BANCI | Stirea Zilei

IRCC creste la 1,86%, iar rata la un credit se majoreaza cu 70 de lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-04-04 08:23

IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor), indicatorul luat in calcul pentru dobanzile variabile la creditele in lei acordate de banci persoanelor fizice, creste din 1 aprilie 2022 la 1,86%, de la 1,17% cat era anterior.

Ceea ce inseamna ca pe parcursul urmatoarelor trei luni (aprilie - iunie), rata la un credit Prima Casa in valoare de 180.000 de lei (37.000 de euro) pe 30 de ani va creste cu 70 de lei, la 845 de lei, de la 775 de lei, conform datelor Calculatordecredite.ro.

Suma totala de rambursat dupa 30 de ani va fi de 309.800 de lei, cu peste 28.000 de lei mai mare.

Dobanda la un credit Noua Casa (Prima Casa) este acum 3,86% (IRCC de 1,86% plus 2% marja fixa a bancii), iar DAE, in cazul creditului de 180.000 de lei pe 30 de ani urca la 4,12%, de la 3,41% cat era in primele trei luni ale anului.

Cresterea IRCC este cauzata de majorarea dobanzii de referinta aplicata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in vederea combaterii inflatiei si implicit a dobanzilor interbancare (ROBOR) utilizate de banci pentru a se imprumuta intre ele.

BNR a majorat dobanda de politica monetara, de la 1,25% la inceputul anului 2021 la 2,50% la inceputul lui 2022.

In aceeasi perioada, ROBOR la 3 luni, indicele pentru creditele vechi in lei si pentru finantarile pentru firme, a urcat de la 1,5%, cat era la finalul lunii iunie 2021 la 3,01% la sfarsitul lui 2021 si la 4,6% in prezent.

Ce este indicele IRCC

IRCC este folosit pentru creditele noi in lei cu dobanda variabila acordate de banci populatiei, mai ales in cazul creditelor ipotecare si imobiliare, inclusiv la creditele garantate de stat prin programul Noua Casa.

In cazul creditelor pentru nevoi personale obtinute de populatie, cea mai mare parte dintre acestea se acorda cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare, care ramane neschimbata, indiferent de evolutia IRCC.

IRCC se modifica trimestrial si este calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in baza unei legi (OUG 19/2019) care impune aplicarea acestui indice in baza dobanzilor medii din piata bancara valabile in urma cu doua trimestre, ceea ce face ca indicele IRCC sa nu fie relevant pentru evolutia dobanzilor din prezent din piata bancara.

Astfel, ROBOR la 3 luni, indicele utilizat in trecut pentru calcularea dobanzilor variabile la creditele in lei acordate de banci populatiei, indicele folosit acum doar pentru creditarea firmelor, a depasit in prezent 4,5% pe an, dupa ce BNR a majorat dobanda de referinta de patru ori din ianuarie 2021, de la 1,25% la 2,5%.

Diferenta dintre IRCC si ROBOR la 3 luni este in prezent de aproape trei puncte (2,8 puncte).

IRCC a fost infiintat pentru a se evita fluctuatiile majore ale dobanzilor variabile (ROBOR) din piata interbancara (vezi in grafic evolutia comparativa a IRCC si ROBOR la 3 luni).

 

Taguri: IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor)  credite ipotecare  dobanzi credite nevoi personale  Prima Casa  ROBOR  credite noi  dobanda de politica monetara  dobanzi credite  banca  dobanzi credite ipotecare  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  imprumut  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul bancilor cu cele mai bune dobanzi la depozitele in lei

Dobanzile platite de banci pentru depozitele in lei sunt in scadere, odata cu diminuarea inflatiei. Cea mai mare dobanda pentru un depozit in lei la termen de un an este acum de 6,75%, la Intesa Sanpaolo Bank. Doar inca sase banci (Alpha Bank, Patria detalii

In atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

  

Ultimele Comentarii

 • Buna

  Am facut o suma de 16.000 pe o platforma..bn nu mai cred ca e ...au ajuns pe wallet in coinbase si ... detalii

 • Inselat

  la fel prescriu mai sus. Insa mie cand mi-au fost ceruti bani(respectiv 2000 dolari), casa pot ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii