 08:23

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul luat in calcul pentru dobanzile variabile la creditele in lei acordate de banci persoanelor fizice, creste din 1 aprilie 2022 la 1,86%, de la 1,17% cat era anterior.

Ceea ce inseamna ca pe parcursul urmatoarelor trei luni (aprilie - iunie), rata la un credit Prima Casa in valoare de 180.000 de lei (37.000 de euro) pe 30 de ani va creste cu 70 de lei, la 845 de lei, de la 775 de lei, conform datelor Calculatordecredite.ro.

Suma totala de rambursat dupa 30 de ani va fi de 309.800 de lei, cu peste 28.000 de lei mai mare.

Dobanda la un credit Noua Casa (Prima Casa) este acum 3,86% (IRCC de 1,86% plus 2% marja fixa a bancii), iar DAE, in cazul creditului de 180.000 de lei pe 30 de ani urca la 4,12%, de la 3,41% cat era in primele trei luni ale anului.

Cresterea IRCC este cauzata de majorarea dobanzii de referinta aplicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in vederea combaterii inflatiei si implicit a dobanzilor interbancare (ROBOR) utilizate de banci pentru a se imprumuta intre ele.

BNR a majorat dobanda de politica monetara, de la 1,25% la inceputul anului 2021 la 2,50% la inceputul lui 2022.

In aceeasi perioada, ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele vechi in lei si pentru finantarile pentru firme, a urcat de la 1,5%, cat era la finalul lunii iunie 2021 la 3,01% la sfarsitul lui 2021 si la 4,6% in prezent.

Ce este indicele IRCC

IRCC este folosit pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila acordate de banci populatiei, mai ales in cazul creditelor ipotecare si imobiliare, inclusiv la creditele garantate de stat prin programul Noua Casa.

In cazul creditelor pentru nevoi personale obtinute de populatie, cea mai mare parte dintre acestea se acorda cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare, care ramane neschimbata, indiferent de evolutia IRCC.

IRCC se modifica trimestrial si este calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in baza unei legi (OUG 19/2019) care impune aplicarea acestui indice in baza dobanzilor medii din piata bancara valabile in urma cu doua trimestre, ceea ce face ca indicele IRCC sa nu fie relevant pentru evolutia dobanzilor din prezent din piata bancara.

Astfel, ROBOR la 3 luni, indicele utilizat in trecut pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei acordate de banci populatiei, indicele folosit acum doar pentru creditarea firmelor, a depasit in prezent 4,5% pe an, dupa ce BNR a majorat dobanda de referinta de patru ori din ianuarie 2021, de la 1,25% la 2,5%.

Diferenta dintre IRCC si ROBOR la 3 luni este in prezent de aproape trei puncte (2,8 puncte).

IRCC a fost infiintat pentru a se evita fluctuatiile majore ale dobanzilor variabile (ROBOR) din piata interbancara (vezi in grafic evolutia comparativa a IRCC si ROBOR la 3 luni).

 

Taguri: IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  credite ipotecare  dobanzi credite nevoi personale  Prima Casa  ROBOR  credite noi  dobanda de politica monetara  dobanzi credite  banca  dobanzi credite ipotecare  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  imprumut  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiSchimbarea ROBOR cu IRCC la credite: ce e bine sa stim

ROBOR este un indice de dobanda utilizat la acordarea de credite noi in lei cu dobanda variabila pentru persoane fizice, doar pana in luna mai 2019. Dupa aceasta data, conform OUG 19/2019, dobanda variabila la creditele noi in lei pentru persoane fizice, nu si pentru persoanele juridice, detalii

Banca Transilvania majoreaza la 4% dobanda la depozitele pe 6 luni si 1 an. Vezi topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in lei

Banca Transilvania (BT) a majorat la 4% dobanda pentru un depozit in lei pentru persoane fizice la termene de 6 luni si un an, aceasta fiind cea mai mare dobanda platita de bancile mari pentru economiile in lei. (vezi topul dobanzilor, in detalii

Bancile sunt pregatite sa-i ajute pe cei care vor avea probleme cu plata ratelor la credite

Creșterea accentuată a prețurilor, războiul de lângă România, majorarea dobânzilor, reprezintă motive de îngrijorare pentru consumatorii români de servicii și produse financiare. Reprezentanții sistemului bancar transmit detalii

Amanarea ratelor la credite nu mai ajuta la nimic, dimpotriva

Amanarea ratelor la credite nu-i ajuta cu nimic pe cei cu credite cu dobanda variabila indexata la ROBOR. Dimpotriva, ar putea sa le cauzeze si mai multe probleme mai tarziu, cand vor trebui sa plateasca o rata si mai mare decat in prezent. In perioada pandemiei coronavirusului, amanarea detalii

  

Ultimele Comentarii